Vallahi de billahi de yemin etmem

  • 25.06.2011 00:00

Milletvekili Yemini’nin yanısıra şu yeminlerin de olduğunu bilir miydiniz:

Değer Tespit ve Takdir Komisyonu Üye Yemini, Bankaların Yönetim Kurulu Üyeleri ile Müdürler Kurulu Başkan ve Üyelerinin Yemini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Üye Yemini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Yerinde Denetim Yapacak Personelinin Yemini, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu Üye Yemini, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Üye Yemini, Kamu İhale Kurulu Üye Yemini, Rekabet Kurulu Üye Yemini, Sermaye Piyasası Kurulu Üye Yemini, Yeminli Mali Müşavir Yemini, Zabıt Kâtibi Yemini, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Yemini...

Örneğin, Elektrik Piyasası Kanunu’na göre, “Elektrik Piyasası Kurulu üyeleri, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu huzurunda görevlerinin devamı süresince Kurulun işlerini tam bir dikkat ve dürüstlük ile yürüteceklerine, bu Kanunun hükümlerine ve ilgili mevzuata aykırı hareket etmeyeceklerine ve ettirmeyeceklerine dair yemin eder. Yemin için yapılan başvuru Yargıtayca acele işlerden sayılır. Kurul üyeleri yemin etmedikçe göreve başlayamaz.”

Ama ben en çok 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nu seviyorum. Tam dört tane yemin içeriyor!

Madde 27: “Bankaların yönetim kurulu üyeleri ile müdürler kurulu başkan ve üyeleri, seçilmeleri veya atanmalarından sonra yerel ticaret mahkemesi huzurunda yemin etmedikçe göreve başlayamazlar.”

Madde 84: “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, görevlerinin devamı süresince görevlerini tam bir dikkat, dürüstlük ve tarafsızlık ile v.s. v.s. yemin ederler.”

Madde 95: “Kurumun yerinde denetim yapmaya yetkili meslek personeli Ankara’da Asliye Ticaret Mahkemesinde yemin etmedikçe yerinde denetim yapamazlar.”

Madde 113: “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu Başkan ve üyeleri, görevlerinin devamı süresince görevlerini tam bir dikkat v.s. v.s.”


Taraf gazetesi yayın kurulu önünde “İyi gazetecilik yapmazsam ne olayım!” yemini etmiş olduğum için, yukarıda sözü geçen bütün yeminlerin metnini aktarmak isterdim. Ama kendi kendime “Sıkıcı yazı yazarsam kafama şey düşsün!” yemini etmiş olduğum için, aktaramayacağım.

Bir tanesi hariç.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu İnsan Kaynakları Yönetmeliği uyarınca, “Personel, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 6. maddesinde belirtilen yemini eder ve yemin belgesini imzalar. Yemin belgesi ilgilinin özlük dosyasında muhafaza edilir.”

Sözü geçen kanunun “Sadakat” başlıklı 6. maddesindeki yemin şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na, Atatürk İnkilap ve İlkelerine, Anayasa’da ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalacağıma; Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını milletin hizmetinde olarak tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma; Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyip, koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma; insan haklarına ve Anayasa’nın temel ilkelerine dayanan milli, demokratik, laik, bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.”

Allah’tan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda iş aramak zorunda kalmadım hiç.

Bir değil, bir sürü sorunum olurdu. Önce, enerji piyasası hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Ama bilsem de sorunum olurdu.

Bir kere, “Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini” benimseyip benimsemediğimden emin değilim. Ne olduklarını bilmiyorum ki! Bir başka kanunda onlar da belirlenmiş midir acaba?

Belirlenmişse, “Komşunun tavuğuna yan gözle bakmamak” dâhil midir bu değerlere?

“Yaşa, başa, taşa oturmamak” ilkesini askerde öğrenmiştim, ama bu millî ve ahlakî bir değer midir, yoksa bir çavuşun uydurduğu bir şey mi, tam olarak bilemiyorum.

Bir de, “Türk Milliyetçiliğine sadakatla bağlı kalmak” sorun olurdu herhalde. Milliyetçi olmadığım gibi, daha da kötüsü, Türk bile değilim.

Ne milliyetçi ne de Türk olan bir insanın enerji piyasasını düzenlerken ne kötü işler yapacağını düşünmek bile istemiyorum.

“Namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.” İyi ki bu yeminleri ediyoruz. Bir düşünün, etmesek ne çok namussuzluk ve şerefsizlik olurdu memlekette.

Oysa, hiç yok.


ronmargulies@btinternet.com
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums