Kıyameti beklerken...

  • 30.12.2012 00:00

 Maya medeniyetine atfedilen öngörüler uyarınca kayıp gezegen Marduk bu yıl Dünya’ya yaklaşacak ve dünyanın sonunu getirecekti. Bir anlamda insanlık için büyük bir kıyamet yaşanacak, dünya yok olup gidecekti. İnsanlığı toptan yokoluşa götürecek böyle bir felaket yaşanmadı. Zaten bunu tekzip edecek Maya da yok artık. Üstelik İspanyol istilacılar Mayaların ansiklopedisi olan kodeksleri yakıp yok etmemiş miydi? Mayaları bırakıp günümüze bakınca yaşam biçimleri, tüketim açlığı, enerji ve kentleşme politikaları ile doğanın bir meta olarak her gün biraz daha yok edilmesi insanlığı adım adım Marduk eliyle değil kendi eliyle başka türlü bir kıyamete yaklaştırıyor. Dünya kıyameti beklerken, gezegen başka yok oluşlara şahitlik ediyordu.

Dünya, 2011’de Japonya’daki nükleer felaketin ardından 2012’ye nükleerden vazgeçme taahhütleriyle girdi. Japonya, nükleersiz bir geleceğe yönelik bir adım attı. Yılın sonunda ülkeden iktidar değişikliğiyle nükleere geri dönüleceği sinyali geldi.


Çanakkale Bayramiç
 Muratlar Köyü’nde Truva Altın Madencilik’in yapacağı ÇED toplantısıMuratlarSöğütalanHalilağaEvcilerEtili köylülerinin birleşerek “toplantı yapılmasını istemiyoruz” demeleriyle yapılamadı.

Şubatta Kuzey Kutbu’nda petrol aramak üzere Yeni Zelanda’dan yola çıkan Shell’e ait petrol arama gemisi Greenpeace aktivistlerince bloke edildi. Eylemciler gemide “Shell’i Durdurun”“Kuzey Kutbu’nu Koruyun” pankartları açtı.


Erzurum
’un Tortum ilçesine bağlı Bağbaşı Beldesi’nde HES eylemlerine katıldığı için önce konuşma yasağı getirilen Leyla Yalçınkaya için üç ayrı suçtan dokuz yıla kadar hapis istendi.


Mersin Akkuyu
’da nükleer santralle ilgili yapılacak ÇED toplantısı nükleer karşıtları tarafından engellendi. Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.’nin toplantıyı Jandarma karakolunda hazırlanan tutanakla “yapıldı” şeklinde kaydettirme girişimi engellenerek, “halkın yoğun protestosu nedeniyle toplantı yapılamadı” ifadesi ile tutanak tutuldu.

İngiliz biliminsanları, 160 yıllık küresel sıcaklık verilerini incelediğinde, 1900’den beri dünyanın 0,75 santigrat ısındığını tesbit etti. 


Eriyen buzullar, dünyanın yerçekimi haritasının bozulmasına yol açtı. 

Anadolu Grubu’nun Gerze’ye kurmak istediği termik santral için gerçekleştirilen mücadele 2012’de de sürdü. Yeşil Gerze Çevre Platformu termik santrali protesto için 17 nisanda Sinop’tan Ankara’ya yürüyüş başlattı.

Orman yağmasının yolunu açan ve 2B olarak bilinen kanun, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.


Trabzon
’un Çaykara ilçesine bağlı Karaçam Beldesi’nde yapımı planlanan Derebaşı HES projesine karşı mücadele devam etti.

Dünya Bankası’nın Dünya Kalkınma Göstergeleri Raporu’na göre, İstanbul fosil yakıtlardan yayılan sülfürdioksit açısından dünyanın havası en kirli 7., Ankara 26. kenti oldu.


Artvin
’de çıkarılmak istenen madenle ilgili yapılacak ÇED toplantısına halk müdahale etti, toplantı halkın tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Türkiye çapında yapılan “İklim Değişikliği Farkındalık Düzeyi Araştırması” kapsamında görüşülen kişilerin yüzde 66’sı iklim değişikliğini endişe verici bulduğunu söyledi.


Kanada
’nın Alberta eyaletinde bir petrol boru hattında meydana gelen çatlak, bölgede son yılların en büyük çevre felaketlerinden birine neden oldu. Sızıntı, Red Deer Nehri ve yakınlardaki dereleri olumsuz etkiledi. 


Karadeniz
’i HES çöplüğüne dönüştürme girişimleri 2012’de de devam etti. Bölge halkının tepkisine karşın işletilen 54 HES, onay verilen ve inşaat hâlindeki projelerle birlikte yaklaşık 10 kat artarak 516’ya çıktı.


Nijerya
’da Shell’in boru hattından binlerce varillik petrol sızıntısının derelere ve göllere yayılarak çevreyi kirlettiği gerekçesiyle Shell aleyhine Friend of the Earth Derneği’nce dava açıldı.


Antarktika
’nın batısındaki buzulların tahmin edilenden iki kat daha hızlı eridiği ortaya çıktı. Bölgede kaydedilen ortalama sıcaklık değerleri son 50 yılda 2,4 derece arttı. 


New York
’u ve çevresini etkisi altına alan Sandy Kasırgası, ABD’de hayatı felç etti, geride son yılların en büyük hasarlarından birini bıraktı.


Burma
’da çevik kuvvet ekipleri bakır madeni projesini protesto eden binlerce köylüyü dağıtmak için göz yaşartıcı bomba, tazyikli su ve yakıcı fosfor fişeği kullandı. 

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2012’nin, dünyanın en sıcak 10 yılı listesine 9. sıradan girdiğini, rekor seviyede buzul erimesi yaşandığını açıkladı.


İzmir Gaziemir
’de kurşun üreten fabrikanın radyoaktif atıklarını arazisine gömdüğü ortaya çıktı. 

Doha’da yapılan BM İklim Zirvesi kesin hedefler konamaması bakımından yine başarısızlıkla sonuçlandı. Türkiye, İklim Eylem Ağı tarafından iklim konusunda yeterli adımları atmaması sebebiyle “Günün Fosili” ödülüne layık görüldü.

Ve daha buraya sığamayacak kadar çok çevre hakkı ihlalinin yaşandığı “bahsedilmeyen kıyametler” yılı olarak 2012’yi geride bırakırken, 2013’ün daha beter bir yıl olmaması dileğiyle...


pelincengiz@gmail.com

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums