Bir Evren anısı

  • 21.04.2016 00:00

Kenan Evren cumhurbaşkanıydı, Fas ziyaretine Cumhuriyet adına ben katılmıştım. Programda olmadığı halde Evren, Fez kentini görmek istemiş programı değiştirtmişti.
 
Fas kralı Hasan adına, savunma bakanı olan dünürü Evren’e refakat ediyordu. Akşam bir davet vardı. Bir ara Evren tek başına kaldı. Sevgili Ali Baransel yanıma geldi, “Komutan yalnız kaldı yanına gitsene” dedi.
 
Gittim, Fas ile ilgili birkaç cümleden sonra Evren konuşmaya başladı. O sırada PKK eylemleri başlamıştı. Evren, Kuzey Irak’tan gelen bir Amerikalının Türkiye’ye giriş yaptığını öğrenince çağırttığını ve onunla Kürt meselesi üzerine konuştuğunu söyleyerek lafa başladı.
 
Sonra yine Kürt meselsiyle ilgili fikirlerini anlatmaya devam etti. Bir ara verince hemen atıldım: “Efendim Türkiye’ye döndüğünüzde televizyona çıkıp bana anlattıklarınızı halka anlatsanız...” Cevabı “Kesinlikle öyle bir şey olmaz” oldu. Bu sırada yanımıza başkaları geldi, bir daha da böyle bir fırsat çıkmadı.
 
Evren “Kürtler” diye konuşuyordu, biz gazetemizde Kürt kelimesi geçti diye bölücülükten yargılanıyorduk. Anlattığından kısa bir özet aktarayım: Eğer Kürt meselesinde bir şeyler yapmazsak, Kürtler büyük güçlerin eline geçer ve çok zorluklar çıkar.
 
Evren’e sözümü tutmak adına bu özetten fazlasını yazmayacağım. Çünkü ortamı uygun bulup “O zaman ben yazayım, sizin demeciniz olarak” dedim. Cevabı “Yazamazsın” oldu. Son deneme: “Bir özet yazayım.” Ve son cevap: “Kesinlikle yazamazsın, tek kelime yazamazsın, tamam mı?” Ne diyeceğim, tabii ki “Peki efendim” dedim.
 
Evren’in sözleri üzerine düşününce vardığım ilk sonuç, ülkeyi yönetenlerin, askerler dahil Kürt meselesiyle ilgili olarak kendi aralarında bize konuştukları gibi konuşmadıklarıydı. Neredeyse bizim kendi aramızda konuştuğumuz gibi konuşuyor, tartışıyorlardı. Ama bize, halka bambaşka konuşuyorlardı.
 
Bu olayın üzerinden yaklaşık otuz yıl geçti. hâlâ Kürt meselesi var, hâlâ oluk oluk kan akıyor. Ve ülkeyi yönetenler hâlâ bunu durdurabilmiş değiller. Durdurmak için Tayyip Erdoğan’ın başlattığı en büyük hamle de akamete uğradı. Otuz yıllık Evren anısını hatırlatmanın ne faydası var? Bir anı olarak aktardık. Bugünün koşullarında bir faydası olur mu? Belki olur. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums