Karadeniz’den gelen güzel haber

  • 22.08.2020 00:00

 Karadeniz’de doğalgaz yatağına ulaşmak, Türkiye’nin onyıllardır büyük emekle ve tabii ki hasretle istediği varmak istediği bir hedefin ve hayalin gerçekleşmesidir.

Hayırlı olsun… Fatih Sondaj Gemisi adını bu çabaların tarihine yazdırmıştır. Birçok ülkenin büyük paylar aldığı doğalgaz pazarında oyuna dahil olmamızı sağlayan bütün ekip, mühendisler ve yerli yabancı uzmanlar da haklı bir gururun sahibi oldular. Onlara da teşekkür borçluyuz. 

Bu keşif, üretim planlandığı gibi gerçekleştiğinde Türkiye’nin en önemli ikinci doğal enerji faaliyeti olacaktır. 1940 yılında Batman’da petrol bulduk ve sonra o bölgede ham petrolü işlemek için rafineri kurduk. Bugün Türkiye o sayede petrol ihtiyacının yedide bir kadarını da olsa kendi üretimiyle karşılıyor. Şimdi doğalgaza ulaşmış olmamız Batman’dan 80 yıl sonra gelen yeni bir ödül olmuştur. Sahadaki yataklara ilişkin tahminler Türkiye’nin orta vadede gaz ihtiyacının anlamlı bir bölümün kendi kaynaklarıyla karşılama potansiyelini işaret ediyor. 

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 320 milyar metreküp olduğu tahmin edilen bir rezerv olduğunu ilan etti. Bu miktar kaba bir hesapla ve bugünkü tüketim rakamlarıyla 7 yıllık doğalgaz ihtiyacımızı karşılıyor. Ekonomik açıdan çok büyük bir kaynak değilse de enerji dünyasında kesinlikle anlamlı bir keşiftir. Elbette Türkiye’nin bütün sorunlarını ve ana problemleri ortadan kaldırmıyor ama doğalgaz için dışarıya gidecek dövizi azaltmak açısından bilanço için olumlu bir kalem olarak kaydedilmelidir. Tuna 1’deki kaynak uzun vadede doğalgaz ihtiyacında dışa bağımlılığı azaltacaktır. Üzerine yeni keşifler gelirse daha yüksek oranlardan bahsedebileceğiz. Ki bu da zayıf bir ihtimal değildir. 

Karadeniz’deki keşif herşeyden önce ülke için büyük bir moraldir. 

Şimdi sırada bulunan doğalgazın çıkarılması ve en ekonomik maliyetlerle kullanıma hazır hale getirilmesi vardır. Bulmak bir maliyet, çıkarmak başka maliyet. Yatak, karada değil denizde olduğu için daha yüksek maliyet olacaktır ama Türkiye bu yolda ilerlemekte kararlı olduğu için yüksek ihtimalle Erdoğan’ın söylediği tarihte yerli doğalgaza ulaşacağız. Şu anda 5 sismik gemiyle Akdeniz ve Karadeniz’de olduğumuzu da unutmamak gerekir. 
Ekonomik kriz ortamında gelen bu haber moral vericidir. Çoktandır herkesin birden yüzünü güldüren ve heyecanlandıran bir başarı olmamıştı, Karadeniz’den gelen güzel haber aynı zamanda bu ortak hissiyatı sağlamıştır. Hiç şüphesiz bu gelişme, ülkenin uluslararası alanda itibarını ve değerini de artıracaktır. 

Bu noktada iktidara ve muhalefete düşen ise bu ortak mutluluğunu hakkını vermek; yani, yapılanı ne abartmak ne de küçümsemektir. Toplumdaki ortak hissiyatı gerçekçi ve hakkaniyetli bir üslupla hak ettiği yere oturtmaktır. 

Hayırlı olsun, Allah devamını nasip etsin. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums