- 17.04.2014 00:00
Rusya’nın Kırım’ı uluslararası hukuk kurallarını hiçe sayarak işgali, Avrupa’da bir güvenlik krizine neden oldu. Fakat bu askerî oldubitti karşısında hem Avrupa Birliği hem de ABD silahlı müdahalede bulunmak istemiyorlar. Silahlı müdahale yerine önce sözlü protesto ve ardından finansal savaş başlatarak Rusya’yı cezalandırmak istiyorlar.
Bildiğiniz gibi 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD ve Avrupa elbirliğiyle El Kaide, Kuzey Kore ve İran’a karşı finansal savaş açtılar. Ve bu üçlüyü köşeye sıkıştırdılar. İran, finansal savaşa direnemeyip sonunda pes etti ve anlaşmak zorunda kaldı. Şimdi sıra Rusya’ya geldi.
Peki, Avrupa Birliği ve ABD’nin Rusya’ya açacağı finansal savaş başarılı olur mu?
İşte bu konu biraz şüpheli.
Çünkü Rus şirketleri ve zenginlerinin paralarının büyük kısmı Alman, Avusturya ve Fransız bankalarında bulunuyor. Banka hesaplarının dondurulması, borçların ödenmesini engelleyeceğinden, önce bu ülkelerin büyük bankaları zora girebilir. Bunun da etkileri dalga dalga yaşanır.
Hatırlayın, bir Lehman Brothers’ın 2008 eylülünde batışı bütün bir Batılı banka sistemini kaosa sokmuştu. Kaldı ki Lehman Brothers Batı sistemi için küçük bir bankaydı. Oysa şimdi sözkonusu Alman, Avusturya ve Fransız bankaları olduğundan, risk de çok yüksek düzeyde bulunuyor.
İşte bu yüksek risk nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa Birliği ve ABD’nin ciddi bir finansal yaptırımda bulunamayacağını iddia ediyor. Ve Putin bu söylemini, ahbap-çavuş kapitalizminin yeni elitlerinin korkup kaçmasını engellemek için sık sık tekrarlıyor. Çünkü Rusya’daki ahbap-çavuş kapitalizminin yeni elitleri, Batı’dan ciddi bir finansal yaptırım geleceğini hissederlerse rejime bağlılıkları hemen zayıflayabilir. Dolayısıyla Putin’i ortada bırakıverirler. Putin’in korkusu da bu terkedilme olasılığından kaynaklanıyor.
Gelelim finansal savaşın başarısına...
İktisat tarihçisi Harold James, Fransa ve Almanya, 1911’de Fas’ın kontrolü üzerinde anlaşamayınca, Fransızların, Almanya’daki 200 milyon Alman Markı tutarındaki yatırımlarını finansal savaş başlatarak çektiklerini belirtiyor. Fakat bu finansal savaşa hazırlıklı olan Almanların, Fransızların para çekme atağını karşıladığını ve Paris finans piyasalarının Berlin ve Hamburg’dan daha fazla zarar gördüğünü ileri sürüyor.
Bu finansal savaş örneğini akılda tutmakta yarar var. Eğer Rusya, 1911’deki Almanya gibi finansal savaşa karşı önlemini alabilirse, Lehman krizine bile dayanamamış olan Batı finans sistemine büyük hasar verebilir. İşte bu nedenle Rusya’ya finansal savaş başlatmak biraz zor görünüyor. Anlayacağınız, ABD ve Avrupa için Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi kolay bir lokma değil.
Yorum Yap