Amerikan tarzı

  • 25.01.2016 00:00

 Açık konuşmak ABD’nin iç ve dış siyasette yerleşmiş geleneklerinden biridir. Amerikan halkına yalan söylenmesi, affı olmayan bir siyasi suç olarak görülür.

 
Amerikan Başkan yardımcısı Biden de Türkiye ziyaretinde Ankara’nın hoşuna gidecek veya gitmeyecek diye ayırım yapmadı.
 
Güneydoğu’daki savaşla ilgili olarak, Türk hükümetinin politikasına Amerikan yönetimi açık destek vermiş oldu.
 
İkili görüşmelerde neyin hasıl konuşulduğunu bilemeyiz ama, Güneydoğu’da yaşananlar ve PKK ile ilgili olarak Washington’ın bir sorun görmediği anlaşılmıştır.
 
Suriye konusunda, bugüne kadar yaşanan bir çok iniş çıkışa rağmen Ankara ile Washington esas olarak aynı hatta bulunmaktadır.
 
Bir tek istisnayla. Bu da ABD’nin Suriye’deki Kürt partisi PYD ile ilgili kanaatidir. ABD, Ankara’nın aksine PYD’yi meşru bir siyasi hareket olarak görmekte, Ankara ise PYD’nin asıl kimliğinin PKK’nın uzantısı olması görüşüyle dışlamakta ısrar etmektedir.
 
Rusya’nın, Cenevre’de yapılması gereken Suriye toplantısına PYD’yi de davet etmesi Ankara için çifte sıkıntı ifade etmektedir.
 
Amerika’nın, Rusya’nın aksine, Türkiye’nin Suriye’nin geleceğinde söz sahibi olmasına bir itirazı yoktur.
 
Biden, Türkiye’nin iç sorunlarıyla ilgili diğer konulara, akademisyenler bildirisi ve ifade özgürlüğü tartışmalarıyla, tutuklu gazeteciler sorununda açık olarak eleştirel bir tavır almıştır.
 
Buna içerden gelen öfkeli tepkilerin Amerikalıları sindirmesi veya yaklaşımlarını değiştirmelerinin söz konusu olmayacağı bellidir.
 
Amerikan yönetimi ifade özgürlüğüyle ilgili bütün sorunlarda aynı tavrı göstermektedir. Buna öfke duymak yerine, anlamaya çalışmak Türkiye’nin dünyada neden böyle görüldüğü sorusunun cevabının bulunmasını da sağlar.
 
Türkiye’deki ifade özgürlüğü sorunlarının Amerikalıları rahatsız etmesi çok doğaldır. Nasıl ki, Mısır ve Suriye’deki insan hakları ihlalleri bizi rahatsız ediyorsa ve biz bunları açıkça ifade ediyorsak, onlar da aynı hakka sahiptirler.
 
Amerikan tarzı açık konuşma alışkanlığı herkes için faydalıdır, herkesi de açık konuşmaya zorladığı için herkese faydası dokunur.
 
 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums