İyi hikâyeler yazılıyor ama burada değil…

  • 15.03.2015 00:00

 Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan en geniş köprüsüLondra’daki Thames Nehri üzerindeki Blakfriars Köprüsü. Köprü, tren istasyonunun harcadığı enerjinin yarısını karşılayarak yıllık karbon emisyonlarını 500 tondan fazla azaltacak.

Dünyanın ilk güneş enerjisi üreten bisiklet yoluSolar Road Amsterdam’da. Proje tamamlandığında elde edilen elektrik sokak aydınlatması, elektrik sistemi, elektrikli arabalar ve evlerin ihtiyacını karşılayacak.

İspanya, güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan ilk özel/kamu sokak aydınlatma sisteminin evsahibi oluyor. Şehirlerarası yollar, parklar ve kamu alanlarının aydınlatılacağı proje, kamunun işi sahiplenmesi açısından dünyada bir ilk.

Dünyanın en gözde tarihî ve turistik yapılarından biri olan Paris’teki Eyfel Kulesi, yenilenebilir enerji kullanan dünyanın en ikonik yapısı. İhtiyacı olan enerjinin bir kısmı artık rüzgâr türbinleriyle elde ediliyor.

Apple, yeni üssüne 850 milyon dolarlık güneş enerji sistemi kuruyor. “The California Flats” projesiyle Apple, California’daki tüm Apple komplekslerinin ihtiyacını karşılayacak.

Google, güneş enerjili evlerin ABD’de teşvik edilmesini hedefleyen SolarCity’nin projesine 300 milyon dolar yardım yaptı. 25 bin haneye güneş paneli yerleştirilmesini hedefleyen projede Google, güneş panellerinin yerleştirilmesi dâhil 20 bin dolarlık masrafları karşılayacak.

ABD’de güneş enerjisi sektöründe istihdam son dört yılda yüzde 80 artışla 174 bin olmuş.

Almanya’nın 2050 hedefi elektrik tüketiminin yüzde 80’ini yenilenebilir enerjilerden sağlamak.

İngiltere, dünyanın en büyük açık deniz rüzgâr santralini inşa edecek.

Çin, 2014’te dünya rüzgâr enerjisi kurulu kapasitesinin yüzde 40’ını tek başına gerçekleştirdi.

Japonya, uzaya güneş enerjisi santrali kurmanın yollarını arıyor. Uzayda kurulacak güneş enerjisi santrallerinden dünyaya elektrik aktarmanın yolunu açan kablosuz bir enerji iletimi projesi gündemde.

Deutsche Bank raporu, gelecek 15 yılda dünyada enerji piyasasına güneş hâkim olacak diyor. Güneş panelleri 15 yılda 10 kat artacak, beş yılda enerji saklama teknolojisi çok ucuzlayacak.

Ortadoğu’nun petrol yoksunu Ürdün, enerjisinin yüzde 40’ını ithal ediyor. Şimdi yüzünü güneşe dönüyor. Ülke genelinde ciddi enerji tüketimi olan 6000 cami güneş enerjisi panelleriyle donatılacak. Proje 120 camiyle başlamış bile.

Uruguay, elektrik ihtiyacının yüzde 100’ünü ağırlıklı rüzgâr olmak üzere yenilenebilir enerjiden sağlayacağını açıkladı.

Türkiye’de yoksullara kömür dağıtmak ötenden beri, AKP siyasetinin tabana yönelik en güçlü silahlarından biri ama bakın Peru’da hükümet, iki milyon yoksulun evine ücretsiz güneş enerjisi kuruyor.

Örnekler o kadar fazla ki…

Başta su olmak üzere doğal kaynakların kıtlığı, enerji güvenliği ve iklim değişikliği birbirinden ayrılmaz sorunlar artık geleceğin değil tam da günümüzün sorunları.

Dünyanın pek çok yerinde yenilenebilir, temiz, doğayla uyumlu enerjide yükseliş var, fosil yakıtlarda gelecek olmadığını giderek daha fazla insan fark ediyor. Gelecekte kazananlar sürdürülebilir, erişilebilir ve rekabetçi enerji sunanlar olacak.

Bu bize aynı zamanda enerji arzı güvenliğinin, enerji verimliliğinin, çevre dostu enerji kullanımının, ekonomilerin karbondan arındırılmasının ve rekabetçi bir enerji piyasasının ekonomik olarak nasıl vazgeçilmez olacağını da gösteriyor.

Düşük karbon toplumuna geçiş için yerel olarak üretilen enerjinin şebekeye aktarımının sağlanması, yeni nesil yenilenebilir teknolojilerinin geliştirilmesi bu meselede kritik rol oynayacak.

Durumun farkına varıp yol almaya başlayanların hepsinin bir hikâyesi var. Biz aylık elektrik faturası 700 bin liraya ulaşan elektrik faturasına sahip saray yaptık. Bir aylık elektrik tüketimi 1 milyon 800 bin kilovat saat olan Aksaray, 10 bin ton karbonu atmosfere bırakıyor. Meseleyi şu an olduğundan daha da kötü yapansa, bu israf abidesinin güneşten enerji elde etmek gibi geleceğin dünyasına dair en ufak bir vizyonunun olmaması… Bizim hikâyemiz de böyle…

pelincengiz@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums