Referandum aralığı

  • 24.05.2016 00:00

 AK Parti’deki genel başkanlık değişimiyle birlikte bir siyaset aralığı kapandı. Davutoğlu’nun genel başkanlıktan düşürülmesinin ardından AK Parti, artık bütünüyle bir Erdoğan partisine dönüştü ve Erdoğan memnuniyetsizi AK Partililer için siyaset yapılabilir bir zemin olmaktan çıktı. Sadece AK Parti’nin istikbali için değil Türkiye siyaseti için de sonuçlar üretebilecek Erdoğan ve Erdoğan memnuniyetsizi AK Partililer aralığı artık yok, en azından AK Parti’de, en azından şimdilik.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi için cuma günü yapılacak ikinci tur oylama da benzer bir aralığı kapatmaya aday görünüyor. Haddizatında, birden çok aralığın tek tekya da bir hamledekapanmasının ilk adımı olmaya aday görünüyor. Malum, pazartesi günü yapılan ilk tur oylama anayasa değişikliği teklifinin 330’un altında oy alıp reddedilmesi ihtimalinin olmadığını gösteriyor. Cuma günkü oylamadansa iki sonuç çıkabilir: Değişiklik teklifinin doğrudan kabulü ya da referanduma götürülmesi. Belli ki, her iki sonucun anlamı epey farklı olacak. Hem genel olarak Türkiye siyaseti açısından ama hem de daha mühimi Kürtlerin büyük yekunuiçin.

Olur da cuma günkü oylamada evet oyları 330-366 arasında olursa bu Türkiye siyaseti ve Kürtler açısından bir referandum aralığı demek olacak. Bu olursa, Türkiye siyaseti Kürtlere ve Kürtlerle birlikte hareket eden Türkiyelilere, yani HDP aklına, mealen şunu demiş olacak: “Evet, HDP’lilerin dokunulmazlığının Meclis’te bu kadar şevhetle kaldırılmak istenmesi berbat ama bak Türkiye Meclisi’nde halen, az da olsa bir umut var, Türkiye Meclisi halen siyaset yapılabilir bir zemin, halen kendinizden olmayanlarla ilişki kurabildiğiniz bir yer.” Başka bir deyişle, cuma günkü oylamada evet oyları 367’nin altında kalırsa Kürtler için Türkiye’de bir siyaset aralığı mevcut olmaya devam edecek.

Müstakbel referandumsa bu siyaset aralığının ömrünün ne kadar uzun olacağını, genişleyip genişlemeyeceğini gösterecek. Müstakbel referandumdan değişiklik teklifine % 50’nin üzerinde hayır çıkması imkansız, bu belli. Ancak hangi yüzdeyle evet deneceği, hayır ya da boykot oylarının hangi seviyede olacağı Kürtler için Türkiye’deki siyaset aralığının ömrünü ve genişliğini tayin edecek. Olur da, evet oyları yüzde yetmişlerin seksenlerin üzerinde çıkarsa söz konusu siyaset aralığı genişlemek bir yana, kısa sürede ve tümden kapanmış olacak. Ama olur da evet oyları yüzde altmışların altında bir seviyede kalırsa Kürtler için Türkiye’de siyaset yapma aralığı mevcut olmaya devam edecek.

Ama malum bir de cuma günkü oylamada 367’in üzerinde evet çıkması ihtimali var. Peki bu durumda ne olur? Şu olur: yukarıda sözünü ettiğim iki aralık, referandum aralığı ve referandum sonucuna göre oluşabilecek siyaset aralığı daha açılmadan kapanır. Hele, olur da, Türkiye siyaseti, kamuoyu, polisi ve yargısı acul ve spektaküler biçimlerle 367 kararının sonuçlarını almanın peşine düşerse! Bu olursa, muhtemelen sadece Kürt hareketi dairesindeki Kürtler değil, Kürtlerin büyük bir yekunu “bu devlet bize daha ne yapacak” fikrine gark olur.

Peki, filmin sonunda ne olur? Yani olur da cuma günkü oylamada 367 ya da müstakbel bir referandumdan büyük oranda evet oyu çıkar, HDP’li vekiller Türkiye siyasetinin, polisinin ve yargısının gadrine uğrar, Kürtlerin büyük yekunu da “bu devlet bize daha ne yapacak” fikrine gark olursa ne olur?

Ne olacak, bir diğerimizle konuşacak yüzümüz kalmış olursa, büyük ihtimalle nasıl olur da yeni bir siyaset aralığı açarız üzerine düşünmeye başlarız. Tabii bu arada Basra harap olmamışsa...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Resmi İlanlar

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums