Yargıç ne yapsın?

  • 30.09.2014 00:00

 Danıştay'da yapılan HSYK üyeliği seçimleri için, hiç kuşku taşımıyorum: Henüz oy verme işlemi devam ederken, seçimleri hükümet partisinin kaybedeceğinden eminim.

Hükümet partisinin kaybetmesi, seçimi "bağımsız yargı"nın kazanması anlamına geliyor. 12 Ekimde yapılacak bütün savcı ve yargıçların katılacağı seçimi de aynı parti kaybedecek. AK Parti sözcüsünün "Kaybedersek gayrimeşru ilan ederiz." sözüyle başlayan, Cumhurbaşkanı'nın "B veya C planı devreye girer" sözüyle büyüyen, yine bir kabine üyesinden gelen "sonuca göre hareket ederiz" rezervi ile devam eden korku ve endişe HSYK seçim sonuçları için gerçekçi bir tahmin imkânı sunuyor. Durumu en iyi hükümet bilir; demek ki umut yok. Kendi partilerinin kazanacağından emin olsalar bu korku yüklü tehditleri neden savursunlar?

Devlet dediğimiz, üç erkten müteşekkil. Yürütme ve yasama erkinin toplamı olan iktidar son on aydır yargı üzerinden elindeki bütün imkânları seferber ederek silindir gibi geçiyor. Türkiye tam anlamıyla bir erkler çatışması, daha doğrusu yürütme-yasama ikilisinin yargının bağımsızlığını yok etme ve iradesine el koyma savaşına şahit oluyor. HSYK seçimlerini hükümet partisinin kazanması, bu erkler savaşında yargının teslim alınması demek. Yargıçların, savcıların bu savaşta kendi meslek onurlarını korumaları, yargı bağımsızlığına sahip çıkmaları için HSYK seçimleri bir fırsat. On aydır en hafifi "atanmış memur"dan başlayan "alçak", "hain", "casus", "paralel", "haşhaşî" gibi hakaretlere yargı mensupları cevaplarını işte bu seçimde verecekler. Bizim payımıza da hukuk ve adalet adına bir umut düşecek. Gerçi hükümet, sandıktan alamadığını, yasa değiştirerek elde edeceği tehdidini aleni dile getiriyor. Olsun, hiç olmazsa yargı bu tecavüze teslim olmamış, vicdanını ve onurunu dimdik ayakta tutmuş olacak. Seçim sonuçları ile şu mesajı vermiş olacak: "Ey yürütme ve yasama, sana teslim olmuyorum, bağımsızlığımı sürdüreceğim. Bundan sonra yasa ile teslim almaya kalkarsan, onun için de hukukun evrensel kuralları içinde bir B veya C planı bulurum."

Sebepleri hatırlayınca sonuç hakkında kuşkunuz kalmıyor. On ay önce Erdoğan, çekirdek ekibini ve aile fertlerini hedef alan çok ağır yolsuzluk ithamları ve soruşturmaları ile karşılaştı. Tepkisi bu soruşturmaları bir "yargı darbesi" olarak karşılamak, elindeki bütün imkânları ve araçları seferber ederek bu soruşturmaları durdurmak oldu. Hâlâ bu suçlamaların akıbetini bilmiyoruz; çünkü yargı kilitlendi ve adlî takibat durduruldu. İşte bu kilitleme operasyonları hep HSYK üzerinden yapıldı. Hatta HSYK'daki dengeleri değiştirmek için "millî orduya kumpas kurulduğu" bile dile getirildi.

Bu bir kişisel sorun ve sadece Erdoğan'ın çevresinde kurduğu oligarşinin patronu sıfatıyla yargıyla, yani adaletle sorunu var. Yargı bağımsız kuralları ve mekanizmaları ile işler ve hüküm verirse onun çevresini kapsayan bu yolsuzluk soruşturmalarını sonuçlandırma ihtimali mevcut. Kısaca, HSYK seçimlerinin, yargıyla ilgili yapılan spekülasyonların tamamının sebebi bu yolsuzluk soruşturmalarını durdurma çabasından ibaret. Bunun için musluğun kapalı kalması ve hepimiz için adaletin imkansız hale gelmesi lazım. Sebepleri unutanlar için tekrar hatırlatalım. Yargıya, yargıçlara yönelik tartışmaların, yoğun HSYK gündeminin tek sebebi, yolsuzluk dosyalarını kapalı tutmak değil miydi?

Yargıyı toptan hedef alan "Paralel" suçlaması, dikkat ederseniz bu yolsuzluk soruşturmaları ile sınırlı. Bu dosyalar olmasaydı, "yargı darbesi", "paralel yargı", "paralel savcı ve yargıç" muhabbetlerine ve bu minvalde yapılan cadı avına şahit olur muyduk? Hukuk, asgari şartlarda işlese yargı bu kadar köşeye sıkıştırılır mıydı? Öyleyse HSYK seçimlerinde bir tarafta kendi vicdanı ile karar veren yargıçlar ve savcılar, öbür tarafta peşinen Erdoğan ve çevresini aklamaya kararlı hükümet partisi yarışıyor. Yargıçları biraz da olsa tanıyanlar bu seçimin sonucu konusunda şüphe etmezler.

Yargı bağımsız bir erk; tıpkı yürütme ve yasama gibi. HSYK, bu bağımsızlığın teminatı. Yargıç ne yapsın; bu teminatı kendi elleriyle siyasetçinin kucağına mı bıraksın?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums