'Popüler parazit'

  • 6.09.2014 00:00

 “Véget vetek az élősködésnek!

Parazitleşmenin eziyetine son verin!

Macaristan aşırı sağ partisi Jobbik’in posterlerinde, üzerine kırmızı çarpı işareti konmuş bir sivrisinek var.

Jobbik, “parazitleşme” ile Roman ve Yahudilerin Macaristan’daki varlığını kastediyor. Yeni popülist sağ söylemde, “parazit” gibi, “sağlıklı bedeni işgal eden ve yok edilmesi gereken organizmalar” kavramlar çok kullanılıyor.

Geçmişin ırkçı ve ayrımcı sloganlarıyla karşılaştırıldığında, “parazit” gibi kavramların tedavüle sokulması, çok daha kullanışlı bir kurnazlık aslında... Arka plandaki mantık şu, “Parazitlerin varlığı, vücudu tehdit ediyorsa, yok edilmeleri de meşrudur”. Üstelik bir ilaç al, bitsin gitsin; yok edilmeleri de böyle kolay ve “gözden uzak” bir “tedavi” yöntemi...

Parazit” kavramı, Türkiye politikasına da yabancı değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakanlığı döneminde, Abdullah Gül’ün adaylığına yönelik desteğe işaret eden bir kamuoyu anketini haberleştiren Taraf gazetesine “parazit” demişti.

Yeni Akit’ten şu habere bakalım; “AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, uluslararası değerlendirme kuruluşları Fitch ve Moody’s’in reel sektörün borçluluğuna, büyümenin yavaşlamasına dikkati çekerek bankacılık sektörü üzerindeki risklerin arttığını belirttiklerini hatırlatarak, ‘Paralel demiyorum artık ben. Bu parazit yapının Türkiye’yi zehirletmek için kol kola verdiği raiting kuruluşlarının açıklamaların amacını artık yatırımcı da millet de görüyor’ dedi.”

Bu haberde, “paralel” nitelemesi, “gelenekselleşen” anlamı ile “Cemaat”i de aşıp, “işbirlikçi uluslararası finans kurumlarını” da içine alıyor

Yazı yazan” Etyen MahçupyanAkşam gazetesinde, “Ermeni ‘aydınları’ diye ortalıkta dolaşanların büyük kısmı utanç verici bir yüzeysellik ve kabalık sergiliyor. Kendilerini seyre gelmiş sol/liberal ‘aydın aristokrasisinin’ alkışını almak için, burunlarına kırmızı toplar yapıştırmış, yeri geldiğinde taklalar atan palyaçolar gibiler. Seyircilerin ön sıralarında malum cinayetten bu yana cemaate kapılanmış, onu şefkatli kolları arasına alarak emmeye çalışan parazitler oturuyor. Localarda ise bu pespayelik bataklığında çimlenirken, aşağıdakileri takdir etme ‘büyüklüğünü’ gösteren, entelektüelliği bir şarlatanlık pratiği haline getirmiş laik/sol literatib..” diyerek, “parazit” kavramını kullanmıştı.

Ama “parazit” atfı, sadece AKP ve çevresinde popüler değil.

CHP’de aşırı sağcılığı temsil eden Birgül Ayman Güler, “Cemaat bir deniz kabuklusudur. Kabuklular balinaya yapışmadan hayatlarını sürdüremiyor. Balinaya yapışan kabuklular bir süre sonra balinayı ağırlaştırırlar. Balinalar da sığ sulara giderek sürtünmeyle üzerlerindeki kabuklulardan kurtulur ve sonra tekrar açılırlarmış. Hayatlarını da ancak kabuklulardan temizlendikleri zaman sürdürebilirlermiş. Cemaat AKP balinasına yapıştı ancak AKP balinası bundan silkelenerek kurtuldu. CHP ve MHP balinalarına yapışmak için elinden geleni yaptı” demişti.

Sağlıklı, safkan hücrelerden oluşan vücuttan atılması gereken “zararlılar”...

Macaristan’da Jobbik’in Roman, Yahudi ve eşcinsel düşmanlığı, aynı ülkede parlamentoda “süper çoğunluk” olarak adlandırılan bir temsiliyete sahip muhafazakâr siyasi hareketFidesz’in söyleminde başka bir “düşman” kitlesine dönüşüyor. Fidesz de, “uluslararası güçlerden”, “evsizlere” kadar uzanan geniş bir “parazit” yelpazesini suçluyor. IMF ve Budapeşte’de sokakta yatıp kalkan zavallı evsizlerin nasıl olup da, aynı “düşman” kategorisine konabildiği ise ayrı bir merak konusu...

İç ve dış düşmanlar” olarak nitelenen ve düşmanlaştırıldıkça “yok edilmeleri” meşru olan grupların “şimdilik” dışında kalanlarsa hiç sevinmesin; bir bakmışsınız popülist söylem, onları da “parazitleştirivermiş”.

oneysezin@hotmail.com

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Îsmail Girikî
    Îsmail Girikî
    22.09.2012 19:42

    isiniz cok zor Oslo moslu diye bir sey yok niye meselenin gercegini saptiriyorsunz? Devletin Kurdugu O örgütün Kürd ulusal davsiyle bir iliskisi, alakasi olmadigini siz hala anlamdiyseniz,anlayin diyorum. Baris ve muzakere deyimlerin ici bos ve yalandan ibarettir. Kurdistan davasina düsman olan bir Kemalist ve Ergenekoncu PKK neyi masada temsil edecek? Kemalizmin güncelemisi mi yoksa Ergenon Generalleri kurtarmak icin daha fazla Kürdleri öldürmekmi? siz hangisinde yanasiniz sayin Taraf yazari?

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums