Suriye'ye müdahale ABD'nin bir prestij hamlesi mi?

  • 29.08.2013 00:00

Amerika, İngiltere ve Fransa’nın öncü, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın destekleyici ülkeler olarak oluşturdukları Suriye’ye müdahale bloğu tamamen şekillendi denilebilir.

Geçtiğimiz hafta henüz kim veya kimler tarafından net olarak kullanıldığı belli olmayan hem ve Şam rejiminin hem de rejime karşı savaşan ÖSO çetelerinin karşılıklı suçlamaları ile birbirilerini suçladıkları ve gündeme; 1500’e yakın sivilin yaşamına mal olan kimyasal silah saldırısının yarattığı gerilim olarak yansıyan olay yukarıda adı geçen Şam karşıtı ülkeleri Esad’a karşı askeri müdahalenin eşiğine getirdi.

Suriye’de süren iç savaş ve belirsizlik kuşku yok ki savaşan güçleri akla gelebilecek tüm kuralsızlıkları işlemeye teşvik ediyor. Günlerdir Kürtlerin hakim olduğu Rojava’da İslamcı terörist El Nusra çetelerinin çoluk, çocuk demeden işledikleri cinayet ve katliamlar bunlara verilebilecek en can alıcı örnek aslında.

Dünya, kimyasal saldırısı şoku ile sarsılırken öte yandan, Şam ısrarla kendi denetiminde olan bir bölgeye herhangi bir kimyasal silah kullanmalarının söz konusu olamayacağını ısrarla savundu; ki bu aslında çok mantıklı bir gerekçe ve hem de BM heyetinin tam da Şam’da olduğu bir dönemde bu akla pek yatkın gelmiyor. Rejim karşıtı çeteler ise bu iddianın tam aksini dillendirirken bir bakıma son dönemlerde üst üste aldıkları askeri yenilgileri terse çevirip özellikle ABD’nin önceden dile getirmiş olduğu “sivillere yönelik bir saldırıya seyirci kalınamayacağı” yönündeki beyanatını fiiliyata geçirmek adına bizzat böyle bir cinayete başvurmuş olma olasılıkları oldukça yüksek.

Nitekim en son Rus uydusundan elde edilen görüntülerde kimyasal silahın ÖSO çetelerince kullanıldığı saptansa da Akdeniz’e savaş gemilerini gönderen ABD, İngiltere ve Fransa’yı buna ikna edebilmiş değiller, öte yandan bloğun diğer etkisiz ülkeleri olan Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın at başı oynayan diğer üç ülkeye karşı söz söylemeye ne gücü ve ne de cesareti var.

Suriye’ye askeri müdahale seçeneğinin temelinde esasında ne sözüm ona Amerika’nın hümanist(!) düşünceleri, ne de İngiliz ve Fransızların Suriye halkına duydukları sevgi var! Şurası çok net ki ABD Dünya kamuoyunda özellikle Afganistan ve Irak’ta kaybolan itibarını hem tekrar kurtarmak ve hem de ABD kamuoyuna “hala istediğim yere müdahale edebilirim” tezini yaymak amacı ile böylesi bir müdahaleye başvurma gereği duyup kendince bir” kırmızı çizgi” fikri oluşturmak istiyor.

Tüm bunlar bir yana Suriye’ye yapılacak olası bir askeri müdahale kuşkusuz ki en çok ta Türkiye’yi etkileyecektir. Ortadoğu’nun ve hatta Dünya’nın en etkin hava saldırı ve savunma sistemlerine sahip olan İsrail’in bile zaman zaman Suriye’ye bir iki ufak tefek müdahalesinin bile anında karşılık bulduğunu düşünürsek ne demek istediğim daha net anlaşılmış olacak.

Şunu çok iyi bilmek gerekir ki Suriye ordusu ne savaşlardan yenik ve yorgun çıkmış ve demode silahlara sahip bir Irak ordusudur ve ne de bölgenin diğer kukla rejimleri kadar çaresiz ve basiretsiz bir rejimdir.

Baştan sona Rusya, Çin ve İran’ın askeri teçhizatları ile donanmış ve güçlendirilmiş bir Suriye ordusunun varlığını yadsımamak gerekir diye düşünüyorum. Öyle olmazsa başta Türkiye ve diğer bölge ülkeleri ile bir takım batılı devletlerin her türlü desteği verdiği ÖSO çetelerinin şu ana kadar elle tutulur hiçbir başarı elde edememiş olmalarından anlamak mümkün.

Neredeyse 1000 km sınır hattı ile komşusu olduğumuz Suriye’nin içindeki ateşin bize sıçramaması adına kanımca en doğru olanı olası bir askeri müdahaleye dâhil olmamak ve bölgeyi istikrarsızlığa sürmesi kaçınılmaz olan bu seçeneğe karşı direnmektir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums