Bedri Baykam’ın zekâsı

  • 28.01.2012 00:00

Bazen resim de yapan, bazen televizyonlarda mizah programlarına da çıkan Cumhuriyet yazarı Bedri Baykam söz konusu organda bu hafta Rakel Dink’e hitaben bir açık mektup yazmış.

Bugün bu mektubu sizinle paylaşmak istiyorum. Yoksa gözünüzden kaçabilir, yazık olur.

Bay Baykam meramını çok iyi ifade edememiş. Ben elimden geldiğince kendi kelimelerimle aktarayım size.

Sayın Rakel Dink, diyor Bay Baykam, kocanızın öldürülmesinin arkasında elbet örgüt vardı, mahkemenin kararı vicdan sahibi olan herkesi isyan ettirdi. Tamam, evet, örgüt vardı, ama hangi örgüt? Adını koymaya ne gerek var? Bırakalım, “örgüt” diye bilinmedik bir şey olarak kalsın.

Şöyle diyor Bay Baykam: Dink cinayetini o anlamsız-belirsiz ‘Ergenekon’ sözcüğüyle birleştirmek, gözümde gerek eşinize, gerek onca başka gerçek aydına bir büyük hukuk tecavüzüydü. Bu cinayette örgüt var demek, önümüze konulacak her gerçekötesi senaryoya ‘evet’ demek olamaz. Akıl var, mantık var.”

Değil mi ya? Ne alakası var Ergenekon’la filan?

Zaten Ergenekon “anlamsız-belirsiz” bir sözcük.

Zaten Ergenekon gerçekötesi bir senaryo”.

Kendisi açıkça ifade etmemiş, ama hepimiz biliyoruz ki bu senaryo AK Parti’nin bir uydurması.

Niye uydurmuş bu senaryoyu AK Parti?

Yine hepimiz biliyoruz ki, vatanını ve Atatürk’ü seven, iyi, aydın, güzel insanları tutuklamanın bahanesi olarak uydurmuş.

Bay Baykam da zaten bunu anlatmaya çalışıyor, şöyle diyor:


“Dinci, aşırı milliyetçi, baskıcı, aşırı sağ gruplarla, onlarla hem siyasi aidiyet, hem ideoloji, hem laiklik, hem yaşam tarzı olarak 100% ters ve hatta karşıt düşen Atatürkçü, sol, ulusalcı gruba ait kişileri aynı kanıtsız dev ‘Ergenekon’ şemsiyesi altında toplamak mümkün mü?
 Bu gruplar arasında görüntü olarak belki tek ortak payda Türk bayrağını sevmeleri ve çoğunlukla ‘soykırım’ iddialarını kabul etmemeleri. Bunlar üzerinden mantıklı bir insan bu gruplara ‘ortak’ gözlükle bakabilir mi? Samast, Tuncel ve Hayal’in ait oldukları geçmiş, ideoloji, parti nerede, Balbay, Haberal, Özkan, Perinçek gibi isimler nerede?”

Bir tarafta “dinci, aşırı milliyetçi, baskıcı, aşırı sağ gruplar”, öbür tarafta “Atatürkçü, sol, ulusalcı gruba ait kişiler”!

Bu zırvalıkların, bu çorbanın neresinden başlamak, neresini düzeltmek gerek, bilemiyorum doğrusu.

Ama şurası belli: Bay Baykam’ın “Ergenekon yoktur” demesi gerek, çünkü Balbay, Haberal, Özkan, Perinçek gibi büyük ve millî Türk kahramanlarını korumanın başka yolu yok.

“Ergenekon yoktur” demesi gerek ki, Balbay, Haberal, Özkan, Perinçek ve arkadaşları hep birlikte darbe planlayan, darbecilerin ayak işlerini gören, darbenin toplumsal tabanını ve meşruiyetini oluşturmak için çabalayan örgütlü insanlar olmaktan çıksın, bireysel ve sevimli birer vatansever olarak görülsün.

İlginçtir, Bay Baykam gibileri “Balbay, Haberal, Özkan, Perinçek” listesini sıralarken nedense bu listeye Veli Küçük, Şener Eruygur, Mehmet Ağar, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım gibi isimleri, JİTEM görevlilerini filan eklemeyi ihmal ediyorlar.

İşlerine gelmiyor galiba.

Ama ayıp ediyorlar bence.

Veli Küçük’ün “Atatürkçü, ulusalcı gruba ait” olduğundan kim kuşku duyabilir?

Ha, onu savunmak biraz daha zor olabilir. Doğru. Ama “Atatürkçü, ulusalcı grup” içinden bazılarını seçip savunmak, bazılarını da kurtlara atmak kalleşlik olmuyor mu biraz? Ayıp, ayıp.

Zamanınızı Bedri Baykam ile ziyan ettiğim için özür dilerim.

Bedri Baykam önemli değil.

Bir ihtimal gerçekten inanıyordur Ergenekon’un senaryo olduğuna, Balbay’la Haberal’ın iyi niyetli vatanseverler olduğuna. Habis değildir de, şey sorunu vardır belki.

Üstelik hem kendisinin hem de Balbay, Haberal, Özkan, Perinçek, Veli Küçük ve Yeşil’in “sol” olduğuna gerçekten de inanıyordur belki.

Bedri Baykam’dan çok daha önemlisi ve Baykam’ın garip düşüncelerinin bazı kesimlerce ciddiye alınmasının sorumlusu, AK Parti hükümeti.

Ergenekon davasının da, Hrant Dink’in katillerinin mahkemesinin de anlamsız müsamereler haline gelmiş olmasının sorumlusu ne Baykam ne de başka ulusalcılar. Bizzat hükümet.

Bunu en açık şekliyle Dink davasında gördük.

Yarın Ergenekoncular toparlanıp hükümete karşı bir girişimde bulunursa, Başbakan’ın benden yardım istemeyeceğini umarım.

Etmem değil, ederim.

Ama edecek durumda olmayabilirim.


ronmargulies@btinternet.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums