Dilini yasaklayacaksın ama kültürünü tanıyorum diyeceksin,güldürme beni!.

  • 19.08.2013 00:00

 Başbakan Erdoğan Türkmenistan gezisinden dönerken uçakta gazetecilerin demokratikleşme ve Kürt sorunu üzerine sorulan sorular verdiği yanıt çok ilginç  geldi bana;”demokratikleşme paketimizde anadilde eğitim yok,anadilde eğitim ülkeyi böler” diye açıklamalarda bulundu.

Tuhaf bir şey değil mi,bir toplumun varlığını tanıyıp ta dilini tanımamak insanın hafızası almıyor..

Tanrı insanları çok dilli yaratırken yaşadığınız topluluğu bölün,diye mi yarattı da,biz mi farkında değiliz yoksa?

Bir toplumun kültürünü “dil belirler”,dilsiz toplumun kültürü olmaz.Olursa da çakma olur sırıtır.

Dilini yok saydığınız, öğretmediğiniz,yaydırmadığınız  bir toplum, var olan kültürünü nasıl yaşatacak veya yayacak böyle bir şansı var mı?

İnsanı taşıyan en büyük taşıyıcı dil değil mi?İnsan dil bilmese kendini nasıl ifade edecek?

Dil demek edebiyat demek, edebiyat demek dil demektir.Edebiyat ve sanat  dillerin zenginliğinden beslenir.Tek dilden edebiyat ve nasıl sanat türetilemez ise; düşünceler bir tezatlar bütünüyse edebiyatta farklı dillerin toplamıdır.İnsnaının dilini zenginliği başka dilleirn buluşmasıyla varlıklı olur.Dilleirn geçikenliği üstünlük kurmak değildir bir ırmağın kolları gibidir;bir ırmak ne kadar fazla yan kollarından su toplarsa p kadar debisi yükselir bu dil için de geçerlidir.

Bir insanı anadiline  yabancılaştırmadan daha büyük acı olabilir mi?

Kim bir başkasıan benim dilim senin dilinden daha güzeldir dem lüksüne sahiptir?Belki aksan farklılığı vardır ama ofarklılıktır edebiyatta edebi tat veren; hele de yazmak istediğiniz bir hikaye o kaba gibi gözüken dilin coğrafyasında geçmiş ise;bir okuyunn veya seyredin,dinleyin uzun yıllar unutanayacağınız bir zihinsel duygu  tadı bırakacaktır.Kekremsi veren  dil tadı farklı dilleirn tadıdır.

En güzel hikayeler,öyküler,romanlar,şiirler,türküler v eşarkıla hangi toplumun kültüürnden dilinden türemişse o dilde verdiği atadı-lezzzeti başka bir dilde dinlesenizde o tadı bulamazsınız.İnsnaın acısını bile ana diliyle dinlemek ayrı bir hazı vardır.

Nasıl bir bitki yetiştiği toprağın ve coğrafyanın lezzetini veriyorsa,dilde aynen böyledir.

Bu bir yerde insnahakalrına aykırı bir tutumdur bir toplumun anadilde eğitim talebi ülkeyi böler demk ,demokrasiden ve özgürlüklerden ve inançtan bahseden bir insan gülerler.

Hiçbir insna doğuştan kazanmış olduklarını kendi iradesiyle seçmemiştir,bunların başında da annesi ve babası gelir kendini dünyaya getiren annesinin diliyle hayata atılır ve çevresini tanaımaya çalışır olup bitenleri gözlemler.

Ana dilinden koparılan bir insanın kendini başka bir dille ifade etmeye çalışması hep eksik tarif eder çünkü; ana dil bir yerde sizle zaman içinden bütünleşir sesiniz-soluğunuz gibi olur..

Başbakan ana dil ülkeiy böler derken,acaba kendisinin ana dili Kürtçe olsaydı;sorulan soruya aynı cevabı veriri miyid?

Kesin vermezdi,çünkü onu inancı üzerinde anlatır niye bölsün,diye bir de hadis veya ayetle de örneklerdi.

Hiçbir toplum çok dilliğinden bölünmemiştir;temel hak ve özgürlükleirn verilmediğinde çatışmalar çıkmış ve bölünmüştür.Bölünmenin nedeni hiçbir zaman dil olmamış olamaz da!.Hiçbir dil başka bir dili asimile edemez ancak o dili kullananların yokluğuyla dil kaybolur.Aslında yaşanmış bir dilin sahiplerinin yok olması insanlığın sığlaşmasını getirir; bir hayvanın türünün yok olması veya bitki türünün kaybolması gibidir.

Dil bir toplumu bölmez,bir toplumun dilini yok sayanlar o toplumu böler.

Hiç kimse dilini yaşadığı toplumu bölmek ve parçalamak içinde olamaz,olması da mümkün mü, bunu iddia etmek bile deli saçmasıdır.

Anadilde eğitim ülkeyi böler diyen başbakan her ortamda demiyor mu;çok kültürlülük gündeme gelince;”yaratılana saygı duyarız yaradan dan dolayı” diye.Senin gibi konuşmayanların dili Allah yaratmadı mı?

Bizde bir deyim vardır Halep oradaysa arşın burada,diye.

Dünyada birden fazla ana dilde eğitim veren ülkeler vardır Güney Afrika da devlet 11 dilde eğitim vermekte,neden bu ülke bölünmüyor da;bizde bölücü olsun?Sadece bir Güney Afrika’yı verdik başka daha pek çok ülke birkaç dil üzerinden eğitim veriyor devlet.

Sahi bizim Başbakan bir Almanya ziyaretinde Alman Başbakanına basının önünde; siz,benim Almanya da yaşayan vatandaşlarıma niye anadilinde eğitim vermiyorsunuz;ana dilde  eğitimi vermeyerek asimile etmeye çalışıyorsunuz,diye diplomaside pek rastlanmayan bir çıkış yapmıştı ve haklıydı da,üslubunun dışında.

Peki sen kendi coğrafyanda yaşayan sayıları 20 milyonla ifade edilen Kürlerin Ana dilde eğitim hakkını niye vermiyorsun,senin yaptığın asimilasyon değil mi?

Biraz kendi evinin içine bak derler adama.

Bir ülkede dil yasaklıyla  o ülkede düşünce özgürlüğü yok demektir?Ana dilde eğitim vermediğiniz bir toplum da özgürlük mü olur?

İsterse  milyonların içinde  on kişi kalsın, yaşayan dilleri yaşatmak ve yaymak demokratik hukuk devletinin görevlerinin başında gelir.

Kimse, bir başkasına onun dilinde konuşmak zorunda değildir.

Demokratikleşme olacaksa “temel hak ve özgürlükleri kapsamalı” yoksa çıkartılan hiçbir yasanın demokratik bir değeri olmayacaktır.

Hele bu çağda dil ve düşünce yasaklığının arkasına sığınmak ülke parçalanır-bölünür demenizi, kimse ciddiye almaz ancak mizahta malzeme konusu olur.

                                                                                                              

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums