Darbeler alçakça bir girişim ama bu da bir beceri işi,hakkını teslim etmek gerek

  • 30.07.2013 00:00

 Ülke gündemi iki konuya kilitlenmiş durumda birisi bizi çok  yakından  ilgilendiren 922 kilo metre sınırımız olan Suriye iç savaşından  sonra,ikinci bir komşumuz ortaya çıkacak gibi gözüküyor; bu komşumuzla sınırımız 600 kilo metre olarak Suriyeli Kürtlerden olacak.Suriyeli Kürtlerin lideri PYD Eş başkanı Salim Müslim’i apar topar Dışişleri Bakanı tarafından İstanbul’a çağrılması ve MİT ve yüksek düzeydeki dışişleri bürokratlarıyla iki gün görüşmeleri, inkar politikalarının ve kırmızı çizgilerin sona ermesi ve yeni bir dış politikaya girildiğini görüyoruz ,çokta olumlu bir gelişme.

Gündemin ikici sırasını ise  iç savaş görüntüleri veren,zor ve kanlı  günler geçiren Mısır alıyor.

Mısırda ordu Mursi yönetimine  karşı 3 Temmuz 2013 tarihinde askeri darbe yaparak Cumhurbaşkanlığından uzaklaştırıp yönetime el koydu.Darbenin bugünkü geldiği yer ve uyguladığı politikaları  tam bir vahşet yaşanıyor Mısır da; gelen haberlere göre  darbeye karşı olan kitlelerin üzerine askerlerin açtığı ateş sonucu 210 kişi ölürken, 4 bin 500 insanın da yaralandığı ve ölü sayısının artacağından endişe duyuluyor.Dahası Mısır göz göre göre bir iç savaşa sürükleniyor,darbeci general darbe destekçilerini sokağa çağırması bir cinnet geçirmek gibi bir şey.. Düşünebiliyor musunuz;on binlerin karşı karşıya gelmesi ne olur bir anda; sokaklardan  kan seli akarken, insan cesetlerinden geçilmez ve toplumsal iç barışta hayal olur.

Mısırda olan askeri darbe bizde olan askeri darbelere pek benzerliği yok;çünkü bizde on binler sokağa çıkarak ordu yönetime el koysun diyen oldu da, olmadı da ama karşı çıkan hiç olmadı yakın tarihe kadar.Yüzde 52 oyla iktidarda olan Başbakanı ve iki kabine üyesini darbeciler ipe çekti, üç kişi sokağa çıkıp bağırmadı..Bizim darbeci medyamız ve ordumuz bunun alt yapısını her zaman iyi hazırladı,darbenin bir günde olmasını savunmadı bunu bir sürece yayarak, kaos ortamını hazırlayarak,can ve mal güvenliğini ortadan kaldırarak, şartların olgunlaşmasını bekledi. 12 eylül darbesinin içinde yer alan orgeneral Bedrettin Demirel biz şartların olgunlaşmasını bekledik,diye açıklama yapmadı mı?

Yine 12 Mart döneminin Genelkurmay Başkanı Memduh Tağmaç’a gazeteciler soruyor paşam bu sağ-sol öğrenci çatışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz,diye.Aynen şöyle diyor Tağmaç:”merak etmeyin her şey bizim kontrolümüzde gidiyor,iti ite kırdırıyoruz” der.

Mısırda darbe aynı bizde ki gibi olmadı,Mısırda  halkın yarısı askeri darbeye destek verdi, Mursi’nin uzlaşmaz tavrı karşısında askerlerin yönetime el koymasını havai fişeklerle kutlayarak karşıladı günlerce..AB ve ABD olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi de  Mısırda ki askeri  darbeyi destekledi..Türkiye’nin dışında kimse askeri darbeye karşı açık tavır almadı hatta bizim Suriye’de Esed’e karşı  ittifak yaptığımız Suudi Arabistan ve Katar darbeyi desteklemekle kalmadılar, 12 milyar dolar ekonomik  destek çıktılar.

Olumlu anlamında söylemiyorum mizahi olarak yorumluyorum şu tezimi yazının başlığında da belirttiğim gibi; askeri darbeler bir alçaklıktır ama bunu herkeste iyi beceremiyor, bizim askerlerden daha çok ders almaları gerekiyor darbe yapmak isteyenler.

Bizimkiler bu konuda tam bir uzman haklarını teslim edelim.

Bizimkileri mısırda ki gibi sivil halkın üzerine kurşun sıkıp 54 kişiyi katledip ardından da 210 kişiyi taramadılar;bizimkileri sağ-sol çatışmalarıyla karşı karşıya getirdiler,Alevi-Sünni çatışmaları yaratarak 12 eylüle gelinen darbe sürecinde taam 5 bin kişiyi öldürttüler bu sayıyı darbeci Kenan Evren verdi darbe yaptığı gün televizyon konuşmasında..Sabah sağcıyı vuran silahla akşam solcuyu öldürttüler.Tabi Kahraman Maraş,çorum gibi toplu katliamlarda yapılmadı değil.

Askeri darbeyle de terör bıçakla kesilir gibi kesildi.

Yukarıda  belirttiğimiz gibi bizim darbeciler gerçekten bu işin tam uzmanı; darbe gününü yıllarca bayram olarak kutlamadık mı, 27 Mayıs darbe günüydü ama bize özgürlük günü olarak kutlattılar.

61 anayasasını darbeciler  hazırladı bizim darbe sever halkımızda yüzde 67 ile onayladı.

Ya 12 Eylül  askeri darbecilerin halktan gördüğü ilgi ve övgü hangi siyasetçiye nasip oldu, birisi akıl edip TRT’nin arşivine girip  teşhir etseler de; o günleri bir görsek yeni kuşak apışıp kalır.

Ne övgüler,şiir yazanlar,kahramanlık maniler söylemeler,kurbana kesmeler, davullu zurnalı karşılamalar  darbecilerin gittikleri her  ilde ve  ilçede,köyler boşalıyor  hayat duruyordu.Darbeciler cepheden zaferle dönmüş muzaffer komutan edasıyla kendilerini karşılayan halkı beşi bir arada selam çakmalar.

Ve bu darbecilerin hazırlattığı deli gömleği olan 82 anayasası yüzde 92 ile evet demedik m?

Evet baskılar korkular vardı ama Nazım’ın dizelerinde dediği gibi kabahatın büyüğü bizde değil miydi; bizimde bir baş kaldırımız oldu mu, askeri darbeler karşı?

bunların hepsi korkuyla da olmadı; birazda toplumsal kültürümüzde olan dalkavukluğun sonucu demeyecek miyiz.Askeri darbelere total bir karşı duruşumuz hala yok.Bu ülkede herkesin bir darbecisi,yasağı,hırsızı ve teröristi var!.

Bizde topluma yön veren askeri darbelerin oluşturduğu kurumlar değil mi;darbenin üstünden 33 yıl geçmesine rağmen siyasiler darbecilerin çıkarttığı yasalarla ülkeyi yönetmiyorlar mı,seçim barajı,siyasi partiler kanunu,YÖK,MGK, çift yargı sistemi neyin nesi?

Mısırda ki askeri darbeye karşı çıkmak,darbecilerin vahşetini ve katliamını lanetlemek insanım diyen her insanın insanlık görevi.

Yalnız bizde askerler Roboski de 34 sivil Kürt vatandaşı askeri uçaklarla öldürmediler mi;bunun failleri ortaya çıkartıldı mı,aradan 19 ay geçmesine rağmen?

Darbelerde ve iç savaşlarda ölümlerin yeri değişir gençler yaşlıları toprağa vereceği yerde, yaşlılar gençleri toprağa verir.

Bu iç yakan manzaraları iç savaşlarda ve askeri darbe dönemlerinde çok rastlarsınız bizimde içinde bulunduğumuz orta doğu coğrafyasının değişmez görüntülerdir.

Hiçbir askeri darbe toplumsal sorunların çözümüne katkı sağlamamış, daha da çözülemez duruma getirmiştir.Kürt sorunu bunun en somut örneği.

Askerler  Mısır da tam 1952 yılından bu yana  darbelerle ülkeyi yönetiyorlar,geldikleri yer ortada.

Bizde de 1960 yılından bu tarafa askeri darbelerin çıkarttığı yasalar  ve kurumlarıyla ülkeyi yönetiyor siyasetçiler,hala katılımcı çoğulcu bir  demokrasiye geçemedik,devlet aklını evrensel hukukla da bağlayamadık.

Askeri darbeler bir afettir, deprem,tusunami,kasırga gibi bir felakettir siyaset açısından ve izleri on yıllarca kaybolmaz.

Basın özgürlüğünü tanımayan,demokratik hakkını kullanan savunmasız insanlara orantısız şiddet kullana polisi kahraman ilan eden ve geziş olaylarında5 kişinin ölümüne,9 kişinin gözünü kaybetmesine neden olan;darbecilerin çıkarttığı yasalarla ve oluşturduğu  kurumlarıyla ülkeyi yönetip,askeri darbelere karşıyım demek samimiyetsizliktir!.

                                                                                                                                             

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums