TSK’da boşalan kadroları siviller mi dolduracak

  • 23.11.2016 00:00

 Milli Savunma Bakanı Fikri Işık 17 Kasım’da TSK’dan yapılan ihraçlarla ilgili son bilançoyu şöyle açıkladı: "Bugüne kadar 3 bin 665 personel FETÖ terör örgütüyle irtibatlı olduğu için ihraç edilmiştir. Neticede toplam 16 bin 423 askeri öğrenci ile beraber değerlendirildiğinde 20 bin 88 kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilmiştir.”

Bu açıklama, darbe girişiminin üzerinden dört ay geçmesine rağmen ihraçların halen olanca hızıyla devam ettiğini gösteriyor. Ankara’daki kaynaklar bu durumu şöyle değerlendiriyor: “Şu an halen yaklaşık 3 bine yakın TSK personeli ya gözaltında ya da tutuklu. Soruşturmalar sürdükçe tespit edilen yeni isimler oluyor. (...) 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 27 Temmuz, 31 Temmuz ve 18 Ağustos’taki üç büyük ihraç dalgasında o gece darbe girişiminde aktif rol almış ya da darbeyi önleme konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiş subay ve astsubaylar ihraç edildi. Ama bu ihraçlar, TSK içindeki FETÖ’cü yapılanma bir buz dağı ise sadece buz dağının görünen yüzüydü.”

Kaynakların verdiği bilgiler Ankara’nın TSK içinde halen binlerce FETÖ bağlantılı subay ve astsubay olduğundan emin olduğunu gösteriyor.

TSK’daki Gülencilerin halen tümüyle temizlenmediğini ısrarla dile getiren isimlerden eski Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok ise bu temizliğin Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı gibi kurumlara kıyasla çok yavaş gittiğini savunuyor. Üçok’un açıklamaları şöyle: “Son 10 yılda askeri okullara alınan öğrencilerin yüzde 80'inin FETÖ'cü olduğu savcılık iddianamelerinde olan bilgi. Bu oran, her yıl askeri okullara alınan toplam 5 bin öğrencinin en az 4 bininin FETÖ için çalıştığı anlamına gelir.”

Öte yandan Üçok’un yanıtsız bıraktığı bir soru da var: TSK içinde binlerce FETÖ’cü varsa bunlar 15 Temmuz darbe girişimini başarıya ulaştırmak için niçin harekete geçmedi?

İsminin açıklanmaması kaydıyla Al-Monitor’a konuşan emekli bir albay bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Gülenciler 15 Temmuz günü kompartımantasyon gereği sadece Genelkurmay Başkanlığı, kuvvet komutanlıkları ve kritik karargahlarda çalışan binbaşı ve üstü subaylarla, askeri birliklerdeki Gülenci subayların küçük bir kısmını açığa çıkardı. Bu sayede, darbe girişiminin emir komuta zinciri içinde yapıldığı izlenimini yaratarak daha düşük rütbedeki tüm TSK personelinin girişime kendiliğinden katılmalarını amaçladı. Bu durum, özellikle binbaşı altı subay, astsubay, kıdemli çavuş rütbelerindeki Gülencilerin kendilerini deşifre etmesine ihtiyaç bırakmadı.” Emekli albay da binbaşı altı subay, astsubay rütbelerindeki temizliğin sürmesi gerektiğini vurguluyor.

16 Eylül’deki bir Al-Monitor yazımda da belirttiğim gibi devam eden ihraçlardan ilk etapta en çok Hava Kuvvetleri etkilenmiş, bunu Kara ve Deniz Kuvvetleri takip etmişti. Ekim ve kasımdaki ihraçlarda ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ön plana çıktı. Al-Monitor’a konuşan kaynaklar, Kara ve Hava Kuvvetleri’ndeki ihraçların Güneydoğu’daki çatışmalar, sınıra birlik kaydırmaları ve Fırat Kalkanı operasyonu nedeniyle yavaşlatıldığını söylüyor. Kaynaklar ilerleyen aylarda bilhassa Kara Kuvvetleri’ndeki ihraçların aratabileceğinin altını çiziyor.

Ekim başından bu yana devam eden ihraçların dikkat çekici bir diğer özelliği de şu: Ekim ayına kadar Resmi Gazete’de yayımlanan çarşaf listelerle gerçekleştirilen ihraçlar artık doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’nın onayı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın idari yetkisiyle yapılıyor. Al-Monitor’a konuşan bir kaynak bunu şöyle açıklıyor: “Hem ihraçlar haber değeri taşımadığı için sessiz sedasız, kamuoyunun tepkisini çekmeden yapılıyor hem de bu sayede, TSK’nın muharebe gücü nispeten korunmuş oluyor.”

Peki TSK bu kan kaybını gidermek için ne yapıyor? TSK kasım ayı başında personel ihtiyacını karşılamak için bin 400’e yakın subay, 3 bin 600’e yakın astsubay, 7 bin 159 uzman erbaş ve 11 bin 907 sözleşmeli er ve erbaş alınması için ilanlar verdi. Ayrıca daha önce kapatılan Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları’nın yeniden açılarak, bu okullara sivil üniversitelerden 3 bin 500’e yakın öğrenci alınacağı duyuruldu.

Bu arada, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na da tarihte ilk kez ilanla sivil kaynaktan 200 subay ve 500 astsubay alınacak. Bu kapsamda 1 Kasım'da başlayan başvurular yoğun ilgi görüyor. Özel Kuvvetler’e katılmak için bugüne kadar 6 bin 129 subay adayı ve 11 bin 368 astsubay adayı başvurdu. Başvuru süresi 30 Kasım'da sona eriyor.

Normalde, TSK içindeki başarılı subay ve astsubaylar arasındaki gönüllülerden personel seçen Özel Kuvvet Komutanlığı’na sivil kaynaktan alınacak personelin kalite ve tecrübesinin nasıl olacağı ise tartışmalara yol açıyor.

Sivil kaynaktan yapılacak alımlarda dikkat çeken bir diğer nokta da şu: İmam Hatip Lisesi mezunları da subay ve astsubay alımları için başvuru hakkına sahip. Yani AKP hükümeti bu sayede, her yıl 300 bine yakın mezun veren erkek İmam Hatip öğrencisi için yeni bir istihdam alanı daha yaratmış oluyor.

Kısacası, TSK’nın personel profili darbe girişimi sonrasındaki ihraçlar ve alımlarla hızla değişiyor. Görünen o ki ihraçlar küçük partiler halinde ve iki senelik bir zamana yayılarak devam edecek. Dolayısıyla bu sirkülasyonun TSK’nın kurumsal kültürü ve stratejik kimliğinde önemli bir dönüşüme neden olacağı kesin.

http://www.al-monitor.com/pulse/tr/contents/articles/originals/2016/11/turkey-army-advertising-for-special-forces-personnel.html

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums