Profesyonelleşme böyle olmaz!

  • 8.12.2014 00:00

 Amele pazarından adam toplar gibi “gelsin ordan elli bin kişi” yöntemiyle profesyonellik sağlanamaz.

Zaten “profesyonel ordu” denince herkesin aklına ilk önce “maaş almakla maaş vermek”gibi bir cukka geliyor.

Çağımız ordularına profesyonelleşmeyi dayatan temel faktör harp taktik, teknik ve silah sistemlerinin giderek daha da karmaşıklaşması ve uzmanlaşmayı gerektirmesi iken; alacağınız personelde ilkokul eğitim düzeyi ile yetinmeniz, bir kere sizin böyle bir tasanızın olmadığını gösteriyor.

İlkokul mezunu adam almak demek, sadece piyade tüfeği kullanabilecek adam almak demektir.

Oysa ateş gücü en yüksek silah sıralamasında adı en sona yazılacak unsur, tesirli mesafesi 400 m’yi geçmeyen bir tüfeğe sahip piyade erinden başkası değildir.

Eğitim seviyelerinin en alt düzeyde tutulmasında sakınca görülmeyen bu gençler, geometri, trigonometri ve fizik bilmeden, balistik, topografya, bilgisayar vs. altyapısı olmadan sofistike harp silah ve araçlarını nasıl kullanacaklar?

HollandaAlmanya ve Amerikan ordularının Güneydoğu’da konuşlu “Patriot Bataryaları”nda uzman mühendis askerler görev yaparken, bari bu yaptıklarınıza profesyonelleşme demeyin de, insanı güldürmeyin!

Kaldı ki, dünyanın en güçlü orduları ortalama 140-150 bin mevcutlu iken, bedavaya getirdiğiniz köy ve varoş çocuklarını saymazsak, sizin sadece o miktarda subay astsubayınız var. İlaveten 100 bin kadar da diğer maaşlı personeliniz.

Ama gene de profesyonel sayılmıyorsunuz!

Neden?

Elli tane futbolcunuz var, ama gene de on bir kişilik bir takım çıkaramıyorsunuz.

Çünkü yirmi tane kaleciniz, on beş tane defansınız, on beş tane de antrenörünüz var, ama bir tane bile orta saha oyuncunuz yahut forvetiniz yok da ondan.

Şimdi de, mevcut sorunlara elli bin done daha ekleyeceğiniz bir işe kalkışıyorsunuz.

Üstelik eğitim süreçlerini de kapsayacak şekilde, hepsine işe başlar başlamaz binbaşı maaşı verecekmişsiniz.

Oh, suyundan da koy!

Peki, vasıfsız acemi bir ere bile bu parayı vereceğinize göre, aydan aya sadece harçlıkla yetinen, fakat herkeslerden daha gelişmiş yetişme ve uzmanlaşma süreçlerinden geçmekte olan binlerce Harp Okulu, Astsubay Okulu öğrencilerini nasıl ikna edecek; hâlihazırda binbaşı maaşının altında para alan ordu personelini nasıl kandıracaksınız?

Ben, TSK yüksek komuta heyetinin bütün bunlardan haberi olduğunu da düşünmüyorum.

Zira bu kadar bilgisizce ve acemice hareket ediyor olamazlar.

Tüfek taşıyan elli bin adamdan başlanarak çağdaş ordu olunamayacağını akıl edecek kapasitede ve birikimdedirler.

Sağlıklı bir ordu yapılanması için ilk önce hükümet, Meclis’te, Genelkurmay karargâhıyla da eşgüdümle çalışan bir “Savunma Kurulu” oluşturur.

Bu kurul bir “ordu reformu yasası” üretecek şekilde, Türkiye’nin yeni “savunma konsepti”ni, o hedeflere ulaşmayı sağlayacak “harp silah ve araçları”nı, ülkenin askerî coğrafyasına göre oluşturulacak “birliklerin kuruluş ve teşkilât şemaları”nı ve bunlar için gerekli olan “personel çeşitliliği ve nitelikleri”ni, diğer “koalisyon ordularıyla uyumluluk esasları”nı vs. bilimsel veriler ışığında dört dörtlük bütüncül bir plânla ortaya koyar.

Sonra da, yasalaşan bu plân çerçevesinde orduyu çağdaş bir bilinçle yeniden inşa eder.

Eğer olaylar böyle değil de başka türlü gelişiyorsa, o zaman benim de aklıma farklı şeyler gelmeye başlar.

Yapmak istedikleri ister misin sadece, günü gelince tamamen kendilerine bağlı bir jandarma teşkilatına transfer etmek üzere, tıpkı bir asker kadar eğitimli, ama bir polis kadar da kendi kontrollerinde ve biat etmeleri bakımından da mümkün olduğu kadar cahil ve vasıfsız neferler yetiştirmek olsun?

Çünkü tüfekli piyade eri ile jandarma eri, eğitiminden teçhizatına kadar bire bir aynıdır.

Biliyorsunuz bunlar “Yeni Osmanlı”.

Ve Osmanlı’da da oyun çoktur!

cinarnamik@hotmail.com

twitter@cinarnamik

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (4)

  • tamer
    tamer
    19.10.2012 17:33

    52 yaşındayım, bu yaşıma kadar okuduğum en Mukemmel Kurban Bayrami yazisi... İyiki varsın Ramazan Rasim, iyiki varsın Taraf gazetesi

  • Seyid
    Seyid
    19.10.2012 17:32

    " Allah et yemeyenlerden çok şükredenleri sever " ellerin dert görmesi Ramazan Rasim

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    19.10.2012 16:18

    ellerin dert görmesin sevgili hocam...

  • cumali sav
    cumali sav
    19.10.2012 16:05

    Savaşa hayır deyip Esadın masumları öldürürken içinin bir hoş olması gibi herhal

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums