Seçim Sonrası 3 Kritik Konu

  • 14.08.2014 00:00

 Türkiye seçimini yaptı ve o seçimin adı bir daha "Erdoğan "oldu.

Artık kesin olarak diyebiliriz ki Erdoğan Türkiye'nin 12.Cumhurbaşkanıdır.

Erdoğan'ın zaferi kadar dikkat çeken bir başka husus ise seçime katılım oranının çok düşük olmasıdır.

Hiç şüphesiz ki seçime katılım oranının son elli yılın en düşük seviyede olması önemsenecek bir mevzu, bu seçimde tam 17 milyon insan sandığa gitmemeyi tercih etti,açıkçası çok önemli bir oran bu rakam.

Kuşkusuz ki sandık başına gitmeyen 17 milyon seçmenin seçimin kaderini ne oranda etkileyebileceğinden çok; bence esas olarak sandığa neden gitmediklerini sorgulamak lazım.

Ülke ve ülkenin geleceği için bu denli önemli ve hayati bir mevzuda "yan çizmek", sorumluluktan kaçmak açıkçası izahı mümkün olmayan bir durum.

Böylesi vahim bir durumun analizini "tatilcilere" bağlama kolaylığından çok; esas olarak 17 milyon insanın ülkeyi sahiplenme ve yurttaşlık bilinçlerini sorgulamak gerektiğini düşünmek lazım.

Türkiye dün Erdoğan'ı 12.Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya yolladı, hayırlı olsun, doğrusu Erdoğan Türkiye siyasi yaşamında girdiği tüm seçimleri kazanarak adeta "yenilmez armada" olduğunu bir defa daha ispatlamış oldu.

Erdoğan'ın başarısı kadar muhalefetin başarısızlığı ve savrukluğunu da ayrıca düşünmek gerektiğine inanıyorum.

Peki Erdoğan'ın zaferini nasıl yorumlamalı ve sonuçları nasıl kritik etmeli?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçları bize üç önemli sonuç çıkartmış durumda ve bu üç önemli sonuca bakıp sağlıklı bir değerlendirme yapılırsa ilerisi için hem iktidarın ve hem de muhalefetin özellikle 2015 genel seçimlerine gidilirken alacakları pozisyonun bu doğrultuda şekillenebileceğini kestirmek mümkün.

1.Erdoğansız bir AKP'nin başına kimin geçeceği konusu!

 Kuşkusuz ki bu mevzu sadece iktidar partisini değil,ülkeyi'de ciddi yönden etkileyebilecek bir durum.

AKP'nin girdiği tüm seçimlerden zaferle çıkması her ne kadar önemsenecek bir durum ise de yakın tarihimizde ANAP örneğine bakıldığında liderini Çankaya'ya yollayan iktidar partisinin bir bakıma çöküşünüde hazırladığını unutmamak lazım.

AKP kurmayları bu  olası çöküşe nasıl müdahale edecekler bilinmez ama; eğer kopmalar yaşanırsa kuşku yok ki  bu kopmalar ya yeni bir siyasi oluşumda vücut bulacak ; tıpkı Erdoğan ve ekibinin  daha önce Fazilet partisinden kopup AKP'yi kurdukları gibi veya bu kopmalar özellikle Saadet ve MHP'ye doğru kaymalar şeklinde olacaktır.

Açıkçası ben AKP içinde önümüzdeki günlerde çok sancılı bir sürecin yaşanabileceğini tahmin ediyorum.

2.Türkiye bir kez daha gördü ki CHP-MHP birlikteliğinden sağlıklı bir netice ortaya çıkmıyor.

CHP sol değerlere ihanet ederken bu son seçimde özellikle orta Anadolu'da kısmen de olsa MHP oylarının Erdoğan'a gittiğini de görmek mümkün; yani bu birliktelikten "milliyetçi" seçmen de memnun değil.

İki partinin de tabanının istemediği bu gönülsüz birlikteliği daha fazla sürdürmenin açıkçası bir anlamı da yok.

3.HDP ve Kürt siyasi hareketi Cumhurbaşkanlığı seçimi ile beraber artık Türkiye siyasetinde çok önemli ve ciddi bir aktör olduğunu ortaya koymuş durumda.

Demirtaş'ın yakaladığı rüzgar partisinin oylarının neredeyse ikiye katlarken % 9.7'lik bir oran 2015 genel seçimleri için hem ciddi bir umut ve hem de ciddi bir risk olarak görülüyor.

HDP  eğer 2015 seçimlerine eğer bağımsız değil de kendi adı ile girerse ve % 10'un altında kalırsa açıkçası HDP'nin alabileceği milletvekillerinin AKP'ye kayma riski gibi bir durum var,böylesi bir sonuç hem AKP'nin çöküşünü engeller,hem yeni yeni güç bulan Kürt siyasi hareketinin çöküşünü tetikleyebilir.

Eğer Kürt siyasi hareketi meclis dışında kalırsa başta çözüm süreci olmak üzere daha bir çok konuda AKP istediği gibi at koşturabileceği gibi bu sıkışmışlık içinde HDP tabanının sokağa taşma riskini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Peki ya tersi olursa?

Yani HDP % 10 seçim barajını aşarsa? Elbette ki bu sonuçta mümkün ve böylesi bir sonuç hem Kürt siyasetini temsili ve hem de başta çözüm süreci olmak üzere diğer bir çok demokratik mevzuda iktidar partisi ile "pazarlık" yapma gücünü arttıracağı kesin,ama bunun ne derece mümkün olduğu da tartışılır.

Aslında seçim barajının düşürülmesi bu anlamda özellikle Kürt siyaseti için "can simidi" olacaktır,ama bu saatten sonra doğrusu AKP kendisi için "intihar" sayılabilecek böyle bir yola da başvurmaz diye düşünüyorum.

Elbetteki 2015 seçimleri için konuşmak daha erken, ama bu seçim bize şimdiden 2015 genel seçimlerin kapısını da aralamış bulunmakta.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums