Türkiye, Şanghay ligine sığmaz

  • 1.05.2014 00:00

 Türkiye’nin Erdoğan ve kliğinin sandığı kadar ilkel bir toplum olmadığını sürekli hatırlatmak ihtiyacını duyuyorum. Neden? Yine sıralayayım:

Türkiye’de otoriterleşmeye karşı sesini yükselten bir muhalefet var. Oyların çoğunu toplayan siyasi partiler var. Tirajın çoğunu alan gazeteler var. Güçlü sivil toplum kuruluşları var. İktidarı dengeleme ve denetleme işlevinde yalnız kalmışa benziyorsa da Anayasa Mahkemesi var. Özgürlüklerin kısıtlanmasına karşı çıkan aydınlar var.

Bunlar kadar önemli olarak Türkiye’nin 18. yüzyılın sonlarında başlayan bir modernleşme, uygarlaşma tarihi var. Türkiye Cumhuriyeti 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana Batılı demokrasilerin hemen bütün uluslar arası kuruluşlarına üye. ABD ile özel bir ortaklığı var. AB’ye katılım müzakereleri yapıyor. Türkiye’yi demokratik dünyadan koparıp, otoriter rejimler dünyasına katmak, beyhude bir çabadır. Otoriterleşmeye demokrasinin kuralları içinde er geç dur deneceğine en küçük bir kuşkum yok.

Batı dünyası, Erdoğan yönetiminin Türkiye’yi götürmek istediği yönden haklı bir kaygı duyuyor. Cumhurbaşkanı Gül, “On sene boyunca bizi göklere çıkaranlar şimdi bizi tenkit ediyorsa onları Türkiye düşmanı ilan etmek üçüncü dünya söylemidir…” derken Batılı müttefiklerden gelen eleştiri ve uyarılara kulak tıkamanın bir ilkellik olduğunun altını çiziyordu.

Türkiye’nin dost ve müttefiklerinden sadece son günlerde gelen uyarıları kısaca hatırlayalım. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Cohn-Bendit: “Bugünkü Türkiye her geçen gün AB’nin demokratik standartlarından uzaklaşıyor. Bu Türkiye ile müzakereleri sürdürmenin bir manası yok. Beni en çok üzen de bu. Avrupa Parlamentosu’ndan ayrılırken bu tür sözler ediyor olmam beni ziyadesiyle üzüyor. Halbuki Türkiye’nin AB yöneliminden ne kadar da ümitliydik… Eğer Erdoğan tarafından hain ilan edilmiyorsanız demokrat değilsiniz.”

Twitter yasağını “21. yüzyılda kitap yakmaya” benzeten ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Douglas Frantz: “Türkiye yaşamsal bir NATO üyesidir ve ABD’nin 50 yıldan fazladır ortağı ve dostudur. Türkiye’nin demokrasi yolundan saptığını hissedersek… itirazda bulunma hususunda sorumluluğumuz vardır.”

Nihayet Türkiye’yi resmen ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck: “Türkiye’de sizler için Almanya’da ne olduğu nasıl önemsiz değilse, Almanya’da bizler için Türkiye’de ne olduğu önemsiz değil… Bir demokrat olarak, kendi ülkem olmasa da ne zaman hukuk devletinin tehlike altında olduğunu görsem, o zaman sesimi yükseltirim… İtiraf ediyorum: gelişmeler beni korkutuyor… Protesto uyarıcı bir sinyaldir. Vatandaşların kendilerini birer emir kulu olarak algılamamaları ülke refahına hizmet eder.”

Peki, Erdoğan’ın Gauck’a verdiği cevap ne? “Alevi kisveli ateistlerin diliyle konuşuyor… Sen o aklını kendine sakla… Kendisini hâlâ rahip zannediyor…” Suriye diktatörü Beşar Esad, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik için başvurmuş... Pek gizlemediği üzere Erdoğan’ın gönlünde yatan üyelik de o. Ama Türkiye, Esad’ın Suriye’si gibi bir “muhaberat devleti” olmaz; Şangay ligine sığmaz.

Bugün 1 Mayıs. Son genel seçimler öncesinde 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan etmekle, Taksim’i kutlamalara açmakla övünen Erdoğan bugün niye Taksim’i yasaklıyor? Korkarım amaç kutuplaştırma politikasını daha da ilerletmek. Bu politika bir yere kadar sonuç verebilir; ama sonunda muhakkak ters tepecektir. Bilin ki 30 Mart’ta aldığınız oylar, ilk iki iktidar döneminde yaptığınız hizmetlere vefa oylarıydı. Siz demokrasiden, hukuk devletinden uzaklaştıkça, bu oyların eridiğini göreceksiniz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums