Majestelerinin aday listesi

  • 24.03.2015 00:00

 Kavganın tek sebebi 7 Nisan'da YSK'ya teslim edilecek aday listesi. AK Parti'nin seçim işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı, o gün saat 17.00 sularında koruma ordusu eşliğinde kimin listesini teslim edecek?

Majestelerinin listesini mi, yoksa genel başkan ve başbakanın listesini mi?  Çözüm süreci ve Dolmabahçe görüşmesi bahanesi "gözünün üzerinde neden kaşın var?" itirazından hallice değil. Doğrudan Majestelerinin ruhunu temsil eden Yalçın Akdoğan'ın başında bulunduğu bir toplantıyı, ruhun sahibi neden uygun bulmaz ki? Hükümeti ve İktidar Partisi'ni Türkiye'nin en hassas sorunu konusunda köşeye sıkıştırmaktan muradı ne olabilir?

"Kriz varsa büyüt, yoksa yönetebileceğin bir kriz çıkart"; Erdoğan'ın başarısının sırrını bu basit prensipte bulabilirsiniz. Bu siyasî yöntem kriz çözme sorumluluğunu her defasında karşı tarafa yüklüyor ve genel olarak sonuç alıyor. Erdoğan'ın "Dolmabahçe itirazı"nı "kriz çıkartıp fırsat yakalama" taktiği olarak okursanız, asıl meydan savaşının aday listeleri için verildiğini görebilirsiniz. Nitekim Arınç, Erdoğan'a "elini gördüm" anlamına gelen "İki ay sonra seçimlere gireceğiz ve Hükümetimiz görevine devam edecek" cevabı ile, seçimler üzerinden bir iktidar rekabetini ifşa ediyor.

Safrasından-firesinden arındırarak bu polemiği "Majestelerinin Hükümeti krizi" olarak ele alabilirsiniz.

Erdoğan, ısrarla 7 Haziran'ı, başkanlık sistemine "yasal veche kazandırmak" olarak tanımlıyor ve geride bıraktığı partinin de hükümetin de bu şekilde görmesini istiyor. Seçimlerde, Türkiye'yi başkanlık sistemine taşımakla görevli bir "kurucu meclis" oluşacak ve bugünkü fiilî durum anayasasına kavuşacak. Erdoğan'ın bu kişisel talebinin bir dizi zorluğu var. Bugün, aktüel olarak krize yol açmasının sebebi ise bu "fiilî durum"da saklı. Erdoğan parlamenter sistemin "bekleme odasına alındığını", "mevcut uygulamaya anayasal zemin kazandırana ve yeni sisteme geçilene kadar böyle devam edeceğini" söylüyor. "Mevcut uygulama" yani "fiilî durum", "mevcut anayasa" karşısında ne anlam taşıyor? Erdoğan farkında olmadan anayasayı tanımadığını ve kendisini anayasa ile bağlı görmediğini ilan etmiş oluyor. Yasadan almadığı yetkiyi kullanan iktidar sahibine ne deniyordu? Tek kelime ile, "diktatör".

Kerameti anayasada değil kendisinde menkul bir cumhurbaşkanı, ülkeyi anayasayla bağlı olmadan başkanlık sistemi ile yönettiğini, bunun için parlamenter sistemi askıya aldığını, yani bir diktatör olduğunu öne sürüyor; Bülent Arınç da tam olarak bu iddiaya cevap veriyor. Arınç'ın verdiği cevabın asıl esaslı kısmı, Hükümet'in cumhurbaşkanına değil, Meclis'e ve halka karşı sorumluluğunu, dolayısıyla cumhurbaşkanının "sorumsuzluğunu" hatırlatması. "Hesabı sen değil, biz vereceğiz" diyor. Arınç "ülkeyi hükümet yönetir" derken, Erdoğan'a "sen yönetemezsin" ihtarında bulunuyor. Bu arada "parlamenter sistemin bekleme odasına alınması" tezine de, "fiili durum"u tanımadığını göstererek Erdoğan'a haddini bildirmiş oluyor. "Had" kelimesi "sınır" anlamına geliyor, yoksa Ceza Kanunu'nun 299. maddesi elbette Arınç'ı da bağlıyor.

Hükümet'in Arınç'ın ağzından çektiği ayarda, Erdoğan'ın baş edemeyeceği çok önemli bir teknik üstünlük var. Arınç, Erdoğan'la kamuoyu önünde polemiğe girerek "krizi sadece sen değil biz de tırmandırırız" diyerek, elindeki silahı çekip almış ve "hodri meydan" demiş oluyor.

Dolmabahçe fotoğrafı üzerinden başkanlık sistemi propagandası ve "majestelerinin aday listesi" hamlesi Arınç'ın tırmandırdığı polemik ile ters tepmiş oldu. Artık listeyi Erdoğan tek başına yapamaz. Muhtemelen çıkartıp da yönetemediği krizlerde yaptığı gibi bir "U" dönüşü yapacak ve AK Parti'nin nihaî aday listesi Erdoğan'ın bir miktar nüfûz ettiği, ama Davutoğlu'nun damgasını taşıyan bir liste olacak. Aynı zamanda başkanlık sistemi referandumu da seçimin kalpgâhından uzaklaşacak.

Neden? Cevap aslında Arınç'ın söyledikleri arasında var. Davutoğlu, Erdoğan listesi ile hem seçimi kazanamaz hem de seçim sonrası siyasî kariyerini sürdüremez. Üstelik hükümet de parti de uzaktan kumanda ile sorumsuz bir cumhurbaşkanı eliyle yönetilemez.

Majestelerinin hükümeti başkanlık sistemi yerine galiba şimdilik meşrutî monarşiyi savunuyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums