‘Altın fiyatları yüzde 15 gerileyecek’

  • 23.04.2014 00:00

Altın bu yıl başında iyi bir performans gösterdi. Altın fiyatları beklentilerin aksine hızla yükseldi. Yıl başında bir ons (31,1 gram) altının fiyatı 1238 dolar düzeyindeyken mart ayında 1380 dolar oldu.

 

Peki, niye yükseldi altın fiyatlar?

 

Yükseldi, çünkü Amerikan ekonomisindeki verilerin zayıflığı, Ukrayna krizi ve yükselen ekonomilerin para birimlerinde yaşanan türbülans altın fiyatlarını yüzde 11,4 oranında artırdı. Ama bu fiyat yükselişinin ardından fiyatlar geriledi, dün bir ons altın 1.285 dolardan işlem gördü. Tabii bu fiyat geçen yılın aralık ayındaki bir ons altın fiyatı 1.191 dolar düzeyinin yüzde 8 üzerinde bulunuyor şimdi.

 

Gelelim yeni altın fiyat tahminlerine...

 

Önceki gün Thomson Reuters GFMS danışmanlık kuruluşunun açıkladığı rapora göre altının ons fiyatı 2014’te ortalama 1.225 dolar düzeyinde olacak. Böylece, açıklanan bu yeni tahmine göre fiyatlar, 2013 yılının ortalama altın ons fiyatı olan 1.410 doların yüzde 13 oranında altında dolaşacak. Bu görüşü Golman Sachs ve Creedit Suisse de destekliyor. Onlar da altın fiyatlarının önümüzdeki aylarda aşağı yönlü hareket edeceğini düşünüyorlar.

 

Peki, yeni altın fiyatı raporuna göre 2015’te fiyatlar ne olacak?

 

Evet, yeni rapora göre altının ons fiyatı gerileyecek. İşte bu gerilemenin nedeni yatırımcının iştahının azalmasına bağlanıyor. Buna göre altın ons fiyatları bu yıl içerisinde 1.200-1.300 dolar arasında seyredecek. Bu arada mevsim etkileriyle fiziki altın talebindeki artış fiyatları yine 1.400 dolar düzeyine çıkartabilecek. Fakat bütün bu gelişmelerin ardından 2015’te altının ons fiyatı 1.100 dolar düzeyine gerileyecek.

 

Bu arada yayınlanan diğer bir rapor, en büyük altın üreticisi ve tüketicisi Çin’de altın talep artışının zayıf olduğunu ileri sürüyor. Altın tüketiminin Çin’de tekrar 2017’de artabileceğini söylüyor.

 

Bütün bu nedenlerin yanında, uygulamada altının “finansman teminatı” olarak kullanılmasının fiyatları aşağı yönlü etkilediği de belirtiliyor bu raporda. İşte bu nedenle, sözünü ettiğimiz Dünya Altın Konseyi raporu 1.000 ton altının finansman teminat olarak Çin’de tutulduğunu, bu teminatın potansiyel altın fiyatlarını olumsuz etkilediğini, ileri sürüyor.

 

Anlayacağınız önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının yükselişi için bir neden yok. Hatta yeni raporlar altın fiyatlarının aşağı yönlü hareket edeceğini ileri sürüyorlar. O hâldeamatör yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var.

 

suleymanyasar26@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums