Yedi ay sonraya bakalım

  • 5.02.2016 00:00

 Anayasa görüşmelerinin ikincisi Ak Parti ve MHP heyetleri arasında gerçekleşti. Üçüncü görüşme olmayacak.

 Başbakan Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin başkanlık yaptığı heyetler tekrar “komisyon” yöntemine dönüş kararı aldılar.

 Meclis’te, her partinin eşit sayıda üye verdiği komisyon 2011’de kurulmuş ve ortaya dört partinin uzlaştığı 60 madde çıkmıştı.

 Şimdi yine Meclis’te kaldığı yerden devam edilecek ve uzlaşılan madde sayısı artırılmaya çalışılacak. Geçen komisyonun çalışma süresi yoktu, bu kez 6 ay gibi bir süre öngörülüyor.

 Bununla ilgili kararların çıkması, komisyonun oluşması, kendi çalışma yöntemini tespit etmesi derken en az bir ay geçecektir, üzerine altı ay eklendiği zaman da Ağustos ayı sonunda çalışma bitecektir.

 Bu komisyondan bir ilerleme sağlanabilmesi için, CHP ve MHP’nin onlarca muhalif oylarını geri çekmesi gerekmektedir ki yine bu maddelerin de büyük çoğunluğunda dört veya üç partili ittifak sağlamak bayağı zordur.

 Yedi ay sonra ortaya bir anayasa çıkmayacağına göre, bu süre de nafile faaliyetler arasına yazılmış olacaktır.

 Bu yöntem, 7 Haziran seçimleri ertesindeki koalisyon çalışmalarına benzemiştir. Burada fazla olan bir de 6 aylık “komisyona havale” durumudur.

 Medeni ve sivil bir anayasanın Meclis’ten çıkabilmesi için bir ortak irade gerekir ki, bunun için ortak bir niyet olduğunu söylemek bile zordur.

 Niyet yoktur, çünkü görüşmelerin bütün tarafları “gardını almış” olarak toplantı odasına girmekte, “bir oyuna geldik mi” diye muhasebe yaparak çıkmaktadır.

 Dolayısıyla başkanlık sistemini de içeren yeni anayasa faaliyeti aslında 7 ay sonra başlayacaktır.

 O güne kadar Ak Parti’nin yapacağı hazırlıklardan biri, yeni anayasa için sivil toplumu harekete geçirerek muhalefet partilerini zorlamaktır.

 Başka bir deyişle yedi ay sonra Ak Parti tek başına yürüyecek ve başkanlık sistemli anayasa için halkın desteğini isteyecektir.

 Bunun için de Meclis’te Ak Partili olmayan birkaç milletvekilinin fikir değiştirmesi gerekir ki, bu da Ak Parti için çok zor bir operasyon değildir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums