AFRİN OPERAYONUNDA RUSYA’NIN TİLKİ POLİTİKASI

  • 27.01.2018 00:00

 Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) 19 Ocak 2018 Tarihin de adına ‘zeytin dalı’ verdiği Afrin’e  havadan ve karadan operasyona geçti..

Ülke gündemi de doğal olarak aniden altüst oldu..

Afrin operasyonu ile  yatıp kalkıyoruz.

Dahası operasyon nedeni ile hiçbir gösteri, yürüyüş,miting hatta basın açıklamasına bile  izin verilmiyor..

Gerekçe malum.. Güvenlik.

SokağI ve meydanı kapatmakla kalmadılar..

Başbakan basın kuruluşlarının temsilcileri ile yaptığı toplantıda 15 maddelik haber  yasağı getirdi..

Kısıtlı olan basın özgürlüğü iyice sağır ve dilsiz oldu.

Ülkenin içe dönük sıkıntılarını haber yapmak kısıtlanırken;AFRİN operasyonuna karşı  medya da farklı bir haber ve sese yer verilmeyeceğinin medya temsilcilerinden sözünü aldı başbakan.

Yargı bağımsızlığını hiç ele almaya gerek yok yerlerde sürünüyor.

Savaş değil Barış diyenin hainlikle suçlandığı,Afrin operasyonu hakkında destek vermeyenlerin ve   aykırı ses çıkartanın  linç edildiği,sosyal medya hesabından savaşa hayır diyenlerin takipe uğradığı ve gözaltlıların sürdüğü, bir süreci yaşadığımızı da belirtelim.

Biz gündemde olan Afrin operasyonu ve Rusya’nın Tilki politikasına dönelim.

Bir Tilki fıkrası ile başlayalım..

Tilki ormanda aç dolaşırken bir ağaçta asılı dana budu görür ve şaşırır gözlerini ovuşturarak etrafına bakar kimse yok, budun  etrafını kolaçan eder bir de ne görsün, budun arka tarafında bir kablolu bomba düzeneği var,Tilki  hemen oradan  uzaklaşıp  budu görebildiği bir yerden beklemeye başlar; uzaktan Kurdun salına salına geldiğini görünce bir senaryo hazırlar,Kurt selam verip Tilkinin yanına oturur,ağaçta takılı budu görünce Kurt  afalıyarak Tilkiye  bu ağaçta asılı eti niye yemediğini sorar? Tilki, ben niyetliyim der.Kurt o zaman ben yiyeyim ne dersin,Tilki’ de afiyet olsun ye der,Kurt buda dalması ile bomba birden patlar ve  but bir tarafa Kurt bir tarafa kan revan içerisinde savrulur,Tilki hemen budun başına geçer ve eti yemeye başlar,Kurt ulan şerefsiz hani oruç tutuyordun,Tilki top patladı duymadın mı, der.Rusya şuan da Suriye de böyle bir senaryoyu sahneye koyuyor.

Rusya’nın Suriye ve Orta Doğuda böyle bir Tilki politikasını uygularken, Anaç bir tecrübesi de var.

Anaç, yönlendiren ve koruyan  yaşlı Tavuğa verilen bir addır.

Afrin operasyonu üzerine çok yönlü  senaryo ve komplo teorileri hava da uçuşuyor..

Afrin operasyonu   yazılıp çizilen konular ortaya atılsa da, askı da kalan bize göre Rusya’nın Ankara’ya hava sahasını,ne karışlığında açtığı  sorusunun cevabını aramalıyız.

Rusya’nın Afrin üzerinden iki senaryosu uluslararası medyada ve düşünce kuruluşlarında ele alınıyor.

Birisi: ”Rusya Türkiye’ye bu operasyon için hava sahasını açarak Ankara’yı  NATO’dan uzaklaştırmak ve ABD ile karşı karşıya getirmek..Diplomasi boyutunda Rusya bunu becermiş gözüküyor Ankara -Wasignton hattı ip koptu kopacak durumda ve tam bir kriz yaşanıyor.

Afrin operasyonu  Moskova için ABD’ye yönelik çok stratejik bir plan olduğu tartışılmaz bir vaka..Hatırlanırsa Sosyalist sistem çöktükten sonra, sosyalist sistemin savunma bloğu olarak bilinen  Varşova Paktı üyesi ülkelerin bazıları  ABD’nin desteği ile  hemen  NATO’ya üye olmuşlar  ve bu ülkeler  ABD’nin yanında yer alarak  Rusya’ya karşı sert politika izlediler.

ABD, Rusya’yı Ukrayna üzerinden çok sıkıştırdı, dağılan sosyalist ülkeleri yanına çekmiş,Ukrayna ile Rusya’yı ekonomik ve stratejik olarak zor duruma düşürdü.. Ve sonunda Rusya Kırımı işgal ederek, Kırım da referandum yaptırıp,Kırım halkı ezici bir çoğunlukla  Rusya’nın bir parçası oldukları yönünde oy kullanmışlardı,Rusya  biran da herşeyi siyah beyaz kadar lehine çevirdi ve Ukrayna’yı yalnız bıraktırırken, ABD planlarını da suya düşürmüş oldu.

Hatta Türkiye ABD ile birlikte Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesini kınadı,esip gürlediler Rusya bunun bedelini ağır öder gibi klişe sözlerle çıkışmaları vardı hatırlanacağı gibi..

 Rusya ABD’nin   dünyanın tek belirleyicisi benim havası karşısında ve kendisine karşı uyguladığı politikalardan çok ciddi badireler atlattı; hem de  o dönemler Rusya’nın  uykularını kaçıran kabuslar yaratan bir süreçti..”

İkincisi: “Rusya Ortadoğu da özellikle Suriye’de ABD’nin saha alanının daraltmak açsısından Afrin’e Türkiye’nin operasyon yapmasını kendisi için tarihi bir fırsat olarak gördü ve kaçırmak istemedi; Ankara’ya hava sahasını açarak, ülkesinin ileri de elde edeceği  çıkarı açısından altın tepsi de sunulmuş  bir fırsata çevirdi Putin.Bildiğiniz gibi Suriye’nin hava sahası kontrolü Suriye iç savaşından sonra Rusların hakimiyetine geçti.

Putin halkına diktatörlük yapan  dış politika konusunda  hakkını teslim etmeliyiz eski bir istihbaratçı ve  Kurt bir siyasetçi.Rusya,ABD’ye göre sınırlı bir ekonomik gücü olmasına rağmen, böylesi tarihe geçecek ülkesinin itibarını ve Orta Doğu da siyasetini kabul ettirirken,başka ülkeler üzerinde büyük baskı kurmasını çok iyi beceriyor. Orta Doğuda  özellikle Suriye’de Türkiye üzerinden ABD’yi pasivize etmek  ve alanını daraltmak için Ankara’nın operasyonuna yeşil ışık yaktı..Hem de NATO üyesi olan yarım asırdan fazla dostlukları ve müttefik olan ABD ve Türkiye’yi  nasıl karşı karşıya getirip kafa kafaya gelmelerinin an meselesi olduğunu  dünya kamuoyu dizi seyreder gibi seyrediyor.”

Rusya dışişleri bakanı Lavrov Soçi toplantısına Kürtler de katılacak diye açıklama yaparak Ankara’yı zora sokan bir çıkış yaparak, Tilki politikasının işaretlerini vermeye başladı. Peki Rusya Soçi’ye Kürtlerden temsi olarak kimi davet edecek ?Tabi ki PYD’yi.Gerçi Suriyeli Kürtler Soç’i toplantısına katılmayacaklarını açıkladılar ama ileri de ne olur şuan belli değil.

Burada işin tezat olan bir yönü var; Türkiye’nin  Afrin’e operasyon gerekçesi terör örgütü olarak  gördüğü YPG güçlerine saldırırken;Rusya PYD/YPG/ hatta PKK’yı terör örgütü olarak görmüyor ve bu iki örgüte de  Moskova’da ofis açmasına izin veriyor.

Türkiye  PYD/YPG güçlerini terör örgütü diyor ama dünyanın hiç bir ülkesi Ankara’nın tersine PYD/YPG’ yi terör örgütü olarak görmemesi, manidar değil mi?

ABD ve Batı,Afrin  operasyonun da her iki tarafa da itidal çağrısı yapması ve  diplomaside PYD’yi muhatap aldığını göstermiyor mu?

İşte ABD’nin PYD ve YPG’ye tarihinde görülmemiş silah destek vermesi ve YPG’leri eğitmesi ve hala da yardıma devam edeceğini  açıklaması,Türkiye’yi çok zor duruma düşürecek gibi gözüküyor.

Putin, bu gelişmelerden  elini   ovuşturarak izliyordur.

Biraz da operasyon sonrasına yönelik fikir jimnastiği yapalım.

-Türkiye operasyonu tamamladıktan sonra Afrin’i kime teslim edecek,teslim ettikleri ne kadar demokratik bir yapı olacak ve dünya kamuoyuna güven verecek mi?

-Türkiye Afrin konusunda Esad ile masaya oturacak mı,öyle gözüküyor.Afrin operasyonundan önce Esad’ı Başbakan Yıldırım yazılı bilgilendirdik diyor.!Hani Esad terörist idi,muhatap almıyor dunuz?

Peki bugün Ankara’nın terör örgütü ilan ettiği PYD’e nasıl ortaya çıktı ve dünyanın demokratik kamuoyunun desteğini nasıl aldı?

PYD’i  Türkiye yarattı yanlış Suriye politikalarının sonucudur.

Suriyeli Kürtlere Esad nüfus cüzdanı bile vermiyor Suriye  vatandaşı olarak ta görmüyordu.

PYD lideri Salim Müslim ile  Ankara hem de en üst düzeyde Davutoğlu dışişleri bakanı iken; iki sefer görüştü İstanbul’da hem de bildiğimiz kadarı ile  devlet konuk evinde.

PYD ile işbirliği yaparak  Esad’ı düşürecekti, Şam’da cuma namazı kılıp çay içp döneceklerdi ve Esad’a altı ay ömür biçiyorlardı şimdi Esad’a Afrin operasyonunda bilgi veriyorlar.

Ankara PYD ile görüştüğü süreçte Esad Kürtlere şu anki bölgeyi devretti.

Esad,Türkiye’nin kanayan yarası ve yumuşak karnı olan Kürt  kartını ortaya sürerek savaşın parçası haline getirdi..Suriye iç savaşından sonra Kürt sorunu  bölgesel bir sorun olmanın ötesinde uluslararası bir sorun haline geldi.

Rusya’nın Afrin operasyonu üzerinden Tilki politikasının sonuçları çok sürmeden,yakında  ortaya çıkacaktır,dileriz korkumuz başımıza gelmez.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Ocak 2017 Tarihinde Muhtarlarla yaptığı konuşmasında   ‘Obama bizi kandırdı’ diye açıklamada bulundu.

Putin’ın  Afrin operasyonunda  bize  Tilki kurnazlığı yapmayacağı ne malum? 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums