Sürprizler olabilir

  • 11.12.2016 00:00

 AKP ile MHP anayasa değişikliği çalışmasını tamamen kamuoyuna kapalı yaptılar. Açıklanması da küçük küçük ertelenerek bugüne kaldı.

Bu kadar çok pazarlık yapılması hayra alamet değildir. Çok pazarlık, her zaman anlamsız ayrıntılara boğulmak, meselenin bütününü gözden kaçırmak tehlikesi taşır.

Ak Parti ilk anayasa hamlesini, uzman bir bilim insanına hazırlattığı bir taslakla başlatmıştı. Bu çalışmaya katılan anayasa hukukçularının amacı gerçekten demokratik ve medeni bir anayasaydı.

Bu taslak üzerinde ortak bir çalışma yapmayı CHP reddetti, Ak Parti de fazla uğraşmadı, taslağı rafa kaldırdı.

Bugün açıklanması beklenen taslakta ise uzmanların, anayasa hukukçularının doğrudan katkısı bulunmuyor. Belki iki parti de uzmanlara danışmıştır, ama ortaya çıkacak metin esas olarak siyasilerin elinden çıkmıştır.

Sivil siyasilerin, 12 Eylül askeri yönetiminin yaptığı ve zorla kabul ettirdiği anayasayı 34 yıldır değiştirmemiş olmasının ayıbını hep hatırlatıyoruz.

Ama görünen o ki, o günden bu yana yapılan en kapsamlı anayasa çalışmasıyla da 34 yıllık ayıbın sona ermesi mümkün olmayacaktır.

Ankara’dan gelen bazı bilgi kırıntıları, şu ana kadar hiç konuşulmamış bazı düzenlemelerin, sürprizlerin de taslakta yer alabileceği yönündedir.

Ama sonuçta taslak üniversitenin de, kamuoyunun da, sivil toplum örgütlerinin de yer almadığı bir çalışmanın ürünüdür ve bazı düzenlemeler bu yüzden sürpriz gibi görünebilir.

Başkanlık sisteminin bu şekliyle Meclis’ten geçmemesi halen oldukça zayıf bir ihtimaldir. Bu ihtimallerden bazıları “senaryo” olarak yine Ankara’da dile getiriliyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin son anda “yan çizme” ihtimali düşük bir ihtimaldir. Ama Bahçeli’nin istediği yönde oy kullanmama eğilimi olan MHP’lilerle ilgili rivayetler de muhteliftir.

Ak Parti içinde fire olabileceği iddiaları da bir süredir Ankaralıların dilindedir, ama bu da kuvvetli bir ihtimal olarak görülmemektedir.

Bugün açıklanacak anayasa değişikliğinin halkının önüne çıkmasına kadar olan sürede tartışılmasının da fazla bir önemi kalmayacaktır.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums