Zarrab nasıl ortaya çıktı

  • 25.04.2014 00:00

 Bildiğiniz gibi yeni ticaret kanunu, tam yürürlüğe gireceği sırada değiştirildi. Bu değişikle yeni ticaret kanununun, küresel şeffaflık ve denetim ilkelerine uygun hâle getirilen bütün hükümleri kanun yürürlüğe girmeden bir gün önce değiştirildi.

 Bu arada hatırlatmakta fayda var, yeni ticaret kanununun şeffaflık hükümlerini değiştirmek için ilk kanun teklifini CHP verdi. Hatta bu teklifleriyle, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, 18 Haziran 2012 tarihli Dünya gazetesine verdiği röportajda, büyük bir marifetmiş gibi övündü.

 İşte bu teklifin ardından, milletvekili maaşlarının artışından başka hiçbir konuda anlaşamayan TBMM’deki dört siyasi parti; AKP, CHP, MHP ve BDP yeni kanunun şeffaflık ve denetim hükümlerinin kaldırılması konusunda anlaştılar. Böylece evrensel kurallara uygun ticaret kanununu bir gecede hep birlikte delik deşik ederek, kayıtdışını onaylayan bir kanun hâline dönüştürdüler. Dolayısıyla, son dönemde yaşananlar ve ortaya çıkan Zarrab benzeri olayların yasal zeminini hazırladılar.

 İşte bu nedenle yeni ticaret kanunu hazırlayan Prof. Dr. Ünal Tekinalp’e son dönemde yaşanan Zarrab ve benzeri olayları sorduk.

 Tekinalp şunları söyledi:

 “Şayet Türk Ticaret Kanunu 2011’deki özgün halini koruyabilseydi Zarrab olayı bu boyutlu ve bu şekilde cereyan etmezdi. Çünkü Zarrab’ın tüm şirketleri denetime tabi olacağından denetçi sorumluluk altına girmemeye dikkat edecekti. İnternet sitesi ile ilgili değişiklikler yapılmamış olsaydı Zarrab ve arkadaşları bu kadar pervasız hareket edemeyeceklerdi. Çünkü birçok bilgiyi internet sitesine geçirmek zorunda kalacaklardı. En başta finansal tablolarını internete koyacağı için durum bir ölçüde şeffaflık kazanacaktı. IFRS’lerin 2500 şirkette uygulanması diğer şirketlere Vergi Usul Kanunu’nun demode ve piyasasının ihtiyaçlarına cevap vermeyen hükümlerinin hâkim kılınması ise başka bir ağır hasardır. Faturalarda yönetim kurulu üyelerinin adları bulunsaydı, bu kişiler adlarının bu şekilde bilinir halde olmasından çekinirlerdi. Bunlar Ticaret Kanunu’nun değiştirilmesinin ilk akla gelen hasarları. Esasında Ticaret Kanunu’nun sistemi bozularak kanun bir ölçüde dengesini ve etkinliğini yitirmiştir. Bu genel hasarın sonuçlarını ise tespit etmek güçtür.”

 Anlayacağınız Zarrab ve son dönemde yaşanan yolsuzluk olaylarının sorumluları, TBMM’de bulunan siyasi partiler ve hep birlikte Prof. Dr. Ünal Tekinalp’in hazırladığı yeni ticaret kanununun şeffaflık ve denetim hükümlerini bir gecede değiştiren AKP, CHP, MHP ve BDP milletvekilleri oluyor. Kimse sorumluluğu üzerinden atmaya kalkmasın. Ben yoktum demesin... Hepiniz oradaydınız.

 suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums