MHP’nin yoluna çıkan ejderhalar

  • 14.07.2016 00:00

 İrfan Sönmez, Habererk’teki yazısında, Bahçeli’nin “sızmalara engel olacağız, oyunu bozacağız” sözlerine karşı “Şu anda ülkücülerin en zor sızabildiği parti MHP’dir” diye ironik bir göndermede bulunuyor. İrfan Sönmez, hayatının on yılını cezaevinde geçirmiş bir ülkücü, başarılı bir avukat; kıvrak kalemiyle davasını taviz vermeden savunmaya devam ediyor. Çevresinde “Elazığ’ın bilge adamı” diye tanınıyor, Türkiye’nin her yerinde ülkücüler arasında sözü dinleniyor, itibar görüyor; ama çok uzun yıllardır MHP’nin kapısından içeri giremiyor. Halbuki yarım saat dinleseniz, Genel Merkez binasında -Bahçeli dâhil-, hiç kimsede rastlayamayacağınız çapta, MHP’nin genetik-tarihî kodlarının tamamının onda diri bir şekilde yaşadığını anlarsınız. İrfan Sönmez, MHP’de Bahçeli’ye yönelik muhalefetin ülkücülüğün prensiplerine dayanan ideolojik bir muhalefet olduğunu, Bahçeli’nin arkasında azalarak devam eden desteğin ise kişisel hesaplara dayandığını ifade ediyor. Oğuz Beyleri hanlarını değiştirmek için kurultay istiyor, Han ise Moğol işgali altında Konya’da saltanat süren Selçuklu Sultanı gibi dışardan yardım alıyor. Bu yüzden Bahçeli’nin “MHP’yi itibarsızlaştıranlar ayıklanacak” sözüne İrfan Sönmez gibi ülkücülerin gönülden katıldıklarına emin olabilirsiniz.

Ne var ki, MHP’de süregiden çekişme ülkücülerin kendi iç çekişmeleri değil, hatta Bahçeli’nin şahsıyla da sınırlı değil. Toplumun derinlerinden gelen dip dalga, liderlik tartışmasını üstüne alıp MHP’yi yukarı çıkardı. Toplum iktidara alternatif arıyor, hem de canı çok fena yanmış vaziyette. Bu yüzden ayıklamayı iktidarla hiçbir problemi olmayan Bahçeli başarırsa, MHP yine diplerden geldiği yere kısa zamanda dönecek. Muhalefet başarırsa, iktidarı değiştirme yolunda engellerden biri aşılmış, uzun bir mücadelenin önü açılmış olacak. Ülkücülük test edilmiş, kendini kanıtlamış bir kadro iddiasından ibaret, gerekli ama yeterli değil; asıl mesele derinden gelen bu sosyolojik dalganın üzerine çıkıp, yelkenleri açıp, doğru istikamette toplumu emin bir limana ulaştırmak.

Ülkücülükten önce sosyal dinamiklere eğilince, MHP’nin gideceği alternatif istikametler çok açık ve seçik görünüyor. MHP’deki liderlik tartışması toplumun iktidara alternatif arayışının sonucu olduğuna göre, bu süreç kesinlikle toplumdan gelen talebe göre şekillenecek. Partilerin rekabet düzeni, toplumdan gelen taleplere göre biçim almaya dayanır. Bahçeli iktidardan özellikle yargıdan gelen destekle bu değişim taleplerini bastırırsa MHP, bu dip dalganın umut kapısı olmaktan çıkar ve yeni arayışlar gündeme gelir. Saray’daki karargâh, 7 Haziran öncesi HDP konusunda yapılan hatanın bir benzerini MHP konusunda yapıyor. Hatırlarsanız, “barajın altında kalır” hesabıyla HDP’yi bağımsız adaylarla değil parti amblemi ile seçime girmeye iktidar teşvik etmiş, sonra çok pişman olmuştu. Şimdi MHP’de parti içi muhalefeti ayrı bir parti kurmaya zorlamak da benzer neticeyi verebilir. AK Parti hem ideolojik hem de kurumsal olarak büyük sarsıntılar geçiriyor. Arkasındaki medya desteği “düşman başına” denecek evsafta propagandaya devam ederse, karşısında biraz dik duran herkes iktidar kalesini yerle bir edebilir. AK Parti’nin en önemli sorunu Erdoğan ile geniş kitleler arasındaki ara kadroların bugün soğuk ve sevimsiz bürokrasiye ve profesyonellere indirgenmesi. “Sarayı yıkacağız” sloganı bile, kâğıttan kaplana dönen iktidarı değiştirmeye yetebilir. Yeter ki o dip dalganın asli sahibi olan topluma liderlik yapacak ve bu talepleri örgütleyip temsil edecek bir siyasî yapı ortaya çıksın.

MHP’de iktidar/yargı müdahaleleri ile doğal mecrasından çıkartılan liderlik tartışmalarının bizzat kendisi bile, toplumun arayışını bir kalıba dökmesine hizmet etti. İki taraflı bir dinamik işliyor; hem lider adayları ve ülkücü kadrolar toplumdan gelen talebi tanıyor ve bu talebi karşılayacak şekilde kendine çekidüzen veriyor, hem de toplum oradaki hareketlenmeye bakarak dikkat kesiliyor, dalganın istikametini oraya çeviriyor.
Ayıklama işlemi, yani kimlerin hesaptan düşeceği toplumdan gelen taleplerle iktidara alternatif olanların buluşması ve çakışması ile gerçekleşiyor. Partiler, amblemler ve binalardan ibaret olmadığına göre?

Dipten gelen dalga MHP’nin yolunu kesen ejderhaların boyunu fersah fersah aşıyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums