PYD müttefik olsaydı...

  • 12.06.2016 00:00

 Suriye'deki PYD ve askeri kolu YPG'nin, PKK tarafından kurulduğuna ve geliştirildiğine bir kuşku yok.

Savaş bölgesinde bulunan Suriye Kürtleri bir yere dayanacaklardı. Bütün bölgenin en büyük Kürt örgütü PKK'ya dayandılar. Önce kendilerini savundular, şimdi yerlerini sağlamlaştırıyorlar.

Bugün, Suriye ordusu da PYD'yi hedef almıyor. Onlar da IŞİD'in etkili olduğu alanlar daraltılırken Amerikan ve Fransız askerleriyle birlikte hareket ediyorlar.

Türkiye dışındaki Türklerin, özellikle yakın bölgelerde yaşayanların, Türkiye'nin derdi olmasında, Türkiye'nin bunları koruyacak politikalar izlemesinde bir gariplik yok.

Ortadoğu'da yaklaşık 30 milyon Kürt var ve bunların 16-17 milyonu Türkiye sınırı içinde yaşıyor ve Türk vatandaşı.

Türkiye'nin, kendi sınırları dışında yaşayan Kürtlere kol kanat germesinde de aslında bir gariplik yok. Korunacak olanlar, korunması gerekenler kendi vatandaşlarının hısımları, akrabaları.

Hayatın akışı aslında Türkiye'yi Kuzey Irak Kürdistan'ı ile böyle bir ilişki kurmaya tam anlamıyla sürükledi. Burada çok yakında olmasa da yakında Kürdistan ilan edilecek ve bu Kürdistan'ın her bakımdan bütün nefes hatları Türkiye olacak.

Kuzey Irak Kürtleriyle var olan ilişki Suriye Kürtleri ile kurulamaz mıydı? Kurulabilirdi, hem de bayağı kolay kurulabilirdi. Suriye Kürtlerinin Türkiye ile bağları Irak Kürtlerinden daha fazla ve PYD-YPG, IŞİD saldırısı altındayken Türkiye ile ittifaka çok açıktı.

Tabii ki kapalı kapılar ardındaki pazarlık, tartışma ve krizleri bilemeyiz. PYD'nin Türkiye'den isteklerini de bilmiyoruz. Ama bu meselenin gelişme sürecine baktığımız zaman, birçok aşamada Ankara-PYD ittifakının hiç de sürpriz olmayacağını görebiliyoruz.

Suriye Kürtlerinin örgütü PYD ile YPG'dir. Başka örgütler varsa da şu anda hiç bir ağırlıkları yoktur. Ve PYD-YPG'nin şu anda yaptığı, Amerikan stratejisine göre Amerikan kuvvetleriyle birlikte IŞİD'e karşı savaşmaktır.

Amerikan kuvvetleri bir ara buradan gidecekler. Irak'tan gittikleri gibi. Ama Suriye Kürtleri burada kalacaklar ve sırtlarını kuvvetli bir yere dayamak isteyecekler.

Bari o zaman geç kalınmış olmasa.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums