Elbette ki oyum Ekmeleddin İhsanoğlu’na

  • 19.06.2014 00:00

 CHP ve MHP Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığına “çatı” aday olması konusunda anlaştılar. Hayırlı olsun.

Sayın İhsanoğlu’nu iyi tanırım. İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterliğine seçildikten sonra irtibatımız kesildi, ama İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) genel direktörlüğünü yaptığı sırada birçok vesileyle bir araya geldik. Akademisyen ve diplomat olarak uluslararası saygınlık kazanmış, gerçek bir centilmen olan İhsanoğlu’na oy vereceğime, bütün okurlarımı da öyle yapmaya çağıracağıma kuşku yok.

Benim ve benim gibi düşünenlerin Tayyip Erdoğan’a karşı en güçlü aday kimse, kim olursa olsun, o kişiye oy verecekleri muhakkak. Ancak İhsanoğlu’nun kazanabilmesi açısından en önemli olan konu, muhakkak ki, Erdoğan’a oy verecekken İhsanoğlu’nu tercih edeceklerin oranının ne olacağı. Bu oranın dişe dokunur bir niceliğe ulaşacağına ihtimal vermiyorum. Buna karşılık, bizzat CHP seçmenlerinden bir kısmının, sadece ve sadece İhsanoğlu’nun adının İslam İşbirliği Teşkilatı ile birlikte anıldığına, bu teşkilatın genel sekreterliğine AKP hükümetinin önerisiyle seçildiğine, merkez sağ eğilimine bakıp sandığa gitmemeleri ihtimalinin hatırı sayılır olduğunu sanıyorum. Kimi CHP’lilerin farklı bir aday gösterme arayışına girdiklerini de okuyoruz.

Öte yandan şurası da muhakkak: Eğer cumhurbaşkanı eskiden olduğu gibi TBMM tarafından seçilseydi ve Çankaya törensel bir makam olsaydı, İhsanoğlu parlamenter sisteme yakışır bir devlet başkanı olurdu. Bugünkü koşullarda dört başı mamur bir aday mıdır, bilemiyorum. Cumhurbaşkanı bu defa, maalesef halkoyuyla seçiliyor ve seçim kampanyası siyasi rekabete konu olacak. Bütün centilmenliğiyle İhsanoğlu’nun meydanlarda, bütün özellikleriyle Erdoğan’a karşı başarılı olabileceğini sanmıyorum. Bu açıdan İhsanoğlu, kazanma şansı bana yüksek görünmeyen bir aday. Bu açıdan bakıldığında, örneğin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç “çatı” aday olsaydı, Erdoğan liderliğindeki AKP iktidarının hukuk devletini nasıl ayaklar altına aldığını halka iyi anlatabilir, AKP seçmeninden de bir miktar oy kazanabilirdi.

Evet, İhsanoğlu’nun bu yarışa uygun bir aday olmadığını düşünüyorum. Öyle ki (“Akıl Defteri”nde söylediğim gibi) kendi kendime şu soruları sordum: Acaba CHP ve MHP, gizlice, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olup seçilmesini mi istiyorlar? O takdirde kim olursa olsun yeni AKP lideri ve başbakanla çatışacağını, AKP içindeki çatlakların büyüyeceğini mi hesap ediyorlar? Gözlerini esas olarak bir sonraki parlamento seçimlerine mi diktiler? Bilmiyorum.

İhsanoğlu’nun adaylığını Erdoğan iki şekilde değerlendirebilir: Birinci turda seçilebileceğine dair cesareti artabilir ya da İhsanoğlu seçilmeyi başarsa bile onunla çalışabilirim diyerek aday olmaktan vazgeçebilir. Hangisini tercih edeceğini yakında göreceğiz. Benim tercihlerime gelince: Elbette ki birinci tercihim Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olup, İhsanoğlu’na karşı seçimi kaybetmesidir. Bu takdirde bayram ederim, zira bu durumda Erdoğan’ın siyasi sermayesi hayli zayıflayacaktır.

İkinci tercihim, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesi, fakat partinin ve hükümetin başına, Gül ya da Babacan gibi, Erdoğan’a biat etmeyecek bir ismin geçmesidir. Bu takdirde Türkiye nefes alabilir. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilip, partinin ve hükümetin başına da mesela Bekir Bozdağ ya da Efkan Ala gibi bir ismi getirmesi ise, inanıyorum ki, en çok AKP açısından kötü olur. Zira o takdirde AKP’nin gelecek parlamento seçimlerini kaybetmesi garanti olur.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums