AKP ile helalleşmek mümkün mü?

  • 21.07.2015 00:00

 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni hükümeti kurmakla görevlendirdiği AKP genel başkanı Ahmet Davutoğlu ilk tur koalisyon görüşmelerinde buluştuğu parti liderlerine “helalleşme” çağrısında bulunmuş. (Taraf, 18.07.2015) Evet, parti liderlerinin seçim kampanyası sırasında birbirleri hakkında sarf ettikleri “gönül kırıcı” sözler konusunda “helalleşme”leri mümkün ve makbuldür. Peki, AKP iktidarının özellikle 17 / 25 Aralık 2013'te ifşa olan, Cumhuriyet tarihinin en büyük rüşvet ve yolsuzluk skandalından bu yana hukuk devletine karşı işlemiş olduğu suçlar, girdiği günahlar affedilebilir, “helalleşilebilir” nitelikte midir?

AKP ile koalisyon hükümeti kurmaya soyunan partilerin öncelikle de CHP'nin şu soruya cevap vermesi gerekir: Erdoğan'ın fiilen AKP başkanı gibi davranmaya devam etmesini sineye çekecek misiniz? Davutoğlu'nun Erdoğan'ı anayasal sınırlara çekebileceğine, Erdoğan'ın yürütmenin başı gibi davranmaktan vazgeçebileceğine ihtimal veriyor musunuz? HDP'yi “terör örgütünün uzantısı” ilan etmesi; HDP ile AKP arasındaki, adım adım takip ettiği “Dolmabahçe mutabakatını” ne duydum, ne işittim demesi, “çözüm süreci”nden vazgeçtiğini, “tekrar” seçim peşinde olduğunu göstermiyor mu?

Hatırlatmadan yapamıyorum: Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi esasının getirilmesinin büyük sorunlar doğuracağına dair az uyarıda bulunmamış, Ekim 2007'deki anayasa referandumuna kesinlikle “Hayır!” demiştim. Ne yazık ki parlamenter demokrasiyi savunan saygın akademisyenler arasından dahi, parlamenter sistemle yönetilen şu veya bu ülkede de cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği gerekçesiyle bunu makul karşılayanlar çıkmıştı. Ama Erdoğan planını uyguladı; 2014'te halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı oldu ve şimdi 12 Eylül askeri yönetiminin başı olan General Kenan Evren'in kendisi için tasarladığı yetkileri kullanıyor ve hiç şüpheniz olmasın ki kullanmaya devam edecek.

Erdoğan'ı parlamenter sistemin cumhurbaşkanı konumuna getirmek ancak iki şartla mümkün olabilir: 1) Anayasa değiştirilerek, Cumhurbaşkanı'nın sorumsuz ve yetkisiz devlet başkanı konumuna getirilmesi, parlamenter sistemle bağdaşmayan bütün yetkilerinden arındırılması. 2) Anayasa ve ilgili yasa değiştirilerek Cumhurbaşkanı'nın anayasayı çiğnemesi halinde azil ve yargılanma koşullarının belirlenmesi. Bunlar yapılmadıkça, Davutoğlu istese dahi Erdoğan'ın vesayetinden kurtulamaz.

AKP ile koalisyon hükümeti kurmaya hazırlanan partilere, öncelikle CHP'ye sorulacak sorular o kadar çok ki... 17 / 25 Aralık soruşturmasının örtbas edilmesi için adli kolluk yönetmeliğinden başlayarak, HSYK, Yargıtay ve Danıştay kanunlarının değiştirilmesine kadar uzanan, eski Yargıtay Başkanı Ali Akel'in deyişiyle yargı bağımsızlığını bitiren önlemleri sineye çekecek misiniz? Rıza Zarrab'ın kuryesinin “paraların yüzde 4'ü Zarrab'a, yüzde 4'ü siyasilere gidiyordu” şeklindeki itiraflarına gözlerinizi kapatacak, ilgili bakanları Yüce Divan'a göndermekten imtina mı edeceksiniz? Abdullah Gül'ün atadığı üyeler onay verdi diye, hukuk devletinin en temel ilkesi, doğal hakim ilkesiyle çelişen sulh ceza hakimliklerinin devamına katlanacak mısınız? Yargıçların hoşa gitmeyen kararlarından dolayı tutuklanmalarını sineye çekecek misiniz? MİT'i devlet içinde devlet haline getiren yasa, temel hak ve özgürlükleri tehdit eden İç Güvenlik yasasını kabullenecek misiniz? Peki, AKP'nin başımıza türlü belalar açan, daha dün Suruç'ta en az 28 gencin ölümü, 100 kadarının yaralanmasıyla sonuçlanan intihar saldırısının ardındaki Suriye politikasında köklü değişiklik yapmadan yola nasıl devam edebilirsiniz?

AKP ile koalisyon hükümeti kurmaya hazırlanan partilere sorulacak sorular saymakla bitmez...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums