İki saat fazla çalış üstün yetenekliyle yarış

  • 19.04.2019 00:00

  Şanslı insanların hayatlarında dönüm noktası oluşturan, onlara ilham ve motivasyon veren, ellerinden tutup kariyer basamaklarını tırmanmalarına yardımcı olan hocalar olur bazen. Bu hocalar önce bilgi birikimleri ve bunu aktarma yetenekleriyle öğrencinin ilgisini uyandırırlar. Sonrasında da genç kuşakların içinde saklı olan kapasite ve enerjiyi açığa çıkarmalarına yardımcı olup özgüven aşılayarak onlara kendi ayakları üzerinde durmayı öğretirler. İşte Cevdet Akçay böyle bir hocadır. 

Altın öğüt...

Yeni kuşaklar Cevdet Hoca’yı medyadan uzak duran, zaman zaman yaptığı ezber bozan yorumlarla yeni bir tartışma zemini oluşturan, taraf tutmadan, bilimsel temellere dayalı analizleriyle dinleyenleri şaşırtan, gizemli bir iktisatçı olarak bilirler. Ben ise hocamın iktisadi analiz yeteneğini bir kenara koyup, onun daha az bilinen akademisyen ve danışman kişiliği hakkında bilgi vermek istiyorum bugün.

Öğrencilik yıllarımızda Cevdet Hoca önce iktisada karşı bir merak uyandırdı bizde. Sonrasında ise gerekli sabır ve özveriyle çalıştığımızda en iddialı hedeflerin bile ulaşılabilir olduğuna inandık. Zaman ilerledikçe hayata onun iyimser ve umutlu gözleriyle bakmaya başladık. 

Lisans eğitimimi tamamlayıp doktoraya giderken elimdeki en büyük silahın Cevdet Hoca’nın öğretileri olduğunu biliyordum: “Bir konuyu anlamazsanız biraz daha çalışın, üstün yetenekli bir insan yarım saatte anlıyorsa siz de iki saat fazla çalışıp onunla aynı seviyeye gelirsiniz. Çünkü hepiniz ortalamanın üzerinde bir yeteneğe sahip olduğunuz için buradasınız” derdi Hoca.  

Cevdet Hoca sadece benim değil, pek çok öğrencinin hayatına dokundu. Bakalım onlardan birkaçı neler diyor?

Ufuk Akçiğit - University of Chicago 

Cevdet Hoca denince aklıma hep üç şey gelir. Birincisi, her dakikası dolu geçen dersleri ve cevabı tek satırlık sınav sorularıyla söze değil öze önem vermesi. İkincisi, spora olan tutkusu. Spor zihni açar derdi. Üçüncü ise Şikago Ekonomi Okulu’na olan büyük ilgisi. Bize “Şikago koridorlarında yürüdüğünüzde omzunuz illa ki bir Nobel’liye çarpar, ekonomi bilimi için orası bir mabettir” derdi. Ne kadar şanslıyım ki yıllar sonra Hoca’nın şevkle anlattığı üniversitede profesör oldum.

Turan Bali  
Georgetown University

Amerika’da ekonomi doktorası yapmamı motive eden yegâne kişi... İlk önce hocam, sonrasında muhabbetinden keyif aldığım arkadaşım, maalesef çok sık görüşemediğim ama İstanbul’a geldiğimde bir an önce görüşmek istediğim dostum.

Nihal Bayraktar 
Penn State Harrisburg

Cevdet Akçay, öğrencilerine ve çalıştığı kişilere gerekli her desteği veren, oldukca karizmatik bir kişidir. Ben dahil birçok öğrencisine ekonomiyi sevdirmiştir. Aynı zamanda, isabetli tahminlerin büyük önem taşıdığı makroekonomi ve finans alanlarında görüşleri ve çalışmaları çok değerli bir araştırmacıdır.

Burcu Eyigüngör
Federal Reserve Bank of Philadelphia

Cevdet Akçay sayesinde ekonomiyi tartışmanın basketbol oynamak kadar heyecan verici olabileceğini, yetişkin olmanın sıkıcı olması gerekmediğini öğrendim. Bu işin ne kadar tutku dolu ve zevkli olabildiğini bize yansıttığı için minnettarım. Onun sayesinde ekonomist oldum ve bugünkü hayatımı ona borçluyum.

Hakkı Yazıcı
Sabancı Üniversitesi

Neredeyse 20 senedir bir araya geldiğimiz, her sefer kendisinden yeni bir şeyler öğrendiğim hocam. Ama Cevdet Hoca’yı benim için özel kılan arada sırada yaptığımız uzun dertleşmelerimiz. Epeydir yapmadık, özlemişim!  

Bugün hepimiz Cevdet Hoca’dan öğrendiklerimizi hayatımıza ve kendi öğrencilerimize aktarmaya çabalıyoruz elimizden geldiğince. Ne mutlu bizlere ki Cevdet Hoca’nın öğrencileri olduk. Sevdiklerinizle, öğrencilerinizle sağlıklı, mutlu, uzun ömürler dilerim hocam.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums