Sorunlarımız ikiden ibaret

  • 15.11.2014 00:00

 İki temel sorun var memlekette.

Bunlardan birincisi belli. Söylemeye bile gerek yok.

On iki yıldır başımızda sermayenin çıkarlarını acımasızca uygulayan, devletin baskı araçlarını bu doğrultuda gaddarca kullanan ve insan öldürmekten zerrece çekinmeyen, muhafazakâr, neo-liberal bir hükümet var. Ve yakın zamanda düşecek gibi, düşürülecek gibi görünmüyor.

İkinci sorun, bu yazının ilişiğindeki fotoğraf.

Askerî vesayetin bittiğini, silahlı kuvvetlerin artık seçilmiş hükümetlerin sözünden çıkamayacağını, siyasî süreçlere istediği gibi müdahale edemeyeceğini, bir daha darbe yapamayacağını düşünenler için faydalı bir fotoğraf.

Kemalizm moral bozukluğu yaşıyor, doğru. CHP’nin içler acısı hâli, “dinci” olarak düşünülen bir partinin her girdiği seçimi kazanması, bir dizi kutsal ineğin artık kutsallığının kalmamış olması Kemalistlerin fiyakasını bozdu, evet.

Ama ordunun ve koca bir devlet bürokrasisinin yanı sıra tabanda CHP ve MHP seçmenini, Postave Cumhuriyet okurlarını içeren doksan yıllık bir resmî ideolojinin on yılda yok olduğunu düşünmek garip bir saflık olur.

Her ikisine de muhalefet

Bu iki sorun bir araya gelince, ikisini de aşan ve ikisinin de halledilmesini iyice zorlaştıran bir yumak oluşturuyor.

Toplumun bir kesimi, Kemalizm’in azgın günlerine dönmekten korktuğu için her koşulda hükümeti destekliyor. Bir kesimi de hükümetten kurtuluruz umuduyla her koşulda Kemalizm’i destekliyor, bayrak sallıyor, Anıtkabir’e gidiyor.

Resimde görülen Posta gazetesi hükümetten kurtulmak istediği için Kemal’i öne sürüyor. Böyle yaparak, AKP seçmeninin iyice AKP’ye bağlanmasına sebep oluyor.

Kemal’e sarılarak yapılan muhalefet, memleketi olumlu bir yönde değiştirmenin, demokrasinin, daha fazla özgürlüğün mesajını vermiyor. Aksine, “eski günlere geri döneceğiz” mesajını veriyor. Tam da AKP seçmeninin (ve başta Kürtler olmak üzere daha pek çok kesimin) istemediği şeyi vaad ediyor.

Kemal’e ve Türk bayrağına sarılarak bu hükümete muhalefet edilemez.

Mesele, her ikisine de, hükümete de, Kemalizm’e de muhalefet edebilmek.

ronmargulies@btinternet.com

http://marksist.org/sorunlarimiz-ikiden-ibaret-roni-margulies.html

posta

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums