Halkın toplumsal belleği ve CHP

  • 4.04.2014 00:00

 Demek ki neymiş? Karşısına bu muhalefet partileriyle çıkıp AK Parti'yi devirmek mümkün değilmiş.

Devletin ve Genelkurmay'ın, Silivri'nin ve darbecilerin, sahil kentlerinde oturan üst-orta sınıf beyaz Türklerin sesi olan CHP'nin oy oranını yükseltmek mümkün değilmiş.

MHP üyelerini, ülkücüleri filan aday göstererek, bozkurt işaretleri yaparak ve böylece CHP ile MHP arasında bir dizi konuda pek de fark olmadığını vurgulayarak AK Parti'nin önüne geçmek mümkün değilmiş.

Tek özelliği azgın Türk milliyetçiliği olan, tek siyasî önceliği barış süreecini engellemek olan MHP ile adı konulmamış bir ittifak yapmak, CHP'nin oylarını AKP'nin üstüne çıkarmaya yetmiyormuş.

Herhangi bir CHP'li bu sonuçları çıkaracak mı? Hiç zannetmem.

Şu anda hepsi, bazı illerde elektrikler kesildiği için, bazı ilçelerde oyların sayılması geciktiği için, bazı yerlerde de seçim sandıklarının civarında uzay gemileri, UFO'lar filan görüldüğü için seçimlerin kaybedildiğini düşünüyor.

"Bu halk niye bizimle hiç ilgilenmiyor?" diye şapkasını önüne koyup düşünen CHP'li yok.

***

Demek ki neymiş? Küçük küçük sol partilerin sanki seçim kampanyası yapıyormuş gibi görünüp hep birlikte CHP'ye oy vermesi de hiçbir işe yaramıyormuş.

"Belediye meclisi için bize oy verin" deyip başkan adayı göstermemek ve Sarıgül'e işaret etmek Sarıgül'ü kurtarmıyormuş.

"Oyları bölmeyin" diye yırtınmak, Sırrı Süreyya'nın adaylığıyla uğraşmak, AK Parti'ye karşı tek alternatifin Sarıgül olması için çabalamak para etmiyormuş.

Ankara'da bir faşistin aldığı oylar sayılırken gaza gelmek, bozkurt işareti yapanlarla birlikte yumruk kaldırmak, omuz omuza sloganlar atmak Melih Gökçek gibi bir pisliğin bile devrilmesini sağlamıyormuş.

Herhangi bir küçük sol partinin üyesi bu sonuçları çıkaracak mı? Hiç zannetmem.

Şu anda hepsi, bu halkın koyun, örümcek kafalı olduğunu düşünüyor, İslam korkusuyla dizlerini dövüyordur büyük olasılıkla.

***

"Her halk hak ettiği yönetimi bulur" diye düşünenler çoktur. "Allah'ın belası bir halk Allah'ın belası bir yönetimi yine seçti" diye düşünüyorlardır şimdi.

Doğrusu ise şöyle: Her halk, devrim yapıp yönetimi kendi ellerine almayı gözü kesmiyorsa, önüne koyulan seçeneklerden en uygun bulduğunu seçer. Akıllıca bir seçim, kendi çıkarları açısından makul bir seçim yapar, ama mevcut ve sınırlı seçenekler içinden yapar bu seçimi.

Sorulması gereken soru, bu halkın ta 1950'den beri CHP'yi niye akıllıca ve makul bir seçenek olarak görmediği.

Çünkü görmemiştir, görmez ve bundan sonra görme ihtimali çok küçük, yok denecek kadar küçük.

Niye?

Çünkü CHP devletin partisidir, devleti tam 80 yıl boyunca yönetmiş olanların partisidir. Halkı hor görenlerin, dindarlığı küçük görenlerin, devletin bekasını halkın çıkarlarının önüne koyanların, devleti ve devlet yöneticilerini sorgulayan herkesi ve her kesimi acımasızca kıyanların partisidir CHP. Yönetme ve iyi yaşama hakkını sadece kendinde görenlerin partisidir. Aldığı oylar bu nedenle zengin illerin zengin mahallelerinden gelir.

Halk bunu tarih ve sosyoloji kitaplarından değil, kendi yaşamından, kendi gözlemlerinden, kendi toplumsal belleğinden bilir.

CHP ve küçük "sol" partiler bu belleğin farkında bile değildir. Şaşırıp dururlar.

AK Parti bu belleği bildiği ve paylaştığı için oy alıyor.

Milliyetçiler, ulusalcılar, barış düşmanları, Kemalistler bilmediği, paylaşmadığı ve anlamadığı için oy alamıyor, alamayınca da şaşırıyor.

AK Parti'yi devirebilecek olan alternatif bunların arasından çıkamaz. CHP tabanından, CHP-MHP koalisyonundan, Sarıgüllerden çıkamaz.

Devletten, Kemalizm'den, milliyetçilikten, din düşmanlığından uzak bir alternatif yarattığımız güne kadar, yanı gerçek anlamıyla "sol" bir alternatif yarattığımız güne kadar, korkarım balkonlarda Bilal'i görmeye mahkûm kalacağız.

ronmargulies@btinternet.com

http://www.marksist.org/yazarlar/roni-margulies/14439-halkin-toplumsal-bellegi-ve-chp

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums