SEHER

  • 12.01.2018 00:00

 Seher, 13 Aydır Edirne cezaevinde yatan  siyasi tutuklu  HDP Eş Genel Başkanı Diyarbakır Milletvekili  Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı,Dip Not yayınlarından çıkan kitabının adı.

Seher, 2017 yılında raflarda yerini alan,okurlarıyla buluşan ağırlığı çilekeş kadın hikayelerini kapsayan ve  farklı yönleriyle hayatın içinden çıkarılarak örülen ama kurgu olmayan bir kitap.

Yazar, ülkenin kanayan yarası kadın haklarını,katliamları ve töre  cinayetlerini işleyen, değişik hikayelerle konu edilen  farklı dil zenginliği ile betimlemiş eserini.

Seher,  12 öyküden her öykünün bir kurgusal fotoğrafı olan, 139 sayfadan  oluşan bir  edebiyat  eseri olarak okurla buluşuyor..

Demirtaş,  eserini katledilen ve şiddete mağdur kalan,her türlü zorluğu göğüsleyen, insan soyunu yaşatan ,insanının varlığını borçlu olduğu ve töre cinayetlerine kurban giden kadınlara ithaf etmiş.

Seher,raflarda yerini alması ile birlikte kitap okurları tarafından  çok büyük bir ilgi gördü.

Seher, haftalarca bestsellerde kalırken, 150 bin adet satarak bir yerde beklenmedik rekor kırdı,benim okuduğum  9’cu baskısı.

Kitaba gelince yazarın  gerçekten akıcı bir dilinin olduğu ve okuru içine çektiğini, sıkılmadan sayfaları peş peşe çevireceğinizi, hatta kitabı  bitirmeden elinizden bırakamayacaksınız, bırakmaya kalksanız da kitap sizi iradeniz dışında kendine bağlayacaktır.

Seher’in  bir başucu  kitap olduğunu  baştan rahatlıkla söyleyebilirim.

Yazar 12 hikayeyi birbirinden ayrı konular içinde farklı örgüsü içinde bağlamından koparmadan götürüyor.

Kimi kadın Seher gibi temiz aşk duygularının kurbanı olup, üç erkek tarafından kaçırılarak tecavüze uğrarlarken, aynı Seher bu tecavüzü sanki kendi isteğiyle kabul etmiş gibi, üç erkek olan babası ve iki kardeşi tarafından töre cinayetiyle;bayram da eline sürdüğü kınası solmadan  genç yaşta hayattan koparılıyor.

Biz Selahattin Demirtaş’ı önce HDP’den milletvekili olarak meydanalrda düşündürerek güldüren konuşmalarıyla,sonra genel seçimlerde elinde sazı ile ekranlarda Türkü söylerken   müzisyenlik yönü ile tandık..

Demirtaş’ın  tutuklanınca cezaevinde zor şartlarda  yapıp, dışarıya yolladığı resimleri ile  ressamlığını,ardından  bilinmez edebi yeteneğini de, Seher adlı kitabı çıkartması ile de yazarlık yönünü  tanımış olduk.

Demirtaş’ın bir yeteneğini daha kamuoyu öğrenmiş oldu, o da; cezaevinde şarkı sözü yazdığını ve bu sözlerin bestelendiğini ve  yakında (Şarkı mı Türkü mü şuan onu bilemiyoruz)müzik piyasasına çıkacağını medyadan okuduk.

Gördüğünüz gibi sadece siyaseten değil, sanat ve edebiyat yönü ile toplumuna tutuklu da olsa ceza evinden umut veren,ışık saçan bir yetenek Demirtaş.

Demirtaş aynı zamanda nüktedan bir kişiliğe de sahip.

Kitaba gelince,yazara ve siyasi düşüncesine   katkı olsun diye kitabı okumayın; yazarın ortaya çıkarttığı 12 öykünün her birinin hikayesi mutlaka sizin de hikayenizdir.Dahası yaşadığınız toplumda ve ülkenin değişik coğrafyalarında kadın haklarının ve kadınların ızdırabını, cinsiyetinden dolayı başına gelen olayları,tecavüzü, kanınızı donduran töre cinayetlerini de okuyacaksınız.

Bu  hikayelerden kitap’ta kitabın da adını alan “SEHER” in dramatik hayalinin sevdiği erkek ve iki arkadaşı tarafından orman da nasıl bir tecavüze dönüştüğünü; tecavüzden sonra da babası ve kardeşleri tarafından, küçük kardeşi tarafından silahla başına sıkılarak töre cinayetine kurban seçildiğini; gözyaşlarınızın damlaları okuduğunuz sayfaya düşerken insanlığınızdan utanacaksınız.

Seher’in öyküsünü okuduktan sonra kitabın kapağını kapatıp bir kaç saniyede kendinize gelmekte zorlanacaksınız,ben böyle bir duygu ile  bir kaç dakika sonra kendime geldim.Eminim, siz de okuyunca bir kaç dakika bunlar gerçek mi  veya bunlar benim ülkem de mi olmuş diye, kendinize soracaksınız.

Yazarın siyasi kimliğine bakarak kitabı okumama gibi bir yolu seçmeyin, eğer böyle düşünerek kitabı okumazsanız; çok önemli olan  bu eserde geçen ülkenizde yaşanmış vahşi kadın hikayelerini,insanlık dramını  kaçırmış olursunuz.

Kitabı okuduğunuzda yazarın hiç bir hikayesinde siyasi düşüncesini öne çıkartmadığını; yarattığı karakterlerde bir siyasi yorum ve öneri geçmediğini  görecek ve ön yargılarınız kırılacak.

Ben bu kitabı çok önemsiyorum ve onun için de kitap üzerine bir yorum yazısı yazmanın ötesinde; kitap okurlarının,  yazarın siyasi kimliğine bakarak bu eseri kaçırmamaları açısından kitabın tanıtımına katkı olsun diye kaleme aldım.

Yazar özel olarak kadın hikayelerini,kadınların yaşadıklarını yazıya dökerek  anlatması çok önemli bir konu;kadınların bizim gibi gelişmemiş eril  toplumlarda hayatlarını idame etmek,aşklarını yaşamak  için ne kadar ilkel zor şartlarda yaşadığına dikkat çekiyor.

Seher’i okuduğunuzda mutlaka bir arkadaşınıza veya bir tanıdığınıza önereceksiniz, bundan adım gibi eminim.

Dilerim Demirtaş bizlere böylesi daha güzel edebi eserler yazar  bizde zevkle okuruz.

Şimdiden yazarın eline kalemine sağlık derken..

Demirtaş’ın en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşarak, bizlere sanat ve edebiyat üzerine daha güzel eserler üretmesini diliyorum.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums