Yalama olmuş bir iktidarla...

  • 4.02.2015 00:00

 Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı "bütün sorunların kaynağı" olarak gösteriyor ve koalisyon hükümetinin, "o istemediği için" kurulamadığını açıklıyor.

Siyasetin meşrû aktörleri bu büyüyen "sorun"u çözecek bir çare bulamıyorlar; ancak hiç olmazsa projektörleri çevirip, olan biteni anlamamızı mümkün kılacak aydınlığı temin ediyorlar. Saray'ın oyun planını, Bahçeli kadar net ve sade özetleyen olmadı. Erdoğan 17/25 Aralık dosyalarının kapağını açtırmamak için koalisyonu kurdurmuyor, sonra tek başına iktidar için erken seçime gitmeyi planlıyor. Sağda solda gördüğünüz ne kadar yanlış-çarpık giden şey varsa hepsi bu basit planın tezahürlerinden ibaret. Müstafi hükümetin Millî Eğitim Bakanlığı, kapı gibi AYM kararı dururken dershaneleri kapalı tutmaya başka türlü nasıl cüret edebilir? "İptal kararı ile eski yasanın yürürlüğe girmediği kesin" diyen Bakanlık sözcüsü elbette bir anayasal yargı prensibini değil, sadece "güç hâlâ bizde" iddiasını dile getirmiş oluyor. Erdoğan'ın Endonezya'da Türk okullarını kapattırmak için yaptığı kulis gibi.

"Yalama olmak", bir vida ile somun arasında uyumu ve anlamını kaybetmiş ilişkiyi anlatır. Yalama olan bir vida iki farklı soruna yol açar. Somun vidayı, yalama olan dişlerden dolayı tutamaz; veya tam tersine ayırmak istediğiniz zaman vida boşa döner ve somundan kurtulamaz. Bizim yaşadığımız iktidar sorunu ikinci türden bir sorun. Aşırı ve usulsüz kullanımdan iktidar yalama oldu ve halk görevini sona erdirdi, şimdi zamanı geldiği halde iktidarı yapıştığı güçten ayırıp, yeni bir iktidar ile Türkiye'nin sorunlarını yerli yerine raptedemiyoruz. Kılıçdaroğlu'nun kullandığı "sorun" tabiri, tam olarak böyle bir durumu ifade ediyor. Saray'daki iktidar avara kasnak gibi boşa dönüyor ve hiç bir sorunu çözemediği gibi, çözecek bir düzeneğin kurulmasına da engel oluyor.

Erdoğan'ın "17/25'i engellemek için koalisyonu engellemek ve seçime gitmek" planı tıkır tıkır işlerse, yalama olmuş iktidar düzeneği ile Türkiye'nin başına kim bilir neler gelir.

Birincisi, yapılacak seçimden kesinlikle tek parça iktidar çıkmaz. İktidar büyüsü bozuldu, 7 Haziran'da "nasıl olsa başımızdan gitmez" hesabı ile verilen gönülsüz destek, bu sefer AK Parti oyunu temmuz güneşi görmüş kar gibi eritmeye başlar. 7 Haziran ile yeni seçim arasında geçen sürede Türkiye'yi belirsizliğe ve inisiyatifsizliğe mahkum eden saray entrikaları da sandıktan uygun karşılığı alacağına göre, sadece ve sadece dört ay boşa harcanmış olur. Tırmanan şiddetin ve dökülen şehid kanının arkasında duran saray entrikaları, seçim gündemini de belirleyeceğine göre AK Parti kesinlikle 7 Haziran'ın gerisine düşer.

PKK, 2,5 senenin şımarıklığı ve fütursuzluğu ile müstafi hükümeti dize getirmek için saldırılara başladı. Erdoğan'ın yeniden iktidar projesine malzeme olmak istese bile, akıl hocaları bu duruma izin vermez. PKK'nın yakın konjonktürde Türkiye'ye savaş ilan etmesine ABD göz yummaz. Suriye'deki çıkarlarına aykırı biçimde çatışmayı sürdüremez. HDP'den yükselen barış sesleri, doğrudan dışarıdan gelen telkinlerden cesaret alıyor. Bu trend, sarayın planlarına aykırı biçimde tam tersine HDP'ye yeni bir seçim zaferi getirebilir.

Yalama olmuş vida gibi Saray'ın iktidara tutunmasının temel sebebi % 60'ın kendi arasındaki çekişmeler. Erdoğan, temel malzeme olarak MHP'nin HDP'ye karşı uzlaşmaz duruşu üzerine entrika inşa ediyor. 17/25 Aralık'ın koalisyon pazarlıkları ile ilgisi olmadığı halde üzerine gidilememesi MHP-HDP karşıtlığının eseri.

Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nun koalisyonu istediğini ama Erdoğan'ın engellediğini söylerken, AK Parti cephesinde Saray dışında bir iktidar odağı oluşamadığını söylemiş oluyor. Üç dönemliklerin saray entrikalarına dahil edilmesi, Davutoğlu'nu etkisiz bırakmak için yeterli; ancak dikkat ederseniz, bu yalama olmuş iktidar düzeneği sadece bir şeylere taş koyma gücüne sahip, iki taşı üst-üste getirmeye gücü yetmiyor. Hepimizin hissesine düşen fatura büyüyor: Yalama olmuş bir iktidarla, kaynayan coğrafyanın göbeğinde hangi politikayı uygulayabilir, hangi sorunu çözebilirsiniz?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums