EKONOMİDİR İKTİDARLARIN ÖMRÜNÜ UZATAN

  • 29.04.2018 00:00

 Seçimle iktidarların el değiştirdiği demokratik ülkelerde iktidarların ömrünü tayin eden; en önemli  faktörlerden birisi, ülke ekonomisinin durumu ve vatandaşın alım gücüdür bu tartışılmaz bir vakadır.

Seçimlere daha 16 ay varken bizde  alınan baskın  erken seçim kararı da bunu göstermiyor mu?

Yazının konusuna geniş çaplı ileride gireceğim.

Ben aslında 24 haziran da yapılacak erken seçimde muhalefetin Cumhurbaşkanı konusunda ortak adayı kim olmalı üzerine  bir yazı yazmaya karar vermiştim; hatta yazıyı da bitirmek üzereydim ama baktım bu tartışmaların daha  çok su kaldıracağını görünce vazgeçtim..

Ve ekonomi konusunda yazmaya karar verdim.

Ülke gündemi üzerine kısa bir tur yapalım.

Dünyanın en önemli Gazetecilik örgütlerinden biri olan RSF(Sınır tanımayan gazeteciler) 2018 Basın özgürlüğünü kısmen yayınladı; 180 Ülke sıralamasında Türkiye 157.sırada.

Türkiye dünyada basın özgürlüğünün olmadı 23 ülkeden biri olarak ilan etti..

Cumhuriyet gazetesi yazarlarının karar duruşması yapıldı ve mahkeme tutuklu  olan iki Gazetecinin tahliyesine karar verirken;yargılanan gazetecilere 2 yıl ile 7  yıl  arası ceza verdi. Bu ceza kesinleşmiş değil daha bunun temiz yolu  var..

Cumhuriyet Gazetesinin yargılanan  yazarlarından  Ahmet Şık’ın çok çok önemli bir çığlığı OHAL ile devletin geldiği durumu özetliyordu..

“Devletten Hukuku Çıkarttığınızda Elinizde Kalana Çete Denilir” sözüydü.

Bir başka gelişme ise Anayasa Mahkemesinin (AYM) 56.Kuruluş yıl dönümünde Erdoğan’ın da  katıldığı toplantıda AYM Başkanının konuşması çok dikkat çekiciydi, kerhen de olsa artık Başkan Zühtü Aslan kısaca şöyle dedi: ”AYM’nin kararları herkesi bağlar ve bağlayıcıdır..Bazı yerel mahkemelerin AYM’nin kararlarını uygulamaması yargıya olan güveni bitirir demesi” oldu.

AYM başkanının bu açıklamaları Erdoğan’ın bulundu ortamda söylemesi, bizce çok önemli ne kadar yargı bağımsız diye haykırsak ta yüreğimize su serpti..Çünkü bizlerin  hukuktan başka sığınacak bir limanımız yok..Çıkmayan candan umut çıkmaz misali..Erdoğan’ın aynı günün akşamı  Sarayda hakimlere verdiği akşam yemeğinde yaptığı konuşmasında: “yargıyı tam bağımsız hale getireceğiz demesi  yargının bağımsız olmadığının bir itirafıdır.”

Gelelim Ekonominin hallerine..

Erken değil baskın seçimi aldıran nedenlerin başında tartışmasız ekonominin görünenden daha çok kötü hatta tehlikeli bir şekilde baş aşağı yuvarlanmasıdır..

Bir arkadaşım  sosyal medyadan bir yazı paylaştı benimle..

Türk ekonomisinin tomografisinin çeken yazıyı kaleme alan da eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz,yazıyı özetleyerek veremeye çalışacağım.

Yazının başlığı:

Adım Adım Kombiyo Kontrol Rejimine..”

Merkez Bankası (MB),Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ile Hazine’nin müşterek yürüttüğü çalışmanın özü şu:

”Döviz borçları  artık ödenemiyor.Kurların nerede duracağı belli değil.Her şok sonrası dolar 15-20 kuruş artıyor.En iyisi bankalardaki döviz hesapları için belirli bir kur rakamı belirleyelim.Parasını almak isteyene o kur üzerinden TL olarak ödeme yapalım.Yeni döviz almak isteyeni de kırk delikten geçirelim.”

Bu yazı da konu edilen bir başka iddia,Bankalardaki Dövizleri TL’ye çevrilecek iddiası.

Akla ziyan gibi görünse de teknik hazırlıkların Ankara’da  büyük ölçü de tamamlandığı konuşuluyor..

Hatta 24 Haziran seçiminde  eğer Erdoğan kazanırsa hemen ilk adımın bankalardaki dövizleri TL’ye çevirmek için kurmaylarına talimat vereceği.

Erdoğan’ın tamam demesi halinde ilk iş olarak bankalardaki 207 milyar tutarındaki döviz tevdiat hesabı belirlenen kur üzerinden TL’ye çevrilecek.

Ekonominin bu kadar çok kötü olduğunun kısa tablosunu  Türk ekonomisine yıllarca yön vermiş Merkez Bankası başkanı olarak görev yapmış birisi  açıklıyorsa, ekonominin nasıl bir dar boğaza girdiğini gösteriyor demektir

Ülke ekonomisinin bozulma nedenlerinden birisi de:

“Türk Silahlı Kuvvetlerinin(TSK) ‘Fırat Kalkanı’ ve ‘Zeytin Dalı’ diye adlandırılan Afrin operasyonun maliyeti olduğu söyleniyor..”

Ama bizde TSK’nın operasyonları hakkında medyada haber yapılamıyor, bir soru sorulmuyor, sorulamıyor, soru soranı vatan haini ilen ediliyor..Gerekçe hazır savaş halindeyiz bunun ekonomik hesabı mı yapılır diye.. Cumhur ittifakının içinde olanlar ve onun havuz medyasından beslenen gazeteci geçinen esnaf takımı da,manşete çekip  bu operasyonun maliyetini soranları hedef gösteriyor.

Bu operasyonların ülke hazinesinden 2 milyar dolar götürdüğü  dış basında yazıldı;ben de bu rakamı gazeteci Amberi Zaman’ın köşesinde okudum.

 Akp iktidarının hiç bir mensubu bu rakamı yalanlamadı,yalanlamadığına göre operasyonun ekonomik külfeti bu rakamdan daha büyük  olsa gerek.

Uzmanlar ekonomideki kötü gidişin ülke tarihinin en büyük ekonomik dalgası ile karşı karşıya olduğumuzu, hatta Türk ekonomisinde  bir tusinami olacağını  söylüyorlar.

24 Haziran seçim sonuçlarından sonra bir servet vergisi paketi açıklanacağı araba,ev,arsa gibi gayri menkuller üzerinden bir vergi salması yapılacağı  haberleri yapılıyor.

Bildiğiniz gibi emekli olup ta tek evi olanlardan emlak vergisi alınmıyordu, emeklilerden emlak vergisi  alınacağı haberleri dolaşıyor ama iktidar tarafından da kimse yalanlamıyor.

Erdoğan’a ve kurmaylarına ekonomiyi sorduğunuzda ağızlarını bıçak açmıyor,verdikleri cevap şu: köprü,tünel otoban,duble yol,metro, hava limanı yaptık.

Bunlara yapılan zamları sorulduğunda başlarını çeviriyorlar,dış güçler, faiz lobiciler gibi inandırıcılığı olmayan bir suçlamaya yapıp  uzaklaşıyorlar.

Ama ekonomi gerçekten çok kötü kısaca rakamlarla hatırlatalım;toplumun yüzde biri milli gelirin yüzde 67’sini alıyor, Akp iktidara geldiğini aynı kesim milli gelirin yüzde 30’nu alıyordu..Gelir dağılımındaki adaletsizlik öyle bir boyutta ki, yoksul ile zengin arasındaki makas gittikçe açılıyor.

Dış borç çevrilemeyecek düzeye ulaşmış gözüküyor.

17 milyon insan 2 dolarla geçiniyor,işsiz sayısı 4 milyona dayanmış, her 4 gençten biri işsiz..Enflasyon yüzde 12 sınırında dolaşıyor ama mutfakta,Pazar ve marketlerdeki  rakamları görünce, enflasyonun  daha fazla olduğunu gösteriyor.

Kısacası ekonominin ayarları iyice bozulmuş durumda kısa sürede de düzelecek gibi gözükmüyor.

Ekonomidir seçimlerin kaderini belirleyen.

Ekonominin canlanması,vatandaşın alım gücünün artması için..

Demokratik Türkiye’nin önünü açmak için..

İktidar değişikliğine ihtiyaç var.

ilk görevimizi 24 Haziran’da  yapalım Demokrasi ve Hukuka dönmek, OHAL’e son vermek için.

OHAL ile yönetilmek istemiyoruz diye..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums