Neden başbakanın gözünde bir tek İstanbul var?

  • 12.06.2013 00:00

 Gezi direnişiyle İstanbul bir daha ülkenin gündeminin belirler oldu…

Erdoğan, neden İstanbul’u bu kadar önemsiyor da, başka bir ilden hiç bahsetmiyor,hiç düşündük mü bunu?...

Çünkü İstanbul ülke ekonomisinin başkenti olmasının yanında siyasetin de lokomotifi olarak yön veren, bir özelliğe sahip olmasından geliyor…

İstanbul sermayenin de, medyanın da merkezi olan bir şehir…

İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin bütçesi 34 milyar dolar, bu ülkenin GSMH’ın yüzde 5’ne tekabül ediyor…

51 ilin ekonomisi bir İstanbul ederken,siyasi olarak 31 ilin millet vekili sayısı ise s 77..

İstanbul 82 milletvekiliyle parlamentoda temsil ediliyor..

İstanbul’da Yerel veya Merkezi seçimlerde birinci olan parti ülke siyasetinde söz sahibi oluyor..

İstanbul’da yatılı olarak 15 milyon insan ikamet ediyor,giriş- çıkışla bu  20 ile 21 milyon arasında değişmektedir…

Bu kadar nüfusun yoğunlaşması Türkiye nüfusunun da yüzde 30’nun İstanbul’la birebir ilişki de olması demek..

İstanbul bir rüya şehri olduğu gibi aynı zamanda bir dünya şehrinin yanında bir marka olması, yarım ada özelliği taşıması;farklı kültürleri  içinde barındırması, bir doğa harikasının yanında; içinden deniz geçen tek şehir özellik taşıması  başlı başına belirleyici çekim merkezi oluyor…Aynı zaman da yılın on iki ay turist çekmesi de başka bir farkını gösteriyor;Ankara’ya  gelen tüm yabancı devlet adamları İstanbul’u görmeden gitmemesi de düşündüren başka bir yanı…

İstanbul da iyi bir gözlemciyseniz Türkiye’nin  başka bir ilinde sosyolojik olarak bir araştırma yapmanıza gerek yok,ülkenin her bölgesinden her ilinden,ilçesinden, köyünden hatta mezrasından göç almış,almaya da devam eden ve her yıl bir Eskişehir nüfusu büyüklüğünde göç alıyor.

Başka bir ile gitmenize gerek yok derken bunu coğrafi özelliği boyutunda değil; sosyolojik olarak söylüyorum çünkü;İstanbul da mezralı gibi de yaşayan var, köylü gibi de, kentli gibi de bir Avrupalı gibi de…İstanbul bu kadar tezadı içinde yaşatan bir hemşeri ve gurbet  şehridir;her sokağında bir hemşeri derneği tabelası gözünüze çarpar…Türkiye de hemşeri derneği olmayan tek şehir İstanbul’dur…İstanbul’u Türkiye’ den çıkartın hiçbir farklılığı göremezsiniz..

Bir gazete haberini görmüştüm  çok dikkat çekiciydi ve  haber aynı zamanda resimliydi;bir gece kondu da üç katlı bir binada adam birinci katı kiraya vermiş, ikinci katında kendisi oturuyor, üçüncü katında da keçi besliyordu..Dünya da böyle bir metropol şehir olur mu,oluyor,o da  Türkiye de..

İstanbul,  bir yazıyla anlatılması mümkün olmayan, sürekli insanları kendi içinde koşturan-yarıştıran,program yaptıran ,ayakkabınızın bağcığını durakta veya metroda bağlattıran bir hummalı şehir…

Bir de yeryüzüyle tanınan ve görünen  İstanbul var..

İstanbul iki kıtayı birleştiren bir şehir  ve dünyanın 36 ülkesinden büyük olması,başlı başına bir ülke görünümünü veriyor, potansiyeli, hareketliliği ve sosyalliği; gecesinde uykusu olmayan bir şehir İstanbul.

Neden Başbakan Erdoğan’ın bu şehre önem verdiği her hafta sonu iki gününü İstanbul da geçirdiğini,siyasi kariyerini İstanbul üzerinden anlattığı ve siyasi iktidar gücünün motoru da İstanbul  olmasından  hareket ettiğini ,şimdi daha iyi anlaşılmıyor mu?

Gezi Direnişi Ankara veya başka bir ilde ortaya çıksaydı bu kadar etkili olmaz,tüm ülke genelinde ve dış dünya da ses getirmezdi.

İktidarlar gücünü siyasi ve ekonomi anlamında  İstanbul ‘dan alıyorlar.

İstanbul da politikası karşılık bulmuyorsa bir siyasetin ve eylemin  ülkenin başka bir ilinde de tutmaz..

Kanunlar Ankara da çıkar ama İstanbul göz önüne getirilerek uygulanması düşünülür.

Başbakanın 16 Haziran 2013 Tarihinde İstanbul da Gezi Direnişiyle ayaklanan halk kesimine karşı;düzenleyeceği miting ile gücünü  katılan kitleyle test edecek; bunun hesabında..Ankara da yapacağı miting de önemli ama Ankara mitingi İstanbul’un gölgesinde kalır.

Eğer 2014 yerel seçimlerinde AKP İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığını kaybederse,iktidarının sayılı günleri kalmış olacak…

Onun için Erdoğan her ortam da ve platformda konuşmasını İstanbul ile başlayıp İstanbul’la bitiriyor.İçinde İstanbul geçmeyen konuşması yok gibidir Erdoğan’ın

Gezi Direnişinden sonra dikkatle izleyin  ve takip edin  bundan sonra Erdoğan;parti örgütlerini ve tüm kamu gücünü İstanbul’a çevirecek ve seferberlik ilan edecek, yerel seçimlerin yapılacağı tarihine kadar.

İktidarların anahtarı İstanbul da…

Şimdi anlaşılıyor mu Başbakanın neden İstanbul’a bu kadar önem vermesi ve Gezi direnişi için, ne kadar üç beş çapulcu dese de; ülkenin ve dünya gündeminde belirleyici olması; kendisini ne kadar zorda bıraktığının farkında;çünkü tüm dünya basını Taksim Gezi Parkı direnişçilerinin ülke satına yayılmış eylemini, saat başı canlı yayın bağlantısı kurarak tüm dünyaya haber yapıyorlar.

İstanbul siyasetçiyi ipten de alır ipe de verir seçim anlamında söylüyorum bunu yanlış anlaşılmasın;bu ortamda havadan nem kapan,paranoyak bir dalkavuk ve yandaş AKP medyası var,bunu hemen askeri  darbelere ,28 Şubat provalarına benzetiyor..

Bu yazımı Gezi Direnişi üstünden, İstanbul’dan kısa ön bilgiler yanında sosyolojik gözlemlerimi sundum.

                                                                                              

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums