Ekonominin yeni dinamiği marka kentler

  • 8.01.2015 00:00

 ADANA- Küresel ekonominin son yıllarda karşılaştığı krizlerle birlikte büyüme için yeni fırsatlar aranmaya başladı. Batıdaki kentler eskisi kadar yüksek performans gösteremediği için gözler gelişmekte olan ülkelerin kentlerinde. Yakın zamana kadar ülkelerin rekabetinde ekonomilerde belirleyiciyken, bugün kentlerin rekabeti çok daha önemli bir hâle geldi. Ülkeleri pek çok farklı parametre üzerinden kıyaslayanOECDG20G7 gibi mekanizmalar mevcut. Ancak, artık ülkelerin kıyaslanmasından ziyade kentlerin kıyaslanması bize daha anlamlı veriler sunabiliyor. 

Brookings Institution ve JP Morgan Chase’in gerçekleştirdiği 300 kentin ekonomik başarısını ortaya çıkaran araştırmada, gelişmekte olan ülkelerdeki kentlerin gelişmişliği öne çıkmıştı, listeye Türkiye ve Çin damga vurmuştu. 300 şehir arasında İzmir 2, İstanbul 3, Bursa 4, Ankara ise 9. sırada yer almıştı. Bu liste aynı zamanda yatırımcılar için de bir kılavuz niteliği taşıyordu.

McKinsey Global Institute tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 440 gelişmekte olan şehir, 2025’e kadar beklenen küresel GSYH artışının neredeyse yarısını gerçekleştirecek. Büyümenin artık bu orta sıklet diye tanımlanan şehirlerde meydana geldiği, gelecek 10 yılda bu kentlerin küresel ekonomik büyümeye katkısının Madrid, Milano ve Zürih gibi şehirlerden daha fazla olması bekleniyor. Bunların içinde adı sanı duyulmamış ancak gelecek vaat eden şehirler var.

Demek ki, iş, kentleri sadece inşaat ve gayrimenkulle doldurup oradan gelen rant gelirini büyüme gibi göstermekle bitmiyor. Bunun sürdürülebilir olmadığı da zaten Türkiye’nin genel büyüme rakamlarından, yatırım harcamalarından, ihracatının gerilemesinden, yabancı sermaye için eskisi gibi cazip bir yer olamamasından belli. 

Kaynayan kazan Ortadoğu ile pek çok açıdan doyuma ulaşmış Avrupa ve Batı kentlerinden kaçan sermayenin geçici sığınağı olmamak için fırsatları iyi değerlendirip, kalıcı ve nitelikli projeler üzerinde çalışmak gerekiyor. 

Kentlerin markalaşması ülkelerin rekabet gücünü artıran bir etken. Yeter ki iddianız ve altını iyi doldurabileceğiniz bir hikâyeniz olsun.

Yukarıda kentlerle ilgili verdiğim iki çalışmadaki listelere Adana’nın girmemesi için hiçbir neden yok. Adana, yeni kurulan ATAK A.Ş. (Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.) ile büyük bir ekonomik kalkınma hamlesine hazırlanıyor. Adana Ticaret OdasıAdana Sanayi OdasıAdana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ortaklığı ile kurulan ATAK A.Ş., yatırım ve iş geliştirme projeleri ile birlikte kendi dışından gelecek somut ve sürdürülebilir projelere de destek verecek. Adana’nın tüm iş dünyası ve yerel yönetimi işin içinde. 

ATAK A.Ş. Genel Müdürü İlhami Günsel, “Avrupa ve ABD’de örnekleri çokça mevcut olan yeni akım tanıtım ve kalkınma yapılarında olduğu gibi, profesyonel şirket yapısı ile çalışacak. Bu tür şirketlerin iki temel özelliği var; bağımsız yapılarıyla çok hızlı kararlar alabilmeleri ve uygulayabilmeleri… Biz de aynı yolu izleyerek, kamu kurumları, belediyeler, meslek örgütleri, STK’lar, üniversiteler ve özel sektörle işbirliği hâlinde çalışacağız. Üç temel amacımız var. Birincisi ulusal ve uluslararası çapta tanıtım. İkincisi yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda Adana için lobicilik yapmak, üçüncü olarak da yatırım ve girişimleri desteklemek” diyor.

Girişimcilere mentorluk yaparak yeni, farklı ve sürdürebilir projeleri desteklemeyi amaçlıyorlar. Tarım, turizm, istihdama yönelik projeleri var. Şirket kurulurken dünyadaki pek çok kentin markalaşma stratejisi incelenmiş.

Türkiye’de bugüne kadar iki kent için tanıtım şirketi kurulmuş ancak pek başarılı işler olamamış. Tanıtım ve kalkınma anlamında Adana’da kurulan ATAK A.Ş. bu anlamda Türkiye’de tek. 

Belki bu çalışmanın ilk ayağı bir iki kelime ile kentlerini anlatan bir slogan ifade bulmak olacak. Cazip olanı değil, kenti en iyi anlatanı tespit etmek gerek. 

Tercih sebebi olabilmek için de şehrin dinamiklerini ve konumlandırmasını iyi yapmak gerekiyor.

pelincengiz@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums