Ergenekon Caddesi

  • 21.01.2015 00:00

 Bir zamanlar hastaneler, elinin işaret parmağını dudağının üzerine koyup, “sessiz olun” işareti yapan hemşirenin resmiyle karşılarlardı insanları. Hemşirenin resmini görür görmez, nereye geldiğinizi anlar, kendinize çeki düzen verirdiniz...


Bizim devlet geleneği, sus işareti yapan bu hemşire fotoğrafının bir başka versiyonunu azınlıkların yaşadıkları sokaklara, caddelere de koymayı ihmal etmemiştir.

                                                                              * * *

Bu “sus işaretlerinin” bir kısmı “pasif agresif” bir tondadır. Yani açık açık bir tehdit içermeseler bile, azınlıklar kendilerine ne denmek istendiğini anlarlar. Ermeni, Rum, Yahudi vatandaşlarımızın oturduğu sokaklar ne tesadüfse, “Bozkurt Sokak”, “Silahşor Sokak”, “Kuvay-ı Milliye Caddesi” gibi isimlerle donatılmıştır.

                                                                              * * *

Bazı isimlerin mesajı çok daha nettir. Mesela, Kurtuluş Bomonti civarındaki okulun adı ‘Talat Paşa İlkokulu’dur. Ermeniler’e, her an bu topraklardan tekrar sürülüp atılabileceklerine ilişkin sessiz bir hatırlatıcı konmuştur sokağa...

Daha düne kadar Rum Patrikhanesi’nin önündeki caddenin adı Sadrazam Ali Paşa idi. PatrikGrigoryos’u Patrikhane’nin kapısında asıp idam eden sadrazamın ismi, tam da o kapının açıldığı caddeye verilmişti. Her gün o sokaktan geçen, her yazışmada o sokağın ismini kendi elleriyle yazan Rum vatandaşlarımıza verilen mesaj çok açık değil mi?

                                                                               * * *

Bir de Ergenekon Caddemiz var, Pangaltı’da... Her yıl 19 Ocak günü, anma törenine katılan göstericiler bu caddenin adını Hrant Dink Caddesi olarak değiştiriyorlar. Ama ertesi gün yine cadde Ergenekon oluyor. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin CHP’li bir üyesinin teklifi üzerine bu caddeye Hrant Dink adı verilmesi önerisi görüşülmüş ve AKP’li üyelerin oylarıyla öneri reddedilmişti. AKP’nin Ergenekon yoluna sapacağı, yolsuzlukları örtmek için bütün Ergenekon davalarını yerle bir edip, sanıkları serbest bırakacağına dair ilahi bir işaretti sanki o oylama...

                                                                              * * *

Neyse, Tatavla Dayanışması isimli bir grup hayırlı bir iş yapmış; “Kardeşliğe giden yol, Hrant Dink Caddesi’nden geçiyor, Ergenekon değil Hrant Dink Caddesi” diye bir imza kampanyası başlatmışlar. Bir imza da siz verin, bir dahaki seneye Hrant’ı ananlar Hrant Dink Caddesi’nden geçsinler. Bir “sus” işaretinin yerine, bütün hayatı boyunca, kardeşlikten, hoşgörüden ve sevgiden bahseden bir Anadolu dervişinin ismi verilsin. Ergenekon Caddesi, Hrant Dink Caddesi olsun!

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Hrac Madooglu
    Hrac Madooglu
    2.02.2015 06:12

    Tespitlerinizin coguna katiliyorum fakat onerdiginiz cozum bugun icin mumkun degil maalesef. islamda ozelestiri yapilmasi mumkun degil. Bu olmayinca da islamda reform yapilamaz. Batiyla islamin farki bu zaten. Onlar kendi dinlerindeki haksiz ve mantiksiz inanclarla, dogmalarla 500 sene once yuzlesmeye baslamislar ve buyuk olcude dinin kiskacindan kurtulmuslar. Buyuk olcude dedim cunku bu bitmis, sonuclanmis bir is degildir, devam etmekte olan bir mucadeledir. Bu mucadelede de en buyuk silah ifade ozgurlugudur. ifade ozgurlugu su veya bu nedenle kisitlanirsa, 500 senede elde edilen kazanimlari kaybetme tehlikesi ile karsi karsiya kalirlar. Muslumanlarla birlikte yasadiklari icin islami da elestirmekten baska careleri yoktur. islam Bati ulkelerinde sadece Muslumanlarin hayatini degil, gayrimuslumlerin de hayatini olumsuz sekilde etkilemektedir cunku. Adam, kizinin Alman bir sevgilisi var diye ikisini de olduruyor mesela. Ote yandan, Avrupada Musluman azinlik olmak da tedirgin edici. Buyuk cogunlugu basini belaya sokmadan yasamak isteyen bu insanlarin, irkciliga ve nefrete maruz kalmasi uzuntu verici. Tipki Musluman ulkelerde yasayan gayrimuslum azinliklarin durumu gibi. Bu ulkelerin cogunda gayrimuslum azinlik ya hic kalmadi, ya da sayilari giderek azalmakta. Turkiyede 1500 Rum vatandas kalmis mesela. Ortodoks Hristiyanlarin cok onemsedigi Ruhban okulu hala kapali, acilmamasinin hicbir mantikli sebebi olmamasina ragmen bir turlu acilmiyor. iranda ve bircok Arap ulkesinde gayrimuslum kadinlara da basortu mecburiyeti var, kiliselere, mezarliklara saldiriliyor, vs. Bunlara sucsuz insanlarin kafasini kesip youtubede yayinlayan radikal islamcilari da eklerseniz, Avrupadaki islamofobiyi elestirmenin de fazla bir anlami kalmiyor.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums