Dünya öğretmenler günü

  • 5.10.2014 00:00

 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü.

Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi (1966 ILO/UNESCO Ortak Belgesi)

 21Eylül-5Ekim 1966 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yapılan çağırıda;

Devletlerin ve Öğretmen Örgütlerinin görüş ve önerileri alınmıştır.İlk ve orta öğretim personelinin statüsünü tüm yönleriyle belirleme amacını taşıyan bir belgedir.Uluslararası Çalışma  Örgütü (ILO) ile UNESCO' nün sorunlar konusunda ortak işbirliğinin ürünüdür.

 1966 yılında kabul edilen öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi. Öğretmenlerin sadece eğitim alnında yani okul içinde değil. Toplum içinde de yerine getirmesi gereken önemli işlev ve sorumlulukları vardır. O nedenle onların tüm sorunlarını ayrıntılı bir biçimde işleyen bir belgedir. Ayrıca,  çeşitli ülkelerdeki yasal düzenlemelerin, çok büyük farklılıklarına karşın ortak sorunların varlığından yola çıkarak hazırlanmıştır.

  ILO/UNESCO ortak tavsiyesi 21 Eylül - 5 Ekim 1966 tarihleri arsında Paris'te toplanmıştır.Osman Bener, Aysel Yüceışık ve Güngör Salman katılmışlardır.

  Tavsiyenin tam metni ilk kez Prof. Dr. Mesut Gülmez' in çevirisiyle 1991 yılında Eğitim-İş tarafından yayınlanmıştır.

   Dünya öğretmenlerinin çatı örgütlerinden Eğitim Enternasyoneli (Eİ) öğretmenlik mesleği ve öğretmen sorunlarına dikkat çekmek için 1994 yılından bu yana 5 Ekim'de Dünya Öğretmenler Günü'nün kutlanmasına öncülük ediyor.

   Burada bir konunun altını özellikle çizmek istiyorum.5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü 12 Eylül askeri darbesiyle öğretmenlere dayatılan öğretmenler günüyle karıştırmak yada altarnatifmiş gibi göstermek son derece yanlıştır.

    Tavsiye 8 ana başlık altında toplanmış,146 maddeden oluşmuştur. ILO/UNESCO sonradan  düzenlemeler ve yeni maddeler eklenmiştir. Ancak, henüz bu eklemelerle ilgili herhangi bir tercüme yapılmamıştır.

    ILO/UNESCO TAVSİYESİNE TEMEL İLKELER

   * Eğitim, insan kişiliğinin ve yeteneklerinin geliştirilmesine ve ayrıca temel özgürlüklere ve insan haklarına derin bir saygı aşılamayı amaçlamalıdır.

  * Eğitim'in, dünya barışına, tüm uluslar, din yada ırk grupları arasında dostluğa hoşgörüye ve karşılıklı anlayışa yapabileceği katkıya büyük önem vermelidir.

  * Öğretmenlerin yetiştirilmesi ve istihdam, soy renk, cinsiyet ,din, siyasal görüş, etnik köken, ekonomik durum gibi ayrımcılığın hiçbir biçimine yol açmamalıdır.

  * Öğretmenler sadece kendi mesleklerini yapacak şekilde ekonomik olanaklara sahip olmalıdır.

  * Öğretmen örgütlerinin, eğitimin ilerlemesi amacıyla eğitim politikalarının hazırlanmasına ve eğitim yönetimine demokratik katılımları sağlanmalıdır.

     TÜRKİYE'DE DURUM NASIL ?

  * Öğretmenlerin mesleksel, yaşamsal standartlarının yükselmesi özlemini duyuyor. Zamanlarının  büyük bölümünü meslekleriyle bağdaşmayan işlerle geçimlerini sağlamak için kullanır hale geldiler.

  * Katılım özendirilmiyor. Aksine engelleniyor. Siyasete katılım yasakları hala sürüyor. Siyasi iktidarlarda benden yana ol,  gözlerini kapa vazifeni yap bende sana bakarım tavrı egemen.

   Öğretmenler, öğrenciler, veliler, ünüversiteler ,  bilim çevreleri hep devredışı.  Çağdaş, bilimsel bir eğitim yerine muhafazakar bir eğitim anlayışı egemen .Bu eğitim anlayışının teknolojik olarak gelişmiş ülkeler düzeyine getirmiyeceği aşikar.

   Eğitim çalışanlarının yaşam koşullarının iyileştiği ,meslek sorunlarının çözümlenip. daha özgür ,daha katılımcı bir çalışma ortamının gerçekleşmesi dileğiyle, Dünya Öğretmenler günü kutlu olsun

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • aydın kaya
    aydın kaya
    26.01.2012 10:58

    tesbitleri yerinde güzel bir analiz teşekürler abi. saygılar

Resmi İlanlar