Kürtlerin başındaki büyük belâ

  • 26.02.2016 00:00

 PKK, Rus işgal ordusunun yerli işbirlikçisi veya yerli milis gücü rolüne soyunmuş görünüyor.

Soruyu şöyle sorduğumuz zaman PKK'nın bu netameli pozisyonunun getirisi-götürüsü ortaya çıkıyor: Rusya'nın Türkiye sınırlarında PKK'yı kullanarak kazandığı etkinliğinin bölge halklarına, özellikle Kürtlere bir fayda sağlaması mümkün mü? Bu soruya, I. Cihan Harbi'nde, Doğu Anadolu'da Ruslara karşı tam kadro savaşan Kürtlerin torunlarından cevap almalısınız. Şu zamanımızda “küresel aktör” denilen büyük devletlerin oyunlarından, örgüt adı verilen çetelerin savaşından, kısaca gündelik telaştan başımızı kaldırıp geçmişe ve geleceğe baktığımız zaman farkına varacağımız tek gerçek var: Bu iş, yani Rusya'nın yürüttüğü operasyonlar Türklere ne getiriyorsa, Kürtlere de aynısını getirecek.

Ankara'da 29 kişinin hayatına mal olan saldırı, tek başına bütün cevapları bulmamız için yeterli. Dünyaya terör örgütü olmadığını kanıtlamaya çalışan PYD'nin mevzileri Türk topçusunun ateşi altında iken, PKK, Sur ve Cizre'de yürüttüğü meskûn mahal savaşında “sivil katliam” tezine sığınmışken Ankara'da patlayan bombanın kime yarar sağlayacağını bir düşünün. PKK, 29 kişinin cansız bedenini koca bir tepsiye dizip Putin'in ayakları dibine bırakmış oldu. PYD'nin, Ankara saldırısını gerçekleştiren PKK'nın uzantısı olan bir terör örgütü olarak yakayı ele vermesi, Rusya'yı kim bilir ne kadar mutlu etmiştir. ABD'nin “terör örgütü değil” kılıfına Rusya'nın ihtiyacı yok; üstelik bu saldırı ile kendisi arasında bağlantı kurulması çok işine gelir. Peki bu Ankara saldırısından Kürtlerin hissesine ne düştü?

PKK'nın Suriyeli Kürtler üzerinde hiçbir nüfûzu yoktu. Şam'da baba Esed'in himayesi altında faaliyet gösteren Öcalan, kimlik verilmeyen, vatandaş sayılmayan Kürtleri yok saymıştı. İç savaş başladığında iki düzineye yakın Kürt örgütü PKK'nın tehdit ve cinayetleriyle yok edildiği zaman, IŞİD'in serpilip gelişeceği şartlar da oluştu. Kobani'de savaşan IŞİD'in komutanının da mensuplarının yarıdan fazlasının da Kürt olması, bölgenin örgütlerin insafına terk edilmesinin yol açacağı derin yaralar hakkında fikir vermeli. IŞİD, geniş bir bataklıklar coğrafyasının ürünü, PKK ise bu bataklıklardan biri. PKK'nın Kürtlere dayattığı “örgüt siyaseti”ne boyun eğmeyenlerin çalacağı kaç kapı var? Ayrıca PKK'nın Fırat'ın batısına geçerek Kürt nüfusun yaşamadığı topraklar üzerinden Akdeniz'e uzanan bir koridor açmaya çalışmasının Kürtlere ne yararı olacağını birilerinin açıklayabilmesi lâzım. Bu koridor, sadece vekâlet savaşında kullanılacağına göre PKK için değeri aşikâr, peki bu zorlama Kürtlerin yararına ne getirecek?

Cizre'de, Sur'da onca insanın canına, malına mâl olan hendek savaşının Kürtlere sağladığı bir üstünlük var mı? Özyönetim ilan edip şehirleri harabeye çevirince, Kürtler bu savaşın sonunda kendi yönetimlerine mi kavuşmuş olacak? Tam tersine belediyelerin mevcut yetkilerinin sınırlandırılması ve geri alınması hazırlıkları yapılıyor? Üstelik tam da Avrupa Birliği'nin üniter yapıyı kuvvetlendiren kararından sonra. Hendek savaşı, çareyi demokrasinin sınırlandırılmasında bulanların elini güçlendiriyor. Ayrıca harabeye dönen şehirler Kürtlerin şehirleri, can korkusuyla kaçanlar da Kürtler. Hangi amaç için? Rusya'nın Türkiye'ye saldırısının bir parçası olmak dışında?

En zor durumda olanlar HDP'de politika yapanlar; çünkü onlar PKK'nın sağa-sola saçtığı şiddetin önünde rehine olarak duruyorlar. PKK Ankara'da bomba patlatacak, HDP'li politikacılar bomba enkazlarına takılmadan ve caddelerde duran kan ayaklarına bulaşmadan Ankara politikası yürütecek. Cumhurbaşkanı'nın önceki gün Meclis'e verdiği “kesin talimatlar”ın sonucu HDP milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalksa, birkaçı tutuklanıp cezaevine konsa, “demokrasiye yakışmıyor” diyen benim gibi birkaç kişi dışında Kürtlerden bile şu “hendek savaşı”ndan sonra ciddi bir itiraz gelir mi?

Kürtlerin başında büyük bir belâ duruyor. PKK, bölge halkından aldığı desteğin hızla erimesine rağmen bir işgal ordusunun milis gücü gibi davranmakta ısrar ediyor. Kimsenin dönüp bakmadığı “sivil katliam” iddiasını köpürtebilmesi için PKK'ya daha fazla Kürt kanı lâzım.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums