Eyy New York Times'ın anlamı

  • 27.05.2015 00:00

 Bugün Sayın Cumhurbaşkanının “Haddini bil” diye seslendiği New York Times daha önce neler yazmış AKP ve Erdoğan hakkında?


Gazetenin seneler içinde değişen başlıklarına bakınca, Türkiye’nin demokrasi macerasının da bir fotoğrafı çıkıyor ortaya.

                                           * * *

3 Ağustos 2008 tarihli yazının başlığı “Democracy’s Close Call in Turkey.”(Demokrasi Köşeden Döndü.) Gazete, Anayasa Mahkemesi’nin AKP’yi kapatmayı reddetmesini övmüş...

                                          * * *

17 Ağustos 2010 tarihinde “A More Democratic Turkey” (Daha Demokratik bir Türkiye) başlığı atılmış. Anayasa referandumundan sonra Türkiye’nin Batı tarzı bir demokrasiye adım attığı belirtilip övgüler düzülmüş...

                                          * * *

NYT ilk uyarısını Mart 2012’de yapmış: “Turkey’s Challenges.” (Türkiye’nin güçlükleri.) Türkiye demokrasisinin farklı toplumsal kesimlerin hak ve özgürlüklerini garanti altına almak için yürüyeceği uzun bir yol var denmiş.

                                          * * *

2014’e gelince artık havanın tamamen değiştiği görülüyor. 28 Ocak tarihli yazının başlığı “Turkey’s Wrong Turn” (Türkiye yanlış yola saptı) ve gazete Erdoğan’ın komplo teorilerine sarıldığını anlatıyor. 1 Nisan tarihli yazının başlığı ise “Prime Minister Erdoğan’s Revenge” (Başbakan Erdoğan intikam alıyor) ve yazıda Erdoğan’ın muhalif seslere tahammül göstermediği anlatılıyor.

                                          * * *

NYT’nin Erdoğan’ın tepkisini çeken 22 Mayıs tarihli Editoryal yazısının başlığı da“Dark Clouds Over Turkey.” (Türkiye üzerinde kara bulutlar.) Gazete Türkiye’de medya özgürlüğünün nasıl yerle bir olduğunu anlatıyor ve Türkiye’nin müttefiklerinden Erdoğan’ı içine girdiği yıkıcı yoldan dönmeye davet etmesini istiyor.

                                          * * *

Naçizane aktarmaya çalıştığım üzere, New York Times hiçbir zaman AKP’ye kategorik olarak karşı çıkmamış, bilakis bu hükümet tarafından demokratikleşme yönünde atılan adımları övgüyle takdim etmiş bir gazete...

Sadece NYT değil, pek çok Batılı gazete AKP karşısında benzer bir tutum sergiledi...

                                          * * *

Son birkaç senedir hava bütünüyle değişmiş durumda. New York Times’tan The Guardian’a, Washington Post’tan Wall Street Journal’e, saygın yabancı gazetelerin hiçbirisinde Türkiye ve Erdoğan hakkında bir tane bile olumlu yazı çıkmadı. Hemen hepsi de Türkiye’nin demokrasiden saptığından, hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığından söz ediyor.

                                          * * *

Medya, iktidarların kendilerini izleyip, icabında kendilerine çekidüzen vermelerine yarayacak birer aynadır. Ama her otoriterleşen rejimin bu aynalarla bir sorunu vardır. Demokrasiden saptıkça aynaları kırıp dökerler ve o aynalar kırıldıkça da geriye dönüş ve iyileşme umutları yok olur...

Yel değirmenleriyle savaş başlamış olur...

Not: New York Times’ın Türkiye hakkında çıkan yazılarını Can Semercioğlu’nun“Shifting Frames of Erdoğan in U.S Media” isimli çalışmasından derledim.
 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    25.04.2013 12:40

    Öldürülen kişilerden doğrudan bu devletin mirasçısı olduğu devlet sorumlu olduğundan bütün yurttaşlar tek fikre ulaşsalar bile devlet bu suçu işlediğini kabul edip özür dilemezse,zarar gören bütün Ermeni ve Hristiyan yurttaşların itibarları iade edilmezse,ve bu katliamlarda aldıkları rollerden ötürü itibar,şan,şöhret,nam,mal vs. sahibi olanlardan bunların tümü geri alınmazsa sorun konusunda bir iş yapılmış olmaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums