AK Parti’de 'Cumhurbaşkanlığı raportörlüğü' rahatsızlığı

  • 11.11.2020 00:00

 AK Parti'nin pandemi sürecinde artan işsizliğe karşı istihdam artışı ve kamuya olan borçların yapılandırılması için getirdiği teklifin Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam ediyor.

51 maddelik teklifte esnek ve kısmi çalışma ile ilgili de düzenlemeler vardı. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’in “kıdem tazminatı ve emeklilik hakkı gaspı”na yol açacağı için tepki gösterdiği 3 maddenin çıkarılması yönünde uzlaşma sağlandı.

İlk olarak 21'inci madde AK Parti milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesi ile “yeniden değerlendirilmek üzere” çekildi. Diğer iki madde de sırası gelince aynı şekilde teklif metninden çıkarılacak.

SÜRPRİZ DEĞİŞİKLİK

Görüşmeler sırasında sürpriz bir kararla AK Parti’nin ısrarla çıkarmak istediği “Cumhurbaşkanlığı raportörlüğü” ile ilgili 2 madde de AK Parti milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesi ile geri çekildi.

Önergede değişikliğin maddenin tekraren değerlendirilmek üzere teklif metninden çıkarıldığı ifade edildi. AK Parti’nin ikinci kez getirdiği düzenlemeyi sürpriz bir kararla ikinci kez geri çekmesiyle ilgili genel kurulda açıklama yapılmadı.

İLK OLARAK BÜTÇE KANUNU İLE GELDİ

Söz konusu düzenleme Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı'nda istisnai memurluk kadrosunda bulunan cumhurbaşkanlığı raportörlüğü ve cumhurbaşkanlığı raportör yardımcılığı kadrolarının kariyer personel kadrosu olarak düzenlenmesini de içeriyor.

2 maddelik düzenleme ilk olarak ekim ayı ortasında yasalaşan bütçeyle ilgili torba kanun teklifinde yer aldı. Muhalefet görev tanımları ve sayısıyla ilgili bir verinin yer almadığı düzenleme için bürokraside paralel yapılanma uyarısı yaptı.

CHP şerhinde, “Cumhurbaşkanlığında tasarlanan yapıyla sanki aynı devlet içerisinde, üniter bir devlette, merkezî yapıda, merkeziyet ağırlıklı bir devlette cumhurbaşkanlığı bürokrasisi idari yapısı ile onun dışında kalan yapılar arasında bir ayrışma ortaya çıkmasına neden olabileceği düşünülmektedir” denildi.

HDP ise “Belli ki saray inşa eden rejim, şimdi de o saraya 'saray vakanüvisi', 'saray kâtibi', 'saray kayıtçısı' gibi kadrolar ihdas ederek kendi tarihini yazdıracak” eleştirisi getirdi.

TEKLİF MECLİS’TEN HIZLI GEÇSİN DİYE ÇIKARILDI

Muhalefetin itirazlarına karşın kanun teklifi değişiklik yapılmadan Genel Kurul’a getirildi. Ancak teklif Meclis’e sunulacak 2020 bütçesi öncesi çıkması gerektiği için tartışmalı maddelerden arındırıldı.

AK Parti milletvekillerinin önergeleriyle Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü yeniden değerlendirilmek üzere geri çekildi. Böylece bütçeyle ilgili torba teklifin Meclis’ten hızlıca geçip kanunlaşması sağlandı.

BİR GÜN SONRA YENİ TORBA TEKLİFE KONULDU

“Yeniden değerlendirilmek üzere” çekilen Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü ile ilgili iki madde bir gün sonra virgülüne dahi dokunulmadan bu kez istihdam ve yapılandırma paketinin içine alındı. Bu duruma muhalefet partileri tepki gösterdi ancak düzenlemeler bir kez daha bir değişiklik yapılmadan komisyondan geçti. AK Parti’nin çıkarmak için ısrarcı olduğu düzenlemeye muhalefet Genel Kurul aşamasında da tepki gösterdi.

HDP: NEDEN YASAMA UZMANIYLA AYNI KADROYA SAHİP OLUYORLAR?

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Bu teklife göre özel yarışma sınavıyla raportör yardımcısı alınacak, bunlarda yabancı dil koşulu aranabilecek, yasama uzmanıyla aynı statüye tabi olacaklar; hem mali haklar hem de sosyal haklar açısından ve atandıktan sonra iki yıllık süre içerisinde bir tez hazırlayacaklar, iki yıllık yetiştirme döneminin sonucunda da yeterlilik sınavına girip başarılı olurlarsa raportör olarak atanacaklar” dedi.

“Neden uzman olarak değil de raportör olarak alınıyorlar? Neden yasama uzmanıyla aynı statüye tabi tutuluyorlar?” diye soran Tiryaki, şunları söyledi:

“Ayrıca Cumhurbaşkanlığı raportörü kadrolarında bulunanlardan hizmetine ihtiyaç kalmayanlar başka bakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına bağlı kuruluşlarda uzman olarak, özel yarışma sınavına tabi tutularak girilen uzman kadrolarında görev yapabilecekler. Böyle bir sistem birkaç yıl devam etsin emin olun, bütün bakanlıklarda Cumhurbaşkanlığı eskisi raportör kadrolarıyla karşı karşıya kalacağız.”

CHP: AYRI BİR PARALEL BÜROKRASİ OLUŞTURULMAK İSTENİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da AK Parti’nin söz konusu maddeyi ikinci kez çekeceğine işaret etti:

“Bundan sonra gelecek torba yasada yine koyacaklar çünkü kafalarına koymuşlar bunu. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi dedikleri ucubeyi güya hayata geçirmeye çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı maalesef Türkiye Cumhuriyeti devleti bakanlıklarındaki kadrolardan hazzetmiyor, kendisi ayrı bir paralel bürokrasi oluşturuyor, özel bir şekilde de kanunlarla, yetkilerle donatarak oluşturuyor. Size güvenmiyoruz, bir süre sonra bunu tekrar getireceksiniz. Bu, yasama kurnazlığıdır.”

'AK PARTİ İÇİNDE ANLAŞMAZLIK VAR' İDDİASI

Söz konusu maddeler üzerindeki bu konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü AK Parti’nin önergesiyle kanun teklifinden çıkarıldı.

AK Parti’nin aldığı bu kararla ilgili açıklama yapılmadı ancak muhalefet partisi temsilcileri bunu “Biz tamamen karşıyız ancak AK Parti içinde de görüş ayrılıkları oluşmuş. Kendi içlerinde anlaşmazlık var” sözleriyle değerlendirdi.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums