Devletin şaftı nasıl kaydı?

  • 30.01.2015 00:00

 Bir Bakırköy müsameresi seyreder gibiyiz. İktidar adına söylenen lafları ister üst üste ister yan yana getirin, toplayın, çıkartın, çarpın veya bölün; akla, mantığa, ülkenin ve dünyanın gerçeklerine ve memleketin ihtiyaçlarına uyan hiçbir netice çıkmıyor.

Ciddi şekilde bir şaft kayması ile karşı karşıyayız. Motorun, yani devletin ürettiği enerjiyi tekerleklere yani ülke meselelerine aktarıp mesafe aldırması gereken şaft, boşa dönüyor. Bu tespiti yapan ben değilim, doğrudan iktidarın geniş yelpazesinden gelen uyumsuz sesler bu arızayı haber veriyor. Durum gerçekten vahim.

Kabine Ak-Saray'da toplandığı gün, başkanlık sistemini yeniden gündeme taşırken istişare ve koordinasyon eksikliğinden şikayet eden, Erdoğan'ın kendisi idi. Cumhurbaşkanı, Afrika'da gittiği ülkelerde Türk okullarının kapatılmasını ısrarla istiyor, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç şaftı düzeltmeye kalkarken bu sefer şanzımanı da dağıtıyor. Erdoğan'ın iddiasını, "Türkiye aleyhinde çalışmalar yapılıyor mu, yapılmıyor mu?" diye, suçun sabit olmadığını vurgulayan bir soru ile değiştiriyor. Demek ki Erdoğan, bu okullar aleyhinde elinde tek bir delil olmadan kin ve öfke kampanyası yürütüyormuş. Arınç sonra bu okulları yeni kurulacak şirket, dernek veya vakfa bağlayacak, akla zarar çözümler üzerinde durduklarını aktarıyor. Ne muktedir bir devletmiş ama, değil mi? Dünyada hangi milletin "gönüllü kuruluş" olmaya, yurtdışındaki sivil toplumu bile devletleştirmeye hazır bir devleti var? "Gönüllü işler lâzımsa, onu da biz yaparız" diyen bir devlet duruyor yanıbaşımızda. Niye kendinizi yorup, bir yığın emek harcayıp zorlu fedakârlıklara katlanıp iddialı işlere kalkışıyorsunuz? Devletimiz ne güne duruyor? Sivil toplumu da vakıfları da şirketleri de o kuracak ve işletecek. Bakmayın bugüne kadar yaptıklarının bir şeye benzememesine, maksat paralel hayaleti rüyalarımızdan kovup çıkartmak olunca, belki bu sefer hırs ve kinle başarılı da olur; kim bilebilir? Ayrıca Arınç'ın "yapacağımız çalışmalar hukuk devleti ilkesine uygun olmalıdır" sözünü, hukuka susamış ruhumuz için çöller ülkesinde bir vaha bulmuş gibi ümitle karşılayabilmeliyiz. Yalan da olsa söyleyen birileri olmalı, kulağa öyle hoş geliyor ki!

Erdoğan'ın kafasındaki başkanlık sistemi, eşi benzeri bugünün dünyasında mevcut olmayan bir sistem. Somali dönüşü, uçakta gazetecilerine başkanlık sistemi hakkında sergilediği fikirlere -Burhan Kuzu hariç- geçer not verecek anayasa hukuku hocası bulamazsınız. Belli ki Erdoğan'ın kafası karışık, yanlış bilgiler üzerine yanlış varsayımlar inşa ediyor. "Gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında başkanlık sistemi olduğu" bilgisinin yanlış olması gibi. Doğrusu, tamamına yakınında parlamenter sistem var. İşleyen başkanlık sistemi de, yasama karşısında ve federe devletlerde hiçbir yetkisi olmayan Amerikan başkanlık sistemi. Erdoğan iki meclisli başkanlık sistemine karşı çıkarken aslında söyleyemediği şeyi, "güçlü iktidar" arayışı ile yürütme-yasama ikilisinin tek bir kişinin elinde toplandığı güçler birliğini savunuyor. Bunun adı gerçekte parlamenter sistem; bu sistem içinde mecliste çoğunluğu kazanan parti bugün olduğu gibi yürütmeyi de temsil ediyor. Erdoğan bu sistemi sadece cumhurbaşkanının şahsında birleştirmeye çalışıyor. Yargı nasıl olsa bu denetimsiz ikili eliyle şekle sokulacak, itaat altına alınacak. Lafı eviriyor, çeviriyor ama bir türlü formüle edemiyor. Edemez çünkü böyle bir sistem günümüz dünyasında demokratik kabul edilmiyor. Minerva'nın bilgelik kuşu alacakaranlıkta öterken bize basbayağı ve de düpedüz keyfi, kişisel ve denetimsiz bir diktatörlüğü tarif ediyor. Erdoğan'ın ağzından duyduğunuz "başkanlık sistemi" lafını "diktatörlük" şeklinde algılarsanız, lüzumsuz laf kalabalığından zihninizi korumuş olursunuz.

Şaft kaymasının işaretlerinden biri de konut alanlara yüzde 15'lik devlet desteği vaadi. Özel emekliliğe verilen destekten farkı yok bu düzenlemenin ve zannedildiği gibi inşaat sektörüne değil, bankacılık sektörüne destek veriliyor. Finans sektörü zor durumda, Başbakan şaftı yerine yerleştirmeye çalışıyor. Ancak şaft öyle bir kaymış ki? Seçime kadar da yerine oturması mümkün değil.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums