AFRİN OPERASYONU NEREYE EVRİLİR

  • 11.02.2018 00:00

 Ben bilgisayarın başına oturup  yazımı yazmaya  başladığımda, TSK’nın Afrin’e yaptığı adına ‘Zeytin Dalı Hareketi’ dedi operasyonun 21.günüydü..

Afrin operasyonun da verilen  şehit sayısının 20 olduğunu açıkladı Genelkurmay  ama daha fazla olduğu dış basında ve iç kulis haberlerinde yaygın bir kanı.

İşin daha kötü yanı operasyonun Afrin’de her gün daha zora girdiği haberlerin gelmesiydi..

Afrin’in yüz bin nüfuslu  7 ilçeden oluşan bir kent olması ve  Afrin’in dağlık bir coğrafya dan oluşması operasyonun daha da zorlaşacağı görüşler ortaya çıkmaya başladı.

Orta Doğu başta olmak üzere  Suriye iç savaşı ve Afrin konusunda   kalem oynatan  Orta Doğu’da görev yapan gazetecilerin ve uzmanların  ortak oldukları kanı; TSK’nin Afrin’in hiç bir ilçesine giremediğini  girdiği yerlerin ise 25-30 köyü geçmediğini belirtmeleriydi..

Birde PYD’nin Rojova,Kobane ve Kamışlı gibi PYD’nin hakim olduğu Kürt illerinden toplu on binlerce insanı Afrin merkezine canlı kalkan olarak kullanmak için taşıdığı,bu konvoylar Türk medyasında da geniş yer aldı ve görüntüleri yansıdı.Avrupa ve ABD medyasında  bu görüntülerin geniş yer alması ve demokratik dünyadan ilgiyle izlenmesi ve PYD’nin destek görmesidir.

TSK’ya operasyon için hava sahasını açan Rusya’nın 6 şubat 2018 Tarihinden itibaren Türk savaş hava sahasını kapattığı haberleri gündeme bomba gibi  düştü ama Ankara bu haberleri ne yalanladı ne de doğruladı.

Rusya’nın hava sahasını Türk uçaklarını hava hareketine  kapatmasının nedeni ortaya çıkmaya başladı; Rus basını İdlib’te Rus uçağının düşürülmesinden ‘Erdoğan ve onun ahbap çavuşlarını sorumlu tuttu’ haberleri çıkmaya başladı.

Gazeteci Mete Demirhan’da Türk uçaklarına Rusya hava sahasını kapattığını, hatta Rusya  Afrin’de yaralanan Türk askerlerinin helikopterle taşınmasına  uçuş izni vermediği haberleri, internet medyasında yayınlandı ama hiç bir yetkili çıkıp  bu haberi tekzip etmedi.

Ankara kulislerini iyi koklayan deneyimli gazetecilerden olan ve  bir dönem Yeni Şafak Gazetesinin yıllarca Ankara Temsilciliğini yapmış, Akp’den bir dönem Bursa Milletvekili olarak parlamentoda bulunmuş  gazeteci  Mehmet Ocaktan’ın 8 Şubat 2018 Tarihli makalesi Rusya ile ilgili vahim bir olayın sis perdesini aralıyordu.

Mehmet Ocaktan:”Afrin operasyonunda Seyh Horoz’da Türk Leopan tanklarına yapılan saldırı sonucu  5 askerin şehit olmasında, Rus yapımı Tanksavar silahla yapıldığını iddia ediyordu..”

Beş askerin şehit olmasındaki  saldırıyı Rusya’nın yaptığı kesin gibi gözüküyor; eğer ABD silahları ile saldırı yapılmış olsaydı Tayyip Erdoğan  anında ABD’yi hedef göstererek teşhir ederdi. Rusya konu olunca Ankara dut yemiş bülbül oluyor.

Rusya’nın artık Türkiye’nin operasyonuna sıcak bakmadığı ve biran önce operasyonun  sonlandırmasını istediği; Rusya yetkililere ve Rus  medyasına dayandırılarak verilen dış basında haber ve yorumlar o kadar yaygın ki..

Rusya’nın hava sahasını kapatma nedeninin Rus uçağının düşürülmesi ve sağ kurtulmasına rağmen, dinci terör militanlarına teslim olmayarak pilotun üzerindeki bombayı patlatarak ölmesi, Ankara-Moskova hattında bardağı taşıran son damla olduğu iddiaları var.

Bir de Afrin operasyonunun uluslararası gelişmeler takip ediyorsanız günden güne Türkiye aleyhine gelişiyor.

TSK’nın yaptığı bu operasyonu dünyanın hiç bir ülkesinin desteklememesi ve bizim terör örgütü diye lanse ettiğimiz PYD’yi de yine dünyanın hiç bir ülkesinin, hatta 56 İslam ülkesinin içinde bir tane ülke bile terör PYD’yi terör  örgütü olarak görmemesidir..

Bir başka çarpıcı olan İslam ülkelerinin Afrin operasyonuna karşı çıkması ve bazı islam ülkelerinin TSK’yı işgal ordusu olarak tanımlamasıdır, Irak ve İran’dan yapılan açıklamalar bu doğrultu da.

Orta Doğu bataklığına girme diye Erdoğan’a orta doğuyu bilen diplomatlar ve demokrasi güçlerinin dillerinde tüy bitti ama Erdoğan bu itirazlara aklınızı kendinize saklayın demekten başka bir şey söylemedi..

Hatta muhalefet ve yazar- çizer takımı Suriye’nin içişlerine karışma dedikçe, Erdoğan  bunlar Esad’ın yanında yer alan ve terörist seviciler diye ağır suçlamalarda bulundu.

Şimdi Suriye politikasının yanlış olduğunu Akp’liler söylüyor,  Erdoğan ise bu yanlışını  bizi Obama kandırdı demeyle geçiştirmeye çalışıyor.

Afrin operasyonunu sonucunun da böyle olacağı kaçınılmaz görünüyor, dileriz ordu fazla şehit vermeden biran önce sağ selamet kışlasına döner.

Rusya hava sahasını kapatırsa ki öyle gözüküyor, TSK’nın karadan Afrin’de ilerlemesi ve  PYD güçlerini teslim alması imkansız gibi.

Böylesi bir tabloyu   hiç yazmak  istemezdik ama durum bildiğimizden daha vahim maalesef.

Dikkat ederseniz son günlerde artık Afrin operasyonu üzerine başta CHP, Sadet partisi olmak üzere demokrasi güçleri endişeli tepkiler göstermeye başladı.

Akp’nin  kurucusu, iki dönem milletvekili bir dönem partinin iki numarası olan, şimdi  HDP Mersin milletvekili Dingin Mehmet Fırat, ‘Demokrat Haber.ORG’  internet gazetesine verdiği mülakatta ilginç ve çarpıcı Afrin operasyonu üstüne açıklamaları var: “Afrin Türklerin Vietnam’ı olabilir” TSK’lerinin  çok büyük zeyat vereceğini ve Kürtlerin o bölgede çok güçlü ve örgütlü olduğunu söylüyor Fırat.” Bu söyleşinin tamamını okumak isteyenler internetten bulabilirler.

Orta Doğu da ve dünyada ki savaşların nasıl iştah açan  bir silah ticaretine döndüğünü, vekalet savaşlarının niye sürdüğünü daha da süreceğinin rakamlar ile yazıya noktayı koyalım.

Herkese Bilim Teknoloji Dergisinin son sayısında, Silah Ticaretinde dönen para, bilin bakalım ne kadar?

Tam 1 Trilyon 700 Milyar Dolar.

Türkiye’nin GSMH’nın iki katından fazla.

Türkiye Dünya’da en çok silah alan 6.Ülke  11 milyar dolarla..

Orta Doğuda’ da Türkiye en fazla silah alan 5.Ülke..

Dip not olarak belirtelim bu rakamlar 2016 Tarihine ait  bir de 2017’i düşünün.

Savaşların  iç yüzünü silah ticaretinde dönen para  herşeyi ortaya koymuyor mu?

Afrin operasyonu nereye evrilir derseniz, bu soru zamana muhtaç demekten başka bir şey söylemek çok  zor!..

Not: Ben yazıyı bitirdiğim de Rusya’nın Türk savaş uçaklarına  hava sahasını açtığı haberleri  veriliyordu.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums