KÖY ENSTİTÜLERİ (2)

  • 23.04.2012 00:00

 KÖY ENSTİTÜLERİ (2)

                 
                   Köy Enstitüleri'ne Yönelik Eleştiriler.
                   K.Enstitüleri'nin kuruluşunu beğenenler olduğu gibi, eleştirinler de vardır.Bunu yaparken bir şeyin altının çizilmesi gerektiğine inanıyorum.O günün ekonomik,politik koşulları kadar,tarihsel ve sosyal durum ile yeterli yetenekli kadro durumunu da göz ardı etmemek gerekir diye düşünüyorum.
                   .Takdir edersiniz ki bunların hepsini anlatma olanağım yok ancak bir kitapta toplanabilir.O nedenle kısa özetler aktarmaya çalışacağım.Eleştirinleri şu şekilde gruplandırabiliriz
                   Bakanlığın içinden gelen eleştiriler.
                   Sağ siyasetcilerden ve bazı solcu yazarlardan gelen eleştiriler.
                   Bakanlıktan doğru gelen eleştirileri,Tonguç'un okul arkadaşı ve bakanlıktaki yardımcısı Hıfzırrahman Raşit Öymen'den gelmiştir.Öymen'e göre K.Enstitüleri pahalıya mal olmuş ve bütceye ağır yükler getirmiştir.K.Enstitüsü mezunları 20 lira aylıkla köylere kürek mahkumu edilmiştir.Köylerin verimli arazileri okullara verilerek öğretmen köylü diyaloğu bozulmuştur.Bakan Hasan Ali Yücel ve Tonguç tarafından sistemin yozlaştırıldığı iddia edilmiştir.
                    K.Enstitü'lerine sağ ideolojilere dayalı eleştiri Eskişehir milletvekili ve toprak ağası Emin Sazaktan gelmiştir.Sazak'a göre enstitü çıkışlılarına verilen yetkiler çok fazlaydı.Bunlar köylüleri ayartıyordu.Enstitülerde solculuk yapılıyordu.
                   Sağdan gelen başka eleştiriler,örneğin;Tasarlıyan ve kuran Tonguç'un düşünce kaynağı Ethem Nejat gibi,bir Türk koministi ile Sovyet pedegoglarıdır.Enstitüler'de yabancı solcu yazarların eserleri ile Nazım Hikmet,Sabahattin Ali gibi solcu Türk yazarların eserleri okutulmuştur.Bu iddiaların doğruluk payı vardır.Ancak koministlik eğitimi yapıldığı iddiaları doğru değildir.Köy ve yoksul aile çocuklarının okullara öncelik tanınması,okulların genellikle kırsal kesimlere kurulması nedeniyle köy-kent ayrımı yapıldığı iddia edilmiştir.Enstitü'lere köy çocuklarının alınması ve okulların köylere kurulması doğrudur. Çünkü yıllarca bu kesimler ihmal edilmiştir.Kız-erkek karma eğitimi yapılarak,Türk ahlakına aykırı hareket edildiği söylenmiştir.Oysa karma eğitim, çağdaş eğitimin vazgeçilmez bir ilkesidir.
                     Enstitülere soldan gelen eleştiriler de vardır.1960' larda bunların başını çekenlerden biri Kemal Tahir'dir."Bozkırdaki Çekirdek"romanın arka kapağındaki şu sözler onun bakışını ortaya koyar.
                     K.Enstitü'leri köylü çocuklarının çile çekme ve azla yetinme alışkanlıklarından yararlanma ve en ağır işlerde çalıştırılıp sömürüldüklerini söyler.K.Tahir ile benzer görüşü paylaşanlar enstitüler'in Tanzimat taklitcisi olduğunu ve emperyalizme hizmet ettiklerini,aynı zamanda sanayileşme ve kentleşme yerine köylülüğü pekiştirdiklerini söylerler.Benzer eleştiriler Attila İlhan'dan da gelir.
                     Bunların gerçekle ilişkisi yoktur.
                    Yoksul aile çocukları köylerinden alınmış.Olanaklar sağlanmıştır.
                     Eğitim gerçek bir etkileşme ve dayanışma ortamında,üreterek, yaparak,yaşıyarak,paylaşarak ve katılarak gerçekleşir.Çevre kültürü doğayı koruyarak,ekip biçerek gerçekleşir.Enstitü mezunu öğretmenler,o nedenle tayin edildikleri köylerde asli görevi olan eğitim öğretim işlerini yerine getirmişler.Aynı zamanda örnek tarla,bağ ve bahçe atölye gibi tesislerle köylülere rehberlik etmişlerdir.Köylülerin bunlardan yararlanmalarını sağlamışlardır.Bunu sağlayan Köy Enstitüsü Sisteminin eğitim anlayışıdır.
                     Son bölüm çıkarılacak dersler olacak.(Devam edecek)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums