Davutoğlu’nun gidiş nedeni vize anlaşması

  • 8.02.2016 00:00

Başbakan Davutoğlu’nun görevinden ayrılmasının nedenleriyle ilgili olarak birkaç gündür çeşitli yorumlar yapılıyor. Partideki atama yetkisinin alınmasının Davutoğlu için bir kopma noktası olduğu üzerinde yoğun şekilde duruluyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kendi “kopma noktası”nı dün İstanbul’da açıkladı. Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasındaki krizin asıl nedeninin, Avrupa Birliği ile yapılan vize muafiyeti anlaşması olduğunu böylece öğrenmiş olduk. Partideki yetkilerinin alınması ise “git” işaretiymiş.
 
Başbakan Davutoğlu’nun bizzat yürüttüğü görüşmelerin sonunda Avrupa Birliği’nin bazı koşullarla Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulaması kabul edilmişti. Bu şartlar 72 kriter olarak adlandırıldı ve Türkiye bunun büyük çoğunluğunu yerine getirdi.
 
Avrupa Birliği’nin 72 kriteri içinde “demokratik reform” sayılacak bazı düzenlemeler de vardı, bunlardan biri de Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik yapılmasıydı.
 
Bugün anlaşıldı ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu şartın yerine getirilmesine karşıdır ve buna bağlı bir vize muafiyeti anlaşmasını da kabul etmemektedir.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliğine yönelik sözleri aynen şöyle: “Vize için terörle mücadele yasanızı değiştireceksiniz, diyor. Siz önce parlamentonuzun yanına çadır kuran teröristlere bakın. Orada onlara imkan sağlayacaksın, bize de: ‘Vize kaldıracağım, bunun şartı şunu değiştirmen.’ Kusura bakma, kiminle anlaşabiliyorsan onlarla anlaş...”
 
Erdoğan’ın burada kastettiği çadır, bir süre önce Brüksel’de kurulmuş PKK çadırı. “Kiminle anlaşabiliyorsan onlarla anlaş” dediği de herhalde önce Avrupa Birliği ile anlaşmayı yapan Başbakan Davutoğu olmalı. “Onlar” diye çoğul kullandığına göre de, ikinci sorumlu Avrupa Birliği bakanı olabilir.
 
Cumhurbaşkanı’nın karşı çıkmasına rağmen Davutoğlu “Ben Merkel ile AB ile anlaştım, sözümü yerine getireceğim” deseydi ve terörle mücadele yasasında değişiklik tasarısıyla ortaya çıksaydı, asıl kıyamet o zaman kopardı. Birçok bakan tasarıya imza vermezdi, Meclis başkanı gündeme almazdı, kriz yayılırdı.
 
Davutoğlu olabilecek en sessiz şekilde gitti. Böyle gitmeseydi “vize muafiyeti uğruna terörle mücadeleyi zafiyete uğratma” suçlamasına hedef olur muydu? Muhtemelen olurdu.
 
Bu arada vize muafiyeti anlaşmasına da sizlere ömür. Avrupa Birliği, üzerinde daha önce anlaşmaya varılmış kriterler yerine getirilmediği için muafiyeti uygulamaya sokmayacak.
 
Can’a geçmiş olsun
 
Bir kurşun da Can Dündar’a sıkıldı. Saldırgan ‘Vatan haini’ diye bağırmış. Bu şahsın arkasında kim olduğu, kimlerin bu pis senoryaları uygulamaya soktuğu artık ortaya çıksın.
 
Can Dündar, geçmiş olsun. Üstüne kurşun sıkılan, hapse giren son gazeteci artık sen ol.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums