Son dakika senaryoları

  • 9.02.2017 00:00

 Ankara’da siyasi senaryo eksik olmaz. Genellikle mantıklısı da uçuğu da yan yana dolaşır durur.

Önce Meclis başkanlığının, sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, anayasa değişikliğini bekletmesi de kaçınılmaz senaryolara yol açtı. “Hayır” cephesinde şu senaryo üretiliyor: “Cumhurbaşkanının önüne getirilen araştırmalarda evet çıkması kolay görünmüyor, bu yüzden Erdoğan anayasa değişikliğini ertelemeyi düşünüyor..”

Bu senaryo, referandumda hayır çıkma ihtimalinin olduğunu düşünenlerin tekrarladığı bir senaryo.

Bir başka senaryo ise siyasi gerilimleri artırmamak için, başkanlığın ertelenmesinin düşünüldüğüne ilişkin söylentiye dayanıyor.

FETÖ sıkıntısı sona ermemişken, KHK’larla ihraçlar alabildiğine devam ederken, Kürt siyasetçilere yönelik tutuklama furyası artarken toplumda yeni bir çatışma alanı yaratmamak gerekir.

Bu Ak Parti tarafında da ilgi gören bir senaryo olarak dolaşıyor.

Referandum dolayısıyla ortaya çıkacak gerilim, bölünmeye eğilimli toplum kesimlerinde öngörülmesi güç gelişmelere yol açabilir. Bu durum da ekonomik sorunların öne çıktığı bir ortamda yıkıcı etkiler yaratabilir.

Bu fikirleri dolaştıranlar, bu senaryonun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da iletilmiş olabileceğini, Erdoğan’ın bu yüzden beklediğini bir iddia olarak dile getiriyorlar.

Bir de basit bir gecikme açıklaması var: Cumhurbaşkanı Erdoğan anayasa değişikliğini onaylarken dört başı mamur bir gerekçe ile ortaya çıkmak istedi, bu yüzden çalışma biraz uzun sürdü.

Ak Parti’nin tepesinden gelen haberlere göre Cumhurbaşkanı anayasa değişikliğini 10 Şubat’ta (yarın) onaylayacak ve resmi gazetede yayımı için başbakanlığa gönderecek.

Böyle olsa da diğer senaryolar dolaşmaya ve Ankara’yı etkilemeye devam edecektir.

Cumhurbaşkanının anayasa değişikliğini imzalamasıyla birlikte, yüz yıllık parlamenter sistemin yerini başkanlık sistemine bırakma süreci de fiilen başlayacaktır.

Hatta başlamıştır ve ilk adım olarak devletin şirketleri ve mallarının önemli bir kısmı devlet bütçesinden çıkarılıp Varlık Fonu’na devredilmiştir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums