İnsan hakları evrensel bildirgesi

  • 11.12.2012 00:00

 Geçtiğimiz günlerde yaşanan iki olayı anımsatarak bildirgeden söz etmek istiyorum. Tahmin ediyorum, bu haberleri gazetelerden okumuşsunuzdur.

 Birinci olay; Kocasından dayak yiyen Fatma Salman ilk duruşmada mahkemece boşandı. Ülkemizde sıkça duyduğumuz, üzüldüğümüz yaşanan olaylar. Fatma Şahin AKP'li bir milletvekili. Birinci duruşmada kısa sürede sonuçlanması olumlu.

Dayak yiyip yıllarca mahkeme kapılarında sürünen kadınlarımız var. Dilerim bu insanların da davaları ayni hız ve çabuklukla sonuçlanır.

 Şiddet uygulayan, kim olursa olsun, kime olursa olsun kadın milletvekiline uygulandığı gibi en kısa zamanda sonuçlandırılır.

 İkinci olay; Van’da öğretmenlik yapan Gülşah Aktürk. Bir dönem arkadaşlık yapıp ayrıldığı Hakan Başar tarafından öldürülmesi. G.Aktürk rapor alıp ailesinin yanına gittiği Konya'da öldürüldü.

Gülşah öğretmen mahkemeye verdiği dilekçede, Milli Eğitim'den sorumlu vali yardımcısı ile görüştüğünü ve aldığı cevapları yazdı. Vali yardımcısı, en kötü olasılıkla ölebileceğimi, ölümün hak olduğunu, kaçış olmadığını belirtti. Ayrıca yanımda biber gazı bulundurmamı söyledi.

Biri dayak ve boşanmayla, biride ölümle sonuçlanan insan hakları ihlalleri. Buna benzer daha nice insan hakları ihlalleri. Yanılmıyorsam,28 Aralıkta birinci yılını dolduracak. Uludere de  34 Kürd vatandaşın öldürülmesi de insan hakları ihlallerini ilgilendiren en önemli sorunlardan biri diye düşünüyorum. Umarım yargı suçlulara gerekli cezaları verir. Deyip, konu başlığına döneyim.

 10 Aralık 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 64.yılı.Bu hafta, tüm dünya'da insan hakları olarak kutlanıyor.

 İnsan hakları da insan hakları ihlalleri de dünya'nın her yerinde var.O nedenle insan hakları hukuku sadece ulusal değil evrenseldir de.

                    

                    İnsan hakları dört temel özgürlük üzerine kurulmuştur.

                      Söz ve anlatım özgürlüğü.

                      Vicdan özgürlüğü.

                      Yoksulluktan kurtulma özgürlüğü.

                       Korkudan kurtulma özgürlüğü.

Bu güzel düşlerimizin gerçekleşmesi için hepimiz elimizde gelen tüm çabayı göstermeliyiz. İnsanın baskıya zorbalığa uğramadan. Özgür ve eşitlikçi bir anlayışla barış içinde bir arada yaşamak istemesi en temel insan haklarındandır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin İkinci maddesinde belirtildiği gibi;

Herkes ırk, renk, cinsiyet, dil, din, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetmeksizin bu bildirgede sürülen tüm hak ve özgürlüklere sahiptir.

 

                        Terentius'(Romalı Şair M.Ö.190-159)un dediği gibi;

                        Homo sum:humani nihil a me alienum puto

                         Ben insanım: İnsanla ilgili hiçbir şeye kayıtsız kalamam.

                        Özellikle, masumlar ve güçsüzler için.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.