Çatışma kültüründen uzlaşma kültürüne

  • 21.12.2012 00:00

 Demokrasi ilkeler ve kurallar manzumesidir. Anlaşamadığımız değil, anlaştığımız konuları öne çıkarmak, birlikte  yol kat etmektir.

 
Demokrasi kültürü, anlaşamadığımız konuları tartışıp, ortak uzlaşma noktaları bulmaya çalışmaktır. Böyle bir yol arkadaşlığı dostlukları, sevgileri de geliştirecektir.
 
 1992 yılında Alman Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW)ile Mersin, Atekent beldesinde ortak bir seminer yapmıştık. Memur sendikacılığı(daha çok öğretmen)ve eğitim öğretim üzerine. Katılımcılardan birisi de Bremen Ünüversitesi'nden Prof. Klauss, Türkolog idi ve Türkçeyi çok iyi konuşabiliyordu. Seminer programları dışında sohbet etme şansım oldu. Dost olduk, sonra yazıştık. Hatta 1999 büyük Marmara Depreminde geldi, Kocaali’de beni buldu. Bu sohbetlerden birinde sormuştum. ‘ Klaus, Almanya'da demokrasi dersi varmı. Varsa dersin işlenişini nasıl yapıyorsunuz ‘. O da, “  böyle bir dersimiz yok. Demokrasi öğrenilmez, yaşanır “ demişti.
 
Demokrasiyi  yaşayamadığımız için sürekli çatışıyoruz. Birbirimize tepeden bakan, aşağılıyan değersizleştirici ağır sözler söylüyoruz. Çok kötü bir dil kullanıyoruz. Nasıl konu çıkarsa çıksın hemen tartışmaya başlıyoruz. Ayrışıyor ve gruplaşıyoruz. Örnekleme olur diye. Yeni ortaya çıktığı,  yaygın olarak tartışıldığı ve biraz da dâhil olmak  için, Taraf Gazetesi ve istifalar ile ilgili yazmak istiyorum.
 
Taraf Gazetesiyle ilgili olarak önce eleştirileri ve yazılanları, sonrada kendi düşüncelerimi ifade etmeye çalışacağım.
 
Taraf Gazetesi için, ABD'de planlanıp projelendirildiği, mali kaynak aktarıldığı İlk çıktığı dönemlerde AKP iktidarıyla uzlaşıp desteklediği. Kürt sorununda devletten yana politikaları desteklediği. Bazı haberleri ve bilgileri iletirken tarafların düşüncelerini almadığı gibi a na başlıklarla sıralanabilecek eleştirileri ve iddialar ileri sürüldü.
 
 Gazetecilik teknik bir iş. Habercilik ve işleyişini bilmem. Ancak çıktığı günden beri Taraf Gazetesi okuru oldum. Taraf’ın yerine getirdiği işlevleri göz ardı edersek, insafsızlık yapmış oluruz kanısındayım.
 
Taraf Gazetesine ya da kişilere mali kaynak aktarılmış olsaydı, devleti bütün olanaklarını elinde tutan darbe planlayıcıları ve derin devlet ile, Taraf’ı  hakaret ettiği gerekçesiyle  sürekli mahkemeye veren Tayyip Erdoğan Taraf Gazetesine kaynak aktarılıyor iddialarını  kuruşu kuruşuna  açığa çıkarırlar ve dünyayı ayağa kaldırırlardı.
 
Taraf gazetesi devletçi yapılarla mücadele etti.Derin devletin açığa çıkarılması konusunda cesur bir tutum aldı.Darbe planlarını teker teker gözler önüne çıkardı.Askeri vesayetin çözülmesine,tabuların yıkılmasına önemli katkıları oldu.Toplumun düşünüp tartışması,yapılan yanlışları eleştirmesi,demokratik özgür ve şeffaf bir toplum isteyenleri yüreklendirdi.Bunlar hiçte burun kıvrılarak bakılacak kolay işler değil.
 
Dilerim Taraf gazetesi konumunu, bu kırılmalara ve kendi içindeki farklılıklara karşın ayni kararlılıkla sürdürür. Farklılıklar demokrasilerde zenginliktir. Bunun içinde sevgi ve empati yapmak çok önemli diye düşünüyorum. Sevgi ve empati başlı başına bir konu. Ama şunu da önermeden geçemeyeceğim:
 
    Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine ya da yetkili birimlerine sormak ve önermek istiyorum.
            Okullarda okutulmak üzere Sevgi ve Empati ders proğramları hazırlanabilir mi?                
            

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums