MHP ile koalisyon

  • 13.11.2016 00:00

 Başbakan ile MHP genel başkanı, nihai uzlaşma yolunda son adımı attılar. Bunun arkası, MHP’nin fiilen iktidarda koalisyon ortağı olmasıdır.

 
Ak Parti’nin ilk döneminde fiili koalisyon ortakları, liberaller, demokratlar ve Kürtlerin önemli bir kesimiydi.
 
2012’de başlayan ikinci dönemde bu müttefikler Ak Parti’den uzaklaşmaya ve uzaklaştırılmaya başlandı.
 
Barış sürecinin rafa kaldırılmasıyla bu kesimlerle Ak Parti’nin bağlantıları neredeyse tümüyle kesildi.
 
Sonuçta Ak Parti’nin önemli siyasi hedefleri için koalisyon ihtimali olarak aslında sadece Bahçeli’nin MHP’si kaldı.
 
Bu koalisyon iki taraf için de mecburi bir koalisyon haline gelmiştir.
 
MHP’nin Ak Parti’ye karşı tavrı esas olarak barış süreci ve Kürtlerle barış üzerineydi. Ak Parti “askeri çözüm” hattına geçince MHP’nin itiraz edebileceği ciddi bir mesele kalmamıştır.
 
MHP ayrıca her türlü tutuklamanın, gazete kapatmanın en heyecanlı taraftarıdır, özellikle gazeteci yazar tutuklamalarından pek memnundur.
 
Ak Parti ile MHP’nin anayasa ve başkanlık sistemi üzerine anlaşmasıyla kurulacak olan koalisyon “pazara kadar” değil bayağı uzun ömürlü olmaya adaydır.
 
Partiyi oluşturan temel yapılardan birçoğunu kaybeden, seçmenine söyleyecek pek az sözü kalan MHP var olabilmek için bu koalisyona şiddetle muhtaçtır.
 
Muhafazakar orta sınıfın Ak Parti’nin bütün yapısına hakim olmasından Ak Parti rahatsız değildir.
 
Şu anda en büyük dereyi toplumun bir tek kesimini kendi etrafında birleştirerek geçme çabasındadır.
 
Bu yapısal daralmanın Ak Parti içinde yaratacağı tek rekabet alanı da muhafazakarlık yarışıdır.
 
MHP “pazara kadar” değil “mezara kadar”a hazırsa da kaderi buharlaşmak ve Ak Parti’nin içinde küçük bir camia olarak kalmaktır.
 
Ak Parti, Devlet Bahçeli’yi çok ustaca çekti ve geri dönemeyeceği bir konuma yerleştirdi. Bahçeli de buna razı olduğuna göre yeni anayasanın ve başkanlık sisteminin Meclis’ten çıkmasına kesin gözle bakabiliriz.
 
Halkın önüne gidildiği zaman da bugünkü dengelerin fazla değişmeyeceğini düşünürsek, “evet” çıkmasının da büyük ihtimal olduğunu söyleyebiliriz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums