Demokrasi yoksa yargı yoktur diyor Osman Can,peki yargı yoksa demokrasi var mıdır?

  • 13.01.2014 00:00

 Osman can’ı kamuoyu anayasa raportörü olduğu dönemden tanıdı,o dönem hukuk ve anayasa üzerine evrensel düzeyde demokrasi,temel hak ve özgürlükler, yargı bağımsızlığı hakkında konuşmalarından,medyaya yansıyan yazılarından ve kitabından tanıdı..

Ne olduysa Osman can AKP’ye üye olup partinin Merkez  Yürütme Kararı (MYK) Üyesi seçildikten sonra yüz seksen derece bir dönüş yaptı ve üyesi ve iktidarda olan partisini ve Başbakanın çıkarları ve  beğeneceği şekilde hukuku eğip bükmeye başladı,demokratik dünyada da böyle işli yor hukuk ve yargı demeye başladı..

Partisinin yandaş medyasında yazan  Osman Can’ın 12 Ocak 2014 tarihli “Demokrasi Yoksa Yargı yoktur” başlıklı yazıyı okuyunca, açıkça ifade edeyim tepemden kaynar bir sular  döküldü sanki,bu kadar siyasi geleceğini mesleğine heba eden,unvanı doçent olan hem de hukukçu olan  bir insan bu yazısını başta öğrencileri olmak üzere, hukuk çevresine nasıl anlatacak,diye düşünmeye başladım.

Yazısının içerisinde bir cümle olsun  17 aralık “yolsuzluk ve rüşvet operasyonu” hakkında hiçbir şey söylememesi ise başka bir sıkıntı..Sıkıntı diyorum, çünkü ortada mahkeme kararını uygulamayan savcıların emrini yerine getirmeyen bir polis teşkilatı var Başbakanın talimatıyla ikinci operasyonu durdurdu,gözaltına alınması gereken 41 kişi var, bu kişilerden birisi Osman Can’ın partisinin genel başkanı ve başbakan Erdoğan’ın oğlu da var..

Bu durum hukuk devletinde olur mu Osman Bey?

12 Eylül 2010 referandumunu niçin yaptık,HSYK’nın yapısı bu referandumdan sonra yeniden yapılandırılmadı mı,Erdoğan’da bunu onaylamadı mı?

Ne oldu da Başbakan ve dört bakan ve onun yakınlarına, Erdoğan’ın çocuğuna uzanan “yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla” yargı ve emniyet içinde bir paralel devlet ortaya çıktı,bu operasyon olmasaydı,yargının mevcut yapısından siz ve başbakanınız, partiniz ve medyanız rahatsız olur  muydu?

Kesinlikle olmazdı ve olmadı da bu zamana kadar..

Can,”demokrasi ortak paydasında buluşan,çoğulcu,denge ve denetim mekanizmaları iyi kurulmuş,kumpaslara imkan tanımayan ve Avrupa Birliği standartlarında yakalamış bir yargının kurulması yönünde çağrılar çok önemli,dinlenmeli” diyor..

Peki AB’liği Erdoğan’ın yeni HSYK yapılanmasından ve yargı kararlarını uygulatmamasından rahatsız olduğunu açıkladı,buna ne diyeceksiniz?

Yargıda çoğulculuğu savunuyorsunuz ama temsil ettiğiniz partiniz ve Başbakan çoğulculuğu değil,çoğunluğu önemsiyor, demokratik bir hukuk devletinde bu kabul görürü mü?

Can,batıdan örnek veriyor yazısında, Erdoğan’ın yargıdaki düzenlemesi taleplerini batıdan örnek vererek meşruluk kazandırmaya çalışıyor ve şöyle diyor:”Evet Batı da yargı bağımsızlığının güvencesi Adalet Bakanları,Cumhurbaşkanları,parlamentolar,kısacası demokratik siyasettir” diyor ama yargının  erkler ayrılığından  biri olduğundan hiç söz etmiyor..

Peki soralım Can’a, hangi Batı ülkesinde bir başbakanın oğluna yargı ayrıcalık tanıyor ve yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan göz altına alamadığı bir ülke gösterebilir misiniz?

Gösteremez siniz..Yargı kararlarının uygulanmadığı her hangi bir Batı ülkesinde kıyamet kopar ve yer yerinden oynar, o ülke de hükümet düşmez mi?

Düşer..Bunu çok iyi biliyorsunuz siz batı eğitimi almış birisiniz bunu neden yazmıyorsunuz, buna neden bir açıklık getirmiyorsunuz, bir hukukçu kimliğiniz var?

Can,bir başka yerde yazısında kendini ve hukuku kariyerini yerle bir eden tezi varki, tam bir komedi: ”HSYK’nın varlığı yargı bağımsızlığı için evrensel bir kural değil.Hele iradesi gayrimeşru bir şekilde işgal edilmiş bu HSYK hiç değil.Tam aksine bir tehdit” diyor, inanabiliyor musunuz?

HSYK’nın yapısını ve iradesini evrensel hukukla ilgisi yok diyorsunuz,daha da ileri gidip gayrimeşru sayıyorsunuz,Başbakan HSYK’nın yapısından şikayetçi olmasaydı,bu yazıyı  böylesi çelişkiler dolu mesleğinizde sizi  sıkıntıya sokacak bir yorum yapabilir miydiniz?

Asla..Çünkü siz hukukun üstünlüğünü ve yargı bağımsızlığını değil ,Başbakanın siyasi emellerine ve kendi siyasi geleceğinize göre evrensel hukuku alet ediyorsunuz,meslek etiği açısından bu şık bir şey değil..

Osman Can,HSYk üyelerine  bir çağrıda bulunuyor:”Bu ülkeye hiç olmazsa bir iyilik yapın ve istifa edin.Yargıyı şaibe altında bırakmayın,demokrasiye ve millete zarar vermeyin” diyor.

HSYK,yetkisini nereden alıyor sayın  Can,anayasadan almıyor mu,bu anayasal düzenlemeyi, üyesi olduğunuz partinin önerileriyle yasallaşmadı mı?Başbakan istemedi mi HSYK’nın üyesini 7 den 22 ‘ye kim çıkarttı?

HSYK üyelerini istifaya çağırıyorsunuz da,Başbakanı niye istifaya çağırmıyorsunuz,yargı kararlarını uygulattırmıyor,oğlunu ifade vermeye göndermiyor bu yargıya bir darbe değil mi?

Sayın Can, siz Başbakanın demokratik bir hukuk devletine inandığını AB standartlarında bir yargı bağımsızlığını içselleştiren, bir siyasetçi olduğuna gerçekten inanıyor musunuz?

Uludere katliamını aydınlatmayan,devletin harcamalarını denetlettirmeyen ve Sayıştay’ı baypas eden,medya özgürlüğünü yok sayan,muhalif gazetecileri kovduran,ifade düşünce özgürlüğünü tanımayan bir hükümetin yaptıklarını içinize sindirebiliyor musunuz,AKP üst düzey bir yöneticisi olarak?

Son sorumuz biraz uzun ama yanıtlanması ivedi,17 Aralık “yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna” inanıyor musunuz, yoksa Başbakanın saz ekibinin söyledikleri  gibi, bu operasyonu, hükümete karşı bir yargı darbesi olarak mı görüyorsunuz?

Bunu niçin sordum,yazınızda 17 Aralık operasyonuna hiç değinmemişsiniz,operasyonlarda erle geçirilen milyon dolarları,çelik kasaları,para sayma makinesini yoksa dış güçler mi koydu o evlere?

Peki bir soru daha soralım Can’a Başbakanın siyasi danışmanın aynı gazetede de,düşünce arkadaşınız Yalçın Erdoğan’ın ”Milli Ordumuza Kumpas kurdular” sözünden  sonra Ergenekon ve Balyoz davasından hükümlü olanların tekrar yargılanması konusunda görüşünüz nedir,bir hukukçu olarak?

Ergenekon ve balyoz davalarını bir darbe davası olarak görüyor musunuz,yoksa sizde mi Erdoğan gibi yeni bir müttefik aramanın, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu kamuoyunun gündeminden düşürmenin, stratejisini mi,takip ediyorsunuz?

Sahi “demokrasi yoksa  yargı yoktur” diyorsunuz,yargısız demokrasi nasıl oluyor çok merak ediyoruz, bizi bu tartışmalardan kurtar Osman bey.?

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums